Kulttuuri

Toinen tuntematon Turun Kaupunginteatterissa

Näinä poikkeuksellisina aikoina suuret yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä koronaviruksen leviämisen ehkäisemäksi ja monet kulttuuritoimijat ovat ahdingossa. Uusien toimintamallien kehittäminen onkin tärkeää ja olen mielenkiinnolla seurannut Turun Kaupunginteatterin perjantai-iltaisin järjestettävää Somenäyttömöä, joka auttaa teatteri-ikävään. Uuden äärellä oltiin myös torstaina 23.4. kun Toinen tuntematon sai ensi-iltansa Turun Kaupunginteatterin huokeahintaisessa (11,90 €) verkkolivessä.

Ennen esityksen alkua teatterin viestintäkoordinaattori Emmi Kantonen piti sivunäyttämöllä ig-liven, jonne yleisö sai etukäteen lähettää kysymyksiä teatterintekijöille. Esitin kysymykseni teoksen ohjaajalle ja dramaturgille Satu Rasilalle.

Löytyykö Toinen tuntematon -teoksesta periksiantamatonta asennetta?

”Kyllä, naisilla sellainen asenne on ollut tarpeen noina vuosina kun 4 vuotta on yksinään oltu, varsinkin agraariyhteiskunnassa maalla, tekemässä vuodenaikojen vaihtuessa erilaisia maatalon hommia. Kyllä tässä paljastuu tavallaan asenne myös jonkinlaisena vaihtoehdottomuutena, sillä eihän näillä naisilla ollut muuta vaihtoehtoa kuin odottaa. Mutta se, että pysyy järjissään on jo jonkinlaista päättäväisyyttä.”

Erilainen ensi-ilta – Toinen tuntematon Turun Kaupunginteatterissa.

Toinen tuntematon antaa arvon naisten kohtaloille kotirintamalla

Väinö Linnan Tuntematon sotilas on meidän kaikkien muistoissa avaten suomalaisen konekiväärikomppanian rivimiesten kokemuksia jatkosodassa. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten arvokasta työtä kotirintaman naiset tekivät jäädessään hoitamaan taloa ja lapsia. Ainainen huoli läheisistä oli koko ajan läsnä ja arjessa pärjääminen mietitytti.

Toinen tuntematon -näytelmä perustuu vuonna 2017 ilmestyneeseen Toinen tuntematon -kirjaan ja siinä julkaistuihin novelleihin, joita ovat kirjoittaneet Venla Hiidensalo, Katja Kettu, Tommi Kinnunen, J-P Koskinen, Tuomas Kyrö, Inka Nousiainen, Riikka Pulkkinen, Niina Repo ja Hanna Weselius.

Naisenergiaa Sopukan lavalla

Erilainen ensi-ilta – Toinen tuntematon Turun Kaupunginteatterissa.

Turun Kaupunginteatterin Toinen tuntematon avaa kotirintaman naisten tarinoita ja elämää sota-aikana. Kirjasta on poimittu kaksitoista novellia ja niiden pohjalta Satu Rasila on dramatisoinut ja ohjannut teoksen. Sopukan lavalla nähdään useissa rooleissa Kirsi Tarvainen ja Pihla Maalismaa.

Valo-, ääni- ja videosuunnittelusta sekä musiikista vastaa Arttu Aarnio. Naamioinnin on taiten suunnitellut Jessica Rosenberg. Ensi-illan verkkolähetyksen kuvauksesta vastasivat Mika Hiltunen ja Sanna Malkavaara. Äänimaailman estradille luo Eero Auvinen.

Erityisen hienosti tarinaan johdattavat jokaisen novellin alussa kuultavat lyhyet sitaatit Linnan Tuntemattomasta sotilaasta. Lukijoina ovat Mikko Kouki, esityksen ääni-, valo- ja videosuunnittelija Arttu Aarnio sekä näyttelijät Johannes Holopainen ja Joonas Saartamo.

Toinen tuntematon on osa Pentinkulman päivien kirjallisuustapahtuman ohjelmistoa kesällä 2020. Teos juhlistaa tapahtumassa Väinö Linnan 100-vuotisjuhlaa. Näytelmä on tuotettu yhteistyössä Väinö Linnan seuran ja Pentinkulman päivien kanssa.

Toinen tuntematon Turun Kaupunginteatterissa käsittelee riipaisevan koskettavia ihmiskohtaloita

Erilainen ensi-ilta – Toinen tuntematon Turun Kaupunginteatterissa.

Toinen tuntematon teoksen keskiössä ovat erilaiset sota-ajan tarinat naisnäkökulmasta katsottuna. Miten eri lailla kukin kokee rakkaansa lähtemisen sotaan, kotirintamalle jäämisen ja sen, että suruviesti voi saapua milloin vain. Kuolema on läsnä arjessa ja kunniavieraana olevaa surua jokainen käsittelee eri tavalla. Epätoivo, raivo ja rakkaus kulkevat käsi kädessä läpi teoksen. Kotirintamalla arjessa kiinni pitävät rutiinit kuten heinätyöt, porkkanoiden harventaminen, yhteiselon muistelu ja tietenkin kirjeiden kirjoittaminen siellä jossain olevalle läheiselle.

Keskittymistä vaativa teos vei mennessään ja kyynelet vierähtivät useasti poskilleni. Varsinkin koskettava musiikki vei aikamatkalle menneeseen. Tässä auttoi myös kotiteatterin äänimaailma, etänä kun esitys näytettiin. Sai esitys nauramaankin kun naiset antoivat pirtissä vertaistukea toisilleen. Ilon hetkiä tunsin myös kun venäläisnainen Vera pyörähteli mielitiettynsä edessä gramofonin soidessa.

Erilainen ensi-ilta – Toinen tuntematon Turun Kaupunginteatterissa.

Arvostan suunnattomasti tapaa, jolla Toinen tuntematon Turun Kaupunginteatterissa nostaa esiin sota-ajan naissankareita, ihan tavallisia naisia. Lottien tekemä vapaaehtoistyö rintamalla oli korvaamatonta. He toimivat osaltaan tärkeissä ilmavalvonta- ja viestintätehtävissä, mutta sitoivat myös loukkaantuneiden haavoja, pitivät kädestä kiinni ja lohduttivat kun elämän liekki oli sammumassa. Vainajien valmistaminen viimeiselle matkalle vaati heiltä suunnatonta urheutta sodan keskellä. Olisitko itse valmis vastaavaan työhön, jotta kotimaa säilyisi itsenäisenä?

Tarkkaa näyttelijätyötä ihmisyyden ytimessä

Turun Kaupunginteatteri, Toinen tuntematon. Vasemmalta Pihla Maalismaa ja Kirsi Tarvainen. Kuvan harjoituksissa ottanut Sanna Malkavaara.

Toinen tuntematon -näytelmän roolitus menee aivan nappiin. Kirsi Tarvainen ja Pihla Maalismaa hallitsevat suvereenisti useiden naisroolien ja muutaman miesroolinkin esittämisen lyhyillä vaihdoilla. Heillä on hyvin luonteva keskinäinen yhteys ja on hienoa nähdä lavalla sekä vanhempaa että nuorempaa sukupolvea olevia vahvoja ja työtään intohimolla tekeviä naisnäyttelijöitä.

Vahvat tunteet antavat keinon samaistua

Teoksen tunnemaailma on hyvin vahva ja samaistuttava, mikä on otollista tässä ajassa. Sota-aikaan on eletty täysin erilaista elämää kuin tämän päivän Suomessa, mutta jotain samaa kuitenkin löytyy. Näinä poikkeuksellisina aikoina olemme erossa läheisistämme ja se tuntuu ahdistavalta. Ei oikein tiedä, milloin tämä kaikki loppuu ja miten meidän yhteiskuntamme käy. Onneksi arjen rutiinit kannattelevat nytkin.

Kai tämä sota joskus loppuu?

Pohdin päivän mittaan, sekä ennen että jälkeen esityksen, omien isovanhempieni elämää ja heidän kokemaansa jatkosodan aikana. Elämä on ollut varmasti rankkaa, sillä aiheesta ei minun lapsuudessani edes puhuttu. Miten raskasta heillä onkaan ollut noina poikkeuksellisina aikoina.

Turun Kaupunginteatterin Toinen tuntematon tulee iholle ja auttaa ymmärtämään menneiden sukupolvien elämää. Sodan jälkeen suomalaiset auttoivat, välittivät ja jakoivat omastaan muille tarvitseville maamme jälleenrakennuksen aikana, jotkut velvollisuuden tunteesta ja toiset lähimmäisenrakkaudesta. On varmaa, että koronaviruksen selkä katkeaa jossain kohtaa ja silloin me yhdessä, yhteen hiileen puhaltaen, nostamme tämän maan jälleen kukoistukseen.

Pilvi

En malta odottaa, että saan syksyllä olla mukana kokemassa miten Toinen tuntematon voimaannuttaa Sopukan lavalla. Ensi-ilta Turun Kaupunginteatterissa 30.9.2020. Liput verkosta lippu.fi.

Kannattaa myös tulla mukaan verkossa tapahtuvaan Toinen tuntematon teosavaukseen 28.4.2020 klo 17.

Eheytyä voi myös luonnossa. Käy lukemassa miten Kevääseen heräilevä Koroistenniemi loi uskoa tulevaan.

Artikkelin kuvat Pilvi, lukuunottamatta Toinen tuntematon -teoksen harjoituksissa otettua kuvaa, jonka on ottanut Sanna Malkavaara.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *