Lifestyle, Matkailu

Pimee Vintti hurmaa vintagellaan Paattisilla

On sateinen ja harmaa toukokuun alun lauantai-iltapäivä kun suuntaan kohti Paattisten Tortinmäessä sijaitsevaa vintage-sisustajan aarreaittaa Pimeetä Vinttiä. Mielessäni on ollut jo pitkään käydä aistimassa tämän paikan tunnelmaa ja kenties tehdä jotain ihania löytöjä omaa kotia sulostuttamaan.

Silmieni eteen aukeaa kokonaan
toinen maailma.

Pimee Vintti hurmaa Paattisilla.

Saavun Säkyläntien varressa sijaitsevan vanhan maatilan pihaan. Autoja on parkkipaikalla muutamia ja ihmisiä siis liikkeellä jonkun verran. No, turvavälit pysyisivät kunnossa, sillä Pimeen Vintin 600 neliön tilat sekä suuri piha mahdollistavat jokaiselle aarteenetsijälle rauhallisen tutustumisen menneeseen aikaan, myös näinä poikkeuksellisina aikoina.

Pimee Vintti hurmaa vintagellaan Paattisilla mummolamiljöön nostalgiaa huokuen

Pimee Vintti hurmaa Paattisilla.

Vettä ripsii hiljalleen kun kävelen kohti 1800-luvun ihastuttavaa Tiensuun tilan idyllistä pihapiiriä, jonka torppa ja kahdeksan muuta rakennusta muodostavat tuolle ajalle tyypillisen umpipihan. Ilmassa tuoksuu kevät ja askeleeni on kevyt ja mieli iloinen.

Käyskentelen pihalla ja suuntaan kutsuvan piharakennuksen avoinna olevaa ovea kohti. Astun sisään ja silmieni eteen avautuu kokonaan toinen maailma. Hetken siinä ympyrää pyörittyäni tapaan Pimeen Vintin omistajan Marika Fagerholmin. Hän kysyy minulta olenko käynyt täällä aiemmin ja kun vastaan tämän olevan ensimmäinen kerta, hän kertoo minulle, mitä kaikkea tämä sisustajan unelmakohde pitää sisällään.

Vanhan tavaran keräilijästä vintage-sisustuskaupan omistajaksi

Vanhat tavarat ja niiden henki ovat aina kiehtoneet Marikaa. On mukava kuulla, että hän on luonut vanhan tavaran keräilyharrastuksestaan itselleen työn yrittäjänä. Ihan parasta kun saa antaa uuden elämän toisen romppeille ja parantaa osaltaan maailmaa kierrättämällä tavaroita. Vintage-sisustusliikkeen hengetär ostaa kuolinpesiä ja varastoja noin sadan kilometrin säteellä ja kertoo, että parhaita aarteiden löytöpaikkoja ovat vuosikausiksi tai jopa -kymmeniksi unohtuneet ladot, aitat ja vintit.

Kiitän Marikaa opastuksesta menneeseen aikaan, sillä silmäni odottavat jo seuraavaan soppeen pääsyä. Jatkan tutustumista omin nokkineni ja tunnen miten mielikuvitukseni saa siivet. Oi, miten inspiroivassa paikassa olenkaan.

Pimee Vintti hurmaa Paattisilla.

Toinen toistaan hurmaavampia vintage-aarteita

Ajan kerrokset vievät minut lapsuusmuistoihin nähdessäni ympärilläni toinen toistaan tutumpia esineitä ja käyttötavaroita, joita meillä oli kotona ja mökillä. Värikkäät retrolautaset tuovat mieleeni lapsuuden makumuistoja. Keltaiselta muovilautaselta nautin mökillä useamman kerran mummun tekemää tillilihaa ja kalakeittoa. Huomaan, että tämän paikan ympäristössä on jotain taianomaista ja rauhoittavaa samalla kertaa.

Kuulun siihen ikäpolveen, joka on opetellut rahankäyttöä laittamalla markkoja ja pennejä säästöpossuun. Possun ollessa täysi se vietiin juhlallisesti vanhempien kanssa pankkiin, jossa kolikot laitettiin laskentalaitteeseen ja kolikoiden summa merkittiin pankkikirjaan. Säästämilläni rahoilla ostin muun muassa vuonna 1989 ilmestyneen Alice Cooperin Trash c-kasetin, jonka matkustin ostamaan Turun keskustan musiikkiliikkeestä. Kasetti maksoi 75 markkaa ja kotona sitten ylpeänä luukutin kasettimankasta Poisonia ja Spark in the Darkia. Muistan nuo nostalgiset ajat kuin eilisen päivän ja niiden muistelu saa minut liikuttumaan. Ensimmäisen kasetin osto omilla rahoilla oli suuri hetki elämässäni 12-vuotiaana.

Romanttisten ja vanhojen esineiden henki herättelee aistejani

Vanhan ajan sisutustavarat on sijoiteltu Pimeen Vintin rakennuksiin kauniisti ja ajatuksella. Talli, torppa, makasiini, aitta, rakennusapteekki, äijälä ja bensis kätkevät sisäänsä eri aikakausien tavaraa ja ne on koottu yhteen tuotemerkkien, mallien tai värien mukaan. Esineillä on leikitelty ja niitä on kerätty yhteen myös aikakausittain.

Elämää nähneet vanhat huonekalut pääsevät oikeuksiinsa mielestäni varsinkin torpassa, jonka kakluuni on vielä lämmin. Salin pöytää koristaa kaunis juhlakattaus, jota kunnioittavat Arabian lautaset ja Sorsakosken aterimet. Tunnen iloa siitä, että Tiensuun tila on herännyt uudelleen henkiin Marikan osaavissa käsissä ja tarinoita on jälleen aistittavissa.

Salin pöytää koristaa kaunis juhlakattaus, jota kunnioittavat Arabian lautaset ja Sorsakosken aterimet.

Pimee Vintti hurmaa Paattisilla.

Kerroksellisuus on kaunista ja kodikasta

Pimeen Vintin mummolamainen kodikkuus on yksinkertaisen kaunista. Tuntuu kuin olisin museossa, mutta täällä tavaroihin saa koskea. Toinen toistaan kiinnostavampi esine kutsuu luokseen ja haluaa tulla huomatuksi. Katseeni viipyilee pitkään kauniissa ja yhtä suurta perhettä olevissa lasipulloissa ja kattoon ropiseva sade rauhoittaa mieltäni.

Pimeen Vintin kodiksi sopii vanha miljöö, jossa alkuperäisyyttä vaalitaan ja rakastetaan. Tässä paikassa kaiken esineistön punaisena lankana on se, että vanhan tavaran henki on arvokkain. Toinen toistaan kauniimmat esineet henkivät mennyttä aikaa ja täällä vieraillessa nopeasti sykkivä ja hektinen arki jää taakse. Narahtelevien lattialankkujen äänet ja muiden asiakkaiden hiljainen puheensorina miellyttävät korvaani. Pimeen Vintin rustiikkisuuden lumo on syntynyt vuosien saatossa Marikan kätten tyylinäytteeksi muuttaen muotoaan sitä mukaa kun tavara liikkuu.

Pimee Vintti hurmaa Paattisilla.

Kauneus on katsojan silmässä

Jokainen meistä kerää omaan kotiinsa itseään miellyttäviä tavaroita. Vastakohdat täydentävät toisiaan ja vanhaa sekä uutta yhdistelemällä syntyy elämänmakuinen sisustus. Minäkin löysin useamman Pimeen Vintin aarteen kotiamme sulostuttamaan, vaikka sillä silmällä en reissuun lähtenytkään. Kaikki uudet hankintani löydät tämän postauksen kuvista ja esittelen ne täällä blogissa toisella kertaa.

Mikäli sinua kiinnostaa vintage ja keräily niin Pimee Vintti on ehdoton must-kohde Turussa ja aikaa vierailuun kannattaakin varata reilusti. Pimeen Vintin aukioloaikoihin kannattaa tutustua etukäteen, suosittelen myös lämpimästi tämän vanhan tavaran sisustuskauppan seuraamista Facebookissa ja Instagramissa.

Pilvi

Jos nykyaikainen mummolatyyli kiinnostaa niin lue aiemmin kirjoittamani artikkeli Amandis – rakastettava elämys Naantalissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *