Kulttuuri, Lifestyle, Matkailu

Ihastu ihmeisiin – Ravintola Punkaharjun villiyrttilounas

Ihastu ihmeisiin – Ravintola Punkaharjun villiyrttilounas vie luontoon ja Saimaan ihmeiden hellään huomaan.

Sulje silmäsi. Ajattele lämmintä kesäpäivää ja siirry mietteidesi mukana iäisen Saimaan äärelle. Tunne vieno tuuli kasvoillasi ja kuule lintujen iloinen liverrys vanhojen petäjien katveessa. Rauhoitu, jatka matkaasi hiljaksiin pitkin polkua ja aisti joka solullasi, miten maamme kaunein luonnon huvipuisto, Punkaharju, ottaa sinut avosylin vastaan.

Tähtihetkiä Suomineidon kansallismaisemassa

Viime vuonna teimme mieheni kanssa kaksikin lomamatkaa Saimaalle ja Etelä-Savon maisemiin vuokratessamme mökit Saimaan rantojen kummaltakin puolen. Kesäkuussa, juhannuksen jälkeen, suuntasimme Puruveden mökin rannalta Kerimäeltä päiväretkelle suomalaisen sielunmaiseman lähteille ja kulttuurikohde Hotelli ja Ravintola Punkaharjun kuvankauniisiin kansallismaisemiin.

Saavuimme satumaisiin harjumaisemiin ja Vuosisadan tielle, iltapäivän puolella. Helteinen kesäsää helli hipiää ja Järvi-Suomi tarjosi meille meren äärellä varttuneille lomalaisille parastaan, jo ihan säidenkin puolesta. Hiljakseen ajelimme 6,6 kilometriä pitkän Harjutien päästä päähän välillä pysähtyen, luontoa kuulostellen ja metsän energiaa aistien. Lounasaika oli käsillä ja jatkoimme matkaa kohti harjun päällä sijaitsevaa E. B. Lohrmannin vuonna 1845 suunnittelemaa sveitsiläistyylistä rakennusta, Hotelli Punkaharjua, jota yrittäjä Saimi Hoyer luotsaa yhdessä tiiminsä kanssa.

Hotelli Punkaharjun maanläheisen kutsuva tunnelma on vertaansa vailla

Ihastu ihmeisiin: Ravintola Punkaharjun villiyrttilounas.

Silmiä hivelevän kaunis rakennus avautui eteemme. Ihastelimme hetken tämän Suomen vanhimman majoitusliikkeen kauniita yksityiskohtia ja tunsimme historian havinan olevan vahvasti läsnä. Astelimme ravintolan avoimesta ovesta sisään iloisen puheensorinan kuuluessa valoisasta ravintolatilasta. Paikalla oli lisäksemme muutama muu pieni seurue.

Sirpa Särkijärven maalaukset koristivat ravintolasalia kesällä 2020.

Yksi talon tunnelmanluojista, baarimestari Juha Konttinen, otti meidät vastaan lämpimän rennolla otteella paikasta rupatellen, sillä kerroin, että olimme käymässä ensimmäistä kertaa. Odottelimme pienen hetken ja meidät ohjattiin jo pari päivää aiemmin varaamaani pöytään.

Ihastu ihmeisiin – Ravintola Punkaharjun villiyrttilounas kutittelee makuhermoja

Ihastu ihmeisiin: Ravintola Punkaharjun villiyrttilounas.

Istuuduimme ikkunapöytään, josta avautui kaunis harjumaisema, jota ikiaikaiset petäjät pitivät hellässä huomassaan. Lähellä siintävä Saimaa lumosi ja olo oli äärimmäisen rentoutunut. Tilasimme alkumaljaksi villiyrttijääteetä, joka viilensi mukavasti helteisenä päivänä.

Tarjoilijamme avasi meille keittiöpäällikkö Sami Tallbergin suunnitteleman villiyrttilounasmenun sisällön ja toi kotvan kuluttua pöytäämme vettä ja talon leipää sekä värikkäitä levitteitä, jotka oli aseteltu kauniisti pienelle puiselle lautaselle. Auringonkeltainen hapankaali-cashew-levite oli oiva makuyhdistelmä ja maanläheisen ruskea herkkutattikreemi suorastaan taivaallisen makuinen. Molemmat pidimme siitä, että leivän kanssa oli tarjolla itsetehtyjä levitteitä totutun voinokareen sijaan.

Alkupalakattaus sisälsi Saimaan puhtaita makuja. Saimin ja Samin nimeä kantava sieni ’tabbouleh’ toi lautaselle metsän vehreyden. Annoksessa maistuivat harjumaisemista kerätyt metsäsienet ja erilaiset yrtit, joista tunnistin ainakin herneenverson. Maku oli raikkaan viettelevä ja erilainen.

Villiyrttisalaatissa oli salaatin lisäksi mukana muun muassa nuoria voikukanlehtiä, joita maistoimme ensimmäistä kertaa. Jännittävä ja oikein toimiva makupari oli myös Puruveden muikkuihin yhdistetty kuusenkerkkä. Alkupaloihin kuului myös savustettu lahna, joka mukavasti kutitteli makuhermojamme vieden meidät Saimaan vetten äärelle.

Alku- ja pääruokien välissä ehdimme hetken katsella ympärillemme ja täytyy sanoa, että hotelli-ravintolan ilme miellytti silmää. Varsinkin Saimin rakastamat sienet olivat läsnä, samoin villinä kasvaneita kedon kukkia oli aseteltu maljakoihin, myös wc-tiloihin. Värimaailma oli kaunis ja sisustuksen valkeus sai kivaa kontrastia useista värikkäistä yksityiskohdista ja muun muassa Sirpa Särkijärven esillä olevasta taiteesta.

Pääruoaksi mieheni valitsi lihaa, suussa sulavaa ja koostumukseltaankin täydellistä karitsan entrecoteta maatiaisporkkanalla ja kallioimarreliemellä. Minä puolestani nautin herkullista grillattua taimenta, parsaa ja samppanjakastiketta. Kumpikin nautimme lisäkkeenä uusia perunoita. Jälkiruokana saimme herkutella ruusuisella puolukkavaahdolla mansikoiden ja siitepölyn kera. Mitä kesäisten makujen sinfoniaa koimmekaan!

Ihastu ihmeisiin: Ravintola Punkaharjun villiyrttilounas.

Rannalta tältä palasen, maat’ ihanaista isien, sa näet, nuorukainen.
– Johan Ludwig Runeberg –

Ihastu ihmeisiin – Ravintola Punkaharjun villiyrttilounas vie luonnon keskelle sen parhaita antimia tarjoten

Olin käynyt Punkaharjun maisemissa viimeksi lapsena ja muistan silloin jo lumoutuneeni Harjutiestä ja sen kauniista kansallismaisemasta. Emme perheeni kanssa tuolloin käyneet silloisessa Punkaharjun Valtionhotellissa, mutta muistan jo silloin Retretin luolissa vieraillessamme ajatelleeni, että tänne pitää joskus isona päästä. Ja nyt, kymmeniä vuosia myöhemmin, pienen tytön haave toteutui. Mieleni täyttyi kiitollisuudesta Runebergin kummulla ja taisi siinä tippakin vierähtää poskelleni liikutuksen vallassa.

Hotelli ja Ravintola Punkaharjun miljöö kauniine yksityiskohtineen ja ikiaikaisine petäjineen oli kerrassaan hurmaava. Oli myös mukava nähdä vilahdus Saimista, tämän talon sienisieluisen vahvasta hengettärestä ja yrittäjänaisesta, jota ihailen ja arvostan. Kaikesta ympärillämme olevasta välittyi fiilis, että tätä paikkaa vaalitaan rakkaudella ja kaikessa tekemisessä ollaan mukana suurella sydämellä.

Stay wild, stay weird, stay free

Rakastuin Ravintola Punkaharjun menussakin näkyneeseen sloganiin ”Stay wild, stay weird, stay free” ja tätä ohjenuoraa haluan noudattaa omassakin elämässäni. Kolmen ruokalajin villiyrttilounas hiveli kaikkia aistejamme upean kansallismaiseman äärellä, tuoden meidät lähemmäs luontoa. Ihastuimme päiväretkellämme kaikkiin kokemiimme pieniin ihmeisiin ja paluuseen luonnon tarjoamien herkkujen äärelle.

Seuraava haaveeni onkin, että saan vielä joskus yöpyä näissä upeissa maisemissa, kuljeskella viipyillen aamulenkillä ja etsiä sieniä sekä villiyrttejä, nauttia illallisesta tornihuoneessa sekä tähyillä samaa tähtitaivasta, jota Topelius aikoinaan katseli. Siihen asti siemailen kotona hotellin puodista ostamaani villiyrttiteetä, jossa maistuu harjun maisemista kerätyt mesiangervon, mustaherukan ja vadelman lehdet. Oi, mikä makumuisto, jonka myötä palaan yhä uudelleen näihin kesälomamme ikimuistoisiin hetkiin!

Pilvi

Jos haluat pysyä tämän hurmaavan hotelli-ravintolan menossa mukana, ota seurantaan Hotelli Punkaharju Facebookissa ja Instagramissa.

ps. Ostin Hotelli Punkaharjun puodista myös villiyrttisuolaa, jota käytän kaikessa ruuanlaitossa ja esimerkiksi valmistaessani kesäkurpitsakeittoa, jossa oli mukana myös Inkisen puutarhan monikäyttöistä ananassalviaa. Tähän herkulliseen ja monikäyttöiseen yrttiin voit tutustua aiemmassa artikkelissani Hurmaava yrttituttavuus – ananassalvia.

Katso myös alta löytyvältä videolta yksi Saimaan loman tähtihetkistä, kun perkasin ja valmistin vasta pyydettyjä Puruveden muikkuja kahdella tapaa, ihan omalla reseptillä. Maustamisessa käytin yrttien lisäksi tietysti villiyrttisuolaa.

Follow my blog with Bloglovin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *