Lifestyle, Matkailu

Lähilomailua Kustavissa – pääsiäinen Vapakarin mökillä

*Kaupallinen yhteistyö:  Vapakarin mökki / Kirsi Lindroth, Lähilomailua Kustavissa – pääsiäinen Vapakarin mökillä, vuorokauden majoitus saatu

Saavuimme mieheni kanssa pääsiäisen viettoon Kustavin saaristoon ja Vapakarin mökille Kiirastorstain alkuillasta. Lossi mantereelta Vartsalan puolelle liikennöi noin puolen tunnin välein ja hetken sitä odoteltuamme pääsimme lyhyelle merimatkalle. Lossirannasta Vuosnaisiin johtava tie vaihtui oikealle kääntyessämme herttaiseksi metsätieksi, jota pitkin löysimme pääsiäislomakohteemme, pyöröhirsisen mökin meren rannalta. Mökin omistaja ja yrittäjä Kirsi Lindroth otti meidät hymyillen vastaan ja opasti saman tien talon tavoille.

Vapakarin mökki – rauhaa rakastavan tyyssija Kustavin Norpinlahdella

Lähilomailua Kustavissa – pääsiäinen Vapakarin mökillä

Asettauduimme taloksi ja fiilistelimme katselemalla ympärillemme siemaillen saamaamme viinitervehdystä. Kustavin Norpinlahden poukamassa sijaitsevalla Vapakarin mökillä oli rantaviivaa reilut sata metriä. Meri-ilma tuoksui kävellessämme kallioilla ja tuulen tuivertaessa aika navakastikin. Kalliot ja metsä ympäröivät mökkiä, joka oli kooltaan 35 m². Tuvan levitettävältä futon-sohvalta kelpasi tuijotella, Kirsin meille valmiiksi laittamaa, ritisevää takkatulta, joka rauhoitti mielen.

Leikkisän inspiroiva ja merihenkinen sisustus

Vapakarin mökin sisustus oli kerrassaan hurmaava, joka puolella oli toinen toistaan ihastuttavampia merihenkisiä yksityiskohtia ja nautin suunnattoman paljon niiden katselusta. Kaupasta mukaan tarttunut sisustuslehti oli omiaan lisäämään aina kevään tullen saapuvaa sisustusvimmaa ja ideat lähtivät kuin itsestään liikkeelle.

Lähilomailua Kustavissa – pääsiäinen Vapakarin mökillä

Vapakarin mökin tupaan ripustettu sumppu ja terassia koristavat kalat sopivat hyvin mökin ilmeeseen. Tuvan, nukkuma-aitan sekä huvimajan sisustuksessa oli käytetty kekseliäisyyttä ja luovuutta. Kaikesta näkemästämme huokui Kirsin syvä yhteys luontoon ja sen monimuotoisuuden arvostamiseen. Tunnelmavalojen paljous sisällä ja ulkona ilahdutti ja mökin ilmapiiri huokui rauhaa luoden rentoa oloa alkaneeseen pääsiäislomaan.

Makeita unia viihtyisässä aitassa

Lähilomailua Kustavissa – pääsiäinen Vapakarin mökillä

Vapakarin mökin suuren terassin yhteydessä oli erillinen nukkuma-aitta, jossa oli parivuoteen lisäksi vain pöytä, lipasto ja pari tuolia. Otimme mukaan omat Muumilakanat ja kyllä niissä kelpasi nukkua tälläkin lomalla.

Aamuyöstä oli jännittävää hipsiä lyhyt matka kalliota pitkin kompostoivaan ekopuuseehen keväisen merellistä ilmaa haistellen. Lapsuuteni mökillä Taivassalossa on edelleen puucee, joten siinä käyminen oli meille tuttua. Aamut täyttyivät ilolla, sillä heräsimme lintujen keväiseen konserttiin. Lapsena viimeksi näkemäni joutsenten reviirin valintaan liittyvät ylilennotkin tulivat myös todistetuiksi.

Laiturilautan saunan lämmittäminen lomarutiinina

Lähilomailua Kustavissa – pääsiäinen Vapakarin mökillä

Vapakarin mökin rannassa oli laiturilautta, jonka saunaa lämmittelimme päivittäin. Rantakalliolla sijainneeseen tynnyriin sai kylmän veden letkua pitkin mökin terassilta ja siitä sitten ämpäreillä kannoimme vedet saunaan.
Navakka tuuli vaikutti vähän saunan lämpiämisnopeuteen, mutta ei tuo haitannut, sillä meillä ei ollut kiire minnekään.

Saunan löylyt olivat mukavan kosteat ja kun puita lisäsi sopivassa määrin niin lämpö pysyi hyvin sisällä, vaikka saunassa ei eristystä ollutkaan. Jalkojamme vilvoittelimme muutamaan otteeseen saunan laiturilta. Muutaman asteen plussalla ollut merivesi friskasi mukavasti ja sen jälkeen pääsimme taas takaisin saunan lämpöön. Lämmin ja rauhallinen ilmapiiri teki hyvää niin kovin monella tavalla.

Päiväretkiä ja Spaunan herkullinen pääsiäismenu

Mökkilomassa oli ihanaa sekin, että suuntasimme muutamaan otteeseen päiväretkille lähiympäristöön. Vierailimme pääsiäisen aikaan idyllisessä Vartsalan Vanhassa Koulussa, josta ostimme mukaan sekä herkullisia munkkeja että kauniita sydänkynttilöitä. Kävimme myös pari kertaa meille jo kovin rakkaaksi muodostuneessa Spaunassa, josta olimme tilanneet ennakkoon herkullisen pääsiäismenun. Samalla saimme vaihtaa kuulumiset ihastuttavan yrittäjäpariskunnan, Minna ja Zohar Haranin, kanssa sekä antaa hellyyttä heidän ihanalle Cheetah-koiralleen, joka kulki kanssamme pitkin Vuosnaisten kallioita, välillä omille teilleen kadoten.

Miten kätevää ja helppoa olikaan asetella pääsiäisherkut tarjoilulautasille ja lämmittää tarvittavat ruuat uunissa. Pääsiäismenu piti sisällään hienoja makuja ja nautimme suunnattoman paljon siitä, että saimme osaltamme myös tukea paikallista yrittäjää.

Kokkaamisen riemua ja uusia reseptejä

Nautin kokkailusta kun siihen on riittävästi aikaa. Mökin suurella terassilla oli kaasulla toimiva muurikkagrilli sekä uuni ja hella, joita käytimmekin useasti. Aika kului mukavasti ja oli äärettömän mukavaa valmistaa ruokia pitkän kaavan mukaan ja kaikessa rauhassa.

Olin ostanut jo aiemmin Inkisen Puutarhalta mökille mukaan muun muassa yrttejä, hunajanauriita sekä retiisejä. Kustavin Salesta nappasimme muiden ruokaostosten seuraksi ruotsalaisia uusia perunoita. Mökillä sitten hieman googlailin, että mitä niistä valmistaisin. Hieman tuumailtuani päätin yhdistää nämä raaka-aineet keskenään. Ensin marinoin sekä nauriit että retiisit ja tämän jälkeen lisäsin ne keitettyjen perunoiden joukkoon. Mukaan vielä salaattia ja kurkkua niin ruokaisa salaatti oli valmis. Raikkaassa ulkoilmassa salaatti maistui makoisalta hitaasti grillatun porsaanfileen kanssa.

Lähilomailua Kustavissa – pääsiäinen Vapakarin mökillä: luonnonrauhaa ja hyvää oloa

Neljän yön mittainen pääsiäislomamme Vapakarin mökillä oli kokonaisuudessaan oikein onnistunut. Kuuntelimme luonnon ääniä ja nautimme hiljaisuudesta. Kokkailimme ja nautimme hyvästä ruuasta, juomasta sekä yhteisestä ajasta vailla huolta huomisesta.

Lähilomailua Kustavissa – pääsiäinen Vapakarin mökillä

Mökin ympäristö oli mitä mainioin paikka rentoutua ja katsella vesilintujen kevätilottelua ja kosiomenoja. Vastarannalla aamuisin kiekunut kukko toi hauskan lisän lomanviettoon saaristossa. Loman aikana viikonpäivien nimet olivat turhia, sillä ei ollut niin väliä mikä päivä milloinkin oli. Loma toimi parhaalla mahdollisella tavalla ja mahdollisti meille paluun perusasioiden äärelle, antaen samalla tarvitun irtioton arkeen.

Pilvi

Haluaisitko sinäkin viettää lomaa näissä Vapakarin mökin saaristomaisemissa? Mikäli innostuit, kysy Kirsiltä vapaita ajankohtia soittamalla 040 521 6332 tai lähettämällä sähköpostia halsintorppa@gmail.com. Kannattaa myös ottaa Vapakarin mökki seurantaan Facebookissa ja Instagramissa.

ps. Mikäli haluat fiilistellä kesäistä Järvi-Suomea, suosittelen lukemaan aiemman artikkelini Ihastu ihmeisiin – Ravintola Punkaharjun villiyrttilounas.

Follow my blog with Bloglovin