Kulttuuri

Reino Nordin – Meidän valo

Pohdintaa Reino Nordin – Meidän valo -konsertin jälkeen

Olen seurannut Reino Nordinin uraa jo pari vuosikymmentä ja nähnyt hänen esiintymisiään leffoissa ja useammallakin festari- ja klubikeikalla vuosien saatossa. Vuosi sitten artisti teki uuden aluevaltauksen kun hän aloitti Meidän valo -kirkkokonserttikiertueen, jossa kuullaan akustisempia versioita Reinon hittibiiseistä sekä muutamia hänelle itselleen tärkeitä joulunajan klassikoita.

Paras tapa itselleni rauhoittua joulun viettoon tapahtuu osaltaan musiikin kautta. Perinteisiä joululauluja kuuntelen jo hyvissä ajoin marraskuussa ja otan esille niiden suosikkiartistieni LP- ja CD-levyt, jotka tuovat erityisen hyvän mielen ja lämmön sydämeen. Olen käynyt monenlaisissa joulukonserteissa ja kun Reino viime vuonna ilmoitti tuovansa omaa tuotantoaan akustisena Suomen kirkkoihin, olin myyty. Voiko ihanampaa joululahjaa ollakaan.

Reino Nordin – Meidän valo.

Eheyttäviä hetkiä ja kultareunuksia muistoihin

Kuluvan vuoden Meidän valo -kirkkokonserttikiertue jouduttiin valitettavasti perumaan, mutta onneksi Reino tiimeineen sai järjestettyä Meidän valo livestream -konsertin. Ostin siihen katseluoikeuden heti lippujen tultua myyntiin 7.12. ja siitä saakka olinkin pikkuhiljaa mielessäni valmistautunut tähän minulle joulun tuovaan kirkkokonserttiin. Konserttipäivän aamuna puin päälleni joulunpunaisen Cara Mia -hupparin ja fiilistelin menneiden vuosien keikkamuistoja kuvien ja videoiden muodossa. Miten kauniilla tavalla ne maalasivatkaan kultareunuksia muistoihin kokiessani nuo ilon hetket uudelleen.

Pitkän musiikkiuransa aikana Reino Nordin on noussut katusoittajasta suomalaisten artistien kärkikastiin ja hitit ovat soineet sekä livenä että radiossa ja suoratoistopalveluissa myyden niin kulta- kuin platinalevyjäkin. On ollut hienoa kulkea hänen matkassaan mukana ja nähdä itselle tärkeän artistin kasvu ja kehittyminen. Sydämessäni läikähtää kun näen miten tästä multi-insrumentalistista huokuu rauha ja rakkaus ja hän on löytänyt tasapainon elämäänsä. Se kuuluu myös musiikissa, joka menee kirkossa ihon alle aivan eri tavalla kuin festarikeikalla.

Tunteikas ilta täynnä valoa ja lämpöä

Helsingin Paavalinkirkosta olohuoneisiin striimatun Meidän valo -konsertin loistavasti aloittanut, Tido Nguyenin ja Tommi Tikkasen kanssa yhteistyössä tehty, Veitsenterällä kuvasti mielestäni hyvin tämänhetkistä poikkeuksellista aikaa ja sitä miten maailma on rikki. Elämä on hauras ja äärettömän arvokas lahja ja meistä jokainen keinuu omalla tavallaan sen uomissa valon ja pimeän rajamailla. Rohkeuttamme koetellaan tällä hetkellä ja uskominen parempaan huomiseen saattaa olla välillä kadoksissa.

Vuoden 2019 Cara Mia -levyltä tuttu Mä kuuntelen loi lohtua ja helpotti oloa avaten varovasti kanavat onnenkyynelille. Sille kaikkein lähimmälle ihmiselle suunnattu kappale soi kirkossa kauniisti siivittäen sitä eteenpäin sävel säveleltä. Alttarin edustalla Saku Maristo (piano) ja Aleksi Kaufmann (sello, kitara) nostivat soitollaan kirkon intiimiä tunnelmaa entisestään. Kuunnellessani peilasin kappaletta omaan elämääni tuntien syvää kiitollisuutta siitä, että olen löytänyt rinnalleni ihmisen, joka hyväksyy minut juuri sellaisena kuin olen ja jaksaa naurattaa, inspiroida sekä tukea minua edelleen, kahdenkymmenen yhteisen vuoden jälkeen. Kiitos Mika.

Konsertissa kuultiin myös itselleni tärkeä kappale Aurinko, joka on Reinon vanhempaa tuotantoa Reino & The Rhinosin ajalta. Mahtavaa, että tämä valoisa kappale kuultiin tälläkin keikalla. Saman bändin tuotannosta oli mukana myös Lempee, jossa otetaan kantaa pyyteettömän rakkauden puolesta ja vedotaan siihen, että kaikilla on oikeus rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Rakkauslaulut ja jouluklassikot rauhoittivat taianomaisella tunnelmallaan

Reino Nordin – Meidän valo.

Huominen on sun toi biisin tärkeän sanoman iholle, onhan Reino kirjoittanut sen omille lapsilleen läsnäolevana isänä. Yhtä lailla teksti sopii kaikille lapsille ja lapsenmielisille. Ei ole aina helppoa olla vanhempi ja luotsata jälkikasvua elämänpolulla eteenpäin. On luonnollista, että tulevaisuus askarruttaa, mutta rakastavassa ympäristössä lasten on turvallista kokeilla omien siipiensä kantavuutta.

Illan sykähdyttävimpiin tulkintoihin kuului ehdottomasti Cara Mia, jonka artisti on omistanut rakkaalle vaimolleen Maria Nordinille. Kirkossa loisti punainen, rakkauden väri, kun Reino esitti tunteikkaan soolon pianolla säestäen. Tämän kappaleen kuulimme mieheni kanssa myös Tampereen tuomiokirkossa viime joulukuussa ja kyllähän se herkisti.

Hartaita jouluklassikoita konsertissa kuultiin peräjälkeen kolme. Omiinkin suosikkeihini lukeutuva Topeliuksen runoa kunnioittava Varpunen jouluaamuna oli herkkä tulkinta, joka itketti tälläkin kertaa. Virsi Kosketa minua, Henki antoi tilaa hengellisyydelle ja loi oikeanlaisen tunnelman joulukirkkoon. Jeesuksen syntymäjuhlaa Reino kunnioitti kappaleella Jouluyö, juhlayö, johon Tido oli tehnyt kauniin sovituksen.

Loistaa kirkkaana meidän valo, enää ei oo pimeää

Reino Nordin – Meidän valo.

Konsertin nimeä kantava, lohduttavan herkkä, Meidän valo on artistin uusin kappale ja se kertoo lähimmäisistä välittämisestä ja siitä, että ketään ei saa jättää yksin. Ihmisten sydämissä ja meissä kaikissa asuva valo on elintärkeää ja kun kohtaa vaikeuksia niin jokaisen ympärillä tulisi olla joku, joka saa omalla sisäisellä valollaan häivytettyä toisen kohtaaman surun tai mielen pimeyden. Hyvin ajankohtainen aihe biisille, jonka sanomaa Reino avasikin konsertissa.

Timo Kiiskisen kynästä lähtenyt hartaan kristillinen joululaulu Maria soi äärettömän kauniisti ja mieleni valtasi levollisuus. Kirkolliset joululaulut sopivat selkeästi Reinon laajalle äänialalle ja kuuntelin kappaletta lumoutuneena. Se mitä sä oot -kappaleen kuulin ensimmäisen kerran Tampereella ja tämä julkaisematon helmi sopi joulukonserttiin täydellisesti.

Kuinka paljon voi rakastaa ja Kato mua silmiin kertovat siitä kaikkein tärkeimmästä, rakkaudesta, saaden ihollani aika ajoin aikaan kylmiä väreitä. Niin upeilta kirkkoon tuodut sovitukset näistä klubeillakin toimivista bängereistä kuulostivat.

Balladi Kyynelten virta teki kunniaa Reinon edesmenneelle isoisälle, mutta myös kaikille niille, jotka ovat siirtyneet jo tästä ajasta iäisyyteen. Koen kappaleen henkilökohtaisena siitäkin syystä, että se on auttanut minua käsittelemään oman isäni kuolemaa ja antanut paljon voimaa surun keskellä. Rakkaista luopuminen ja asian hyväksyminen ei ole helppoa, mutta nekin kuuluvat osana elämään.

Teksti megahitiksi muodostuneeseen Antaudun -kappaleeseen syntyi aikanaan vajaassa puolessa tunnissa ja tämä pyyteettömän rakkauden ylistys jos mikä oli sopiva biisi kokoamaan konsertin yhteen. Oopperahenkinen sävelkulku kaikui Paavalinkirkon holvikaarissa ja kappaleen teemat luottamus ja hyväksyntä välittyivät kotikatsomoon luoden valoa sydämeen.

Silloin syttyy meidän valo, olet siinä ja se riittää.

Reino Nordin – Meidän valo: veitsenterältä pyyteettömään antautumiseen

Reino Nordin antaa itseään koskettaneen hyvän kiertää ja Meidän valo -konsertti oli mielestäni alusta loppuun asti ehjä kokonaisuus ja samalla kattava läpileikkaus artistin uraan. Kokonaisvaltaisen hyvänolon konsertin biisivalinnat oli mietitty tarkkaan, samoin niiden esitysjärjestys. Kappaleiden tekstit nousivat esiin selkeästi ja kirkon luoman estetiikan keinoin. Dynamiikka toimi ja koko konsertin ajan läsnä oli tyyneys ja lähes eeppinen rauhallisuus. Kirkon valomaailma vaihteli kauniisti sammalenvihreästä joulunpunaiseen ja sateenkaarenväreistä isänmaallisen siniseen.

Maailma tarvitsee enemmän yhteisöllisyyttä ja Reino Nordin luo sitä osaltaan voimaannuttavalla musiikillaan, karismallaan ja poikkeuksellisen vahvalla läsnäolollaan. Kasvu ihmisenä on tehnyt hänelle monella tavalla hyvää ja se välittyy kuulijalle. Musiikki yhdistää ja antaa voimaa niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina ja tuntuu hyvältä huomata, että kiitollisuus siinä veitsenterällä keikkuessa saa antautumaan pyyteettömästi.

Niin paljon valoa ja rakkautta Reino. Ihanaa joulun aikaa sinulle ja perheellesi sekä huikealle tiimillesi. Nähdään ensi vuonna keikoilla!

Pilvi

Artikkelin kuvat ovat olohuoneemme valkokankaalta napattuja tunnelmia Meidän valo -livestream kirkkokonsertista 19.12.2020. Pari fanikuvaa mukana myös vuodelta 2019.

ps. Mikäli haluat lukea vaikuttavan musiikin aikaansaamia tuntemuksiani lisää niin Pohjois-Karjala – Ylioppilaskunnan Laulajat odottaa juuri sinua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *