Kulttuuri, Lifestyle

Onko olemassa helppoa eroa?

Onko olemassa helppoa eroa? Tosiaan, mennyt kevät ja koko alkuvuosi ovat olleet koronan vuoksi hyvinkin poikkeuksellista aikaa. Primadonnat joutuivat kaikkien muiden tapaan yhtäkkiä pysyttelemään erossa niin toisistaan kuin rakastamastaan kulttuurimuodosta, teatterista. Eikä tämä ero ole ollut mitenkään helppoa! Kuinka osuva onkaan ollut huomio, että kriisin keskellä sitä huomaa kaipaavansa kulttuuria, draamaa, viihdettä, naurua ja sosiaalisuutta. Siis kaikkea sitä, mitä teatterin katsominen meille antaa!

Kesä on kuitenkin täällä ja miten eheyttävää onkaan, että arki palautuu pikkuhiljaa uusiin uomiin. Pääsemme pian myös teatteriin, sillä Turun Kaupunginteatterin ja Emma Teatterin Helppo ero -kesäkomedia saa ensi-iltansa tänään 2.7.2020 Kailon saarella Naantalissa. Ja mikä parasta, tänä kautena näemmekin meidän kaikki lempinäyttelijät taas Emman rakkaalla lavalla.

Ennen kuin pääsemme viihtymään Naantaliin, palasimme ajassa hieman taaksepäin ja muistelimme yhdessä kaikkea teatteriin liittyvää sekä niitä esityksiä, joissa alan dreamteamiläiset Linda Wiklund, Miska Kaukonen, Teemu Aromaa ja Tom Petäjä ovat olleet mukana.

Katso ihmistä, älä ruutua – ikimuistoisia teatterihetkiä ja -retkiä

Linnan juhlat. Presidenttipari tapaamassa veteraaneja ja lottia. Veteraanina Miska Kaukonen, Jenninä Linda Wiklund, lottana Minna Koskela ja Saulina Juha-Pekka Mikkola. Kuva Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri.

Turun Nuoren Teatterin kasvatti Linda Wiklund on ihastuttanut meitä Kailon saaressa useampana kesänä. Muistamme hänet hyvin huikeista roolisuorituksista Turun Kaupunginteatterin ja Emma Teatterin kesän 2015 lätkäkomediassa Hockey Night ja 2016 näytelmässä Linnan juhlat. Linda on erittäin muuntautumiskykyinen näyttelijä ja häntä on ilo seurata lavalla.

Onko olemassa helppoa eroa?
Linnan juhlat. Kotikatsomossa Miska Kaukonen, Minna Koskela, Linda Wiklund ja Juha-Pekka Mikkola. Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri.

Todelliset teatterin hc-fanit koluavat myös aina tilaisuuden tullen teatterikirppiksiä.

Onko olemassa helppoa eroa teatterista?

Onko olemassa helppoa eroa kun todella kovaa kolahtanut näytelmä poistuu ohjelmistosta? Todelliset teatterin hc-fanit koluavat myös aina tilaisuuden tullen teatterikirppiksiä. Marraskuussa 2017 varasimme penkomisajan Turun Kaupunginteatterin Pernon varaston tyhjennyskirpputorille ja sieltähän löytyi vaikka mitä aarteita.

Nykyään nämä Lindalle aiemmin kuuluneet, pehmosydämin varustetut, aamutossut ovat Pilvin kotitossut ja niitä hän käyttää inspiraationlähteenä ja silloin kun writer’s block pääsee iskemään. Samalta kirppikseltä ostimme myös allaolevissa kuvissa näkyvän erikoisen hatun, mutta emme millään keksineet mistä näytelmästä se on peräisin. Tiedätkö sinä?

Onko olemassa helppoa eroa lempinäyttelijöistä?

Vuoden turkulaiseksikin valittu Miska Kaukonen on tullut meille tutuksi juurikin Emma Teatterin lavalta ja mies onkin niin ikoninen, että teatterikesä ei tunnu täydelliseltä ellei ole Miskaa päässyt näkemään. Äärimmäisen muuntautumiskykyinen monilahjakkuus nousi koko kansan tietoisuuteen viimeistään Turun Kaupunginteatterin näytelmästä Taru Sormusten Herrasta, jossa tämä rakastamamme virtuoosi pääsi näyttämään kyntensä haastavassa Klonkun roolissa.

Taru Sormusten Herrasta. Klonkku (Miska Kaukonen) ja Sam (Hannes Suominen). Kuva Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri.

Lue Turun Kaupunginteatterin Kotikriitikot.com -blogista arviomme tästä suurproduktiosta ja huikeasta matkasta, jota saimme olla seuraamassa Teatteriarvio: Taru Sormusten Herrasta – matkalla Keski-Maahan Turun Kaupunginteatterissa.

Miskan pokerinaama oli myös kovaa valuuttaa kun hän näytteli unohtelevaa ja hajamielistä Hovimestari Perkinsiä Turun Kaupunginteatterin huikeassa farssissa Näytelmä joka menee pieleen. Roolisuoritus oli kerrassaan vertaansa vailla ja nauruhermomme jälleen kerran koetuksella.

Näytelmä joka menee pieleen. Kuvassa Hovimestari Perkins (Miska Kaukonen). Kuva Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri.

Näyttelijä Teemu Aromaa on tullut meille niin ikään tutuksi teatterin lavalla Emmassa. Kun uudistunut Emma Teatteri aukesi vuonna 2005 Kailon saaressa, sen ensimmäinen kesäteatterinäytös oli nimeltään Kultaranta – komedia tasavallan presidenteistä kautta aikojen. Lavalla nähtiin tuolloin kolme näyttelijää, jotka esittivät hengästyttävällä tahdilla rooleissaan yksitoista presidenttiä, kymmenen presidentin vaimoa ja yhden miehen. Teemusta on jäänyt mieleen erityisen hyvin sydäntä riipivä soololaulu ”I did it my way”. Unna oli tuolloin Emman väliaikamyynnissä töissä ja tänä päivänäkään ei tuota laulua voi olla kuuntelematta hymy huulilla.

Teemu on esiintynyt vuosien varrella useissa mieleenpainuvissa rooleissa ja yksi Primadonnien lemppareista oli nähdä Teemu keväällä 2018 kun hän näytteli Merri-hobitin roolin Turun Kaupunginteatterin Taru Sormusten Herrasta -näytelmässä.

Taru Sormusten Herrasta. Merri (Teemu Aromaa), Pippin (Markus Riuttu), Frodo (Stefan Karlsson) ja Sam (Hannes Suominen). Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri.

Teemu Aromaa teki myös loistosuorituksen näytellessään Tarkastaja Carteria niin ikään Turun Kaupunginteatterin teoksessa Näytelmä joka menee pieleen. Farssi oli niin hauska, että donnat kävivät katsomassa sen useampaan kertaan ja näihin päiviin asti se on pysynyt yhtenä parhaista näkemistämme komedioista. Samaisen näytelmän lavalla nähtiin myös muuten Miska! Lue aiempi postauksemme Teatteriarvio: Näytelmä joka menee pieleen Turun Kaupunginteatterissa.

Onko olemassa helppoa eroa?
Näytelmä joka menee pieleen. Kuvassa Tarkastaja Carter (Teemu Aromaa). Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri .

Tom Petäjällä on sellainen taito, että hän saa komedioiden ystävät hytkymään naurusta vain yksinkertaisesti ilmaantumalla estradille. Hän on komedianäyttelijänä vailla vertaa ja saa meidät ulvomaan naurusta verrattomalla tavallaan kuljettaa repliikkejään, ilmeen muutoksilla ja heittäytymällä rooliin kuin rooliin. Huumorinkukka lentää hänen väännelleessään kehoaan ja naamaansa mitä ihmeellisimpiin asentoihin.

Heideken. Kuvassa vasemmalta Tom Petäjä, IIkka Forss ja Teemu Aromaa. Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri.

Vakavampikin puoli tästä useita rooleja Linnateatterissa ja Turun Kaupunginteatterissa vuosien saatossa tehneestä näyttelijästä löytyy. Syyskuussa 2018 näimme Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä Suomen kantaesityksen elämää ja riippuvuuksia ahdistavastikin kuvaavasta näytelmästä Ihmiset, paikat ja esineet, jossa Tom oli mukana.

Onko olemassa helppoa eroa?
Ihmiset, paikat ja esineet. Vasemmalta Tom Petäjä, Kirsi Tarvainen ja Petri Rajala. Keskellä Stefan Karlsson. Kuva Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri.

Tom Petäjä tähditti myös Naantalin Kylpylän ja Linnateatterin yhteistyötä Kaaso ja Bestman pulassa syksyllä 2017. Yleisöä osallistavan komedian aiheena oli Petriinan ja Matin hääjuhla, jossa mekin olimme vieraina. Voi sitä mieletöntä jälleennäkemisen riemua kun pääsimme serkkumme kainaloon.

Great minds think alike

Reilun kolmen kuukauden aikana Primadonnat eivät nähneet toisiaan face to face lainkaan ja siksi olikin niin ihanaa vihdoin tavata kesäkuun alkupuolella. Molempien donnien menneitä syntymäpäiviä juhlitiin Naantalissa ulkoillen ja herkutellen. Jotain meidän sielunsiskojen ja supernaisten keskinäisestä yhteydestä kertoo sekin, että olimme molemmat tietämättämme ostaneet toisillemme Primadonnien asennekorvakorut.

Tilauksesta tehdyt sanakirjakorut ovat Tarina – HiStoryn käsialaa ja suuremmat ’Siinä on vuori nyt kiivetään’ -korvakorut on tehnyt kotimainen korualan yritys Hidastaja Art.

Jotta sinunkaan kesäsi ei jäisi ilman kesäteatterikokemusta niin suuntaa Naantaliin, jossa Turun Kaupunginteatterin ja Emma Teatterin yhteisproduktio Helppo ero saa ensi-iltansa 2.7.2020.

Pääsimme maanantaina 29.6. seuraamaan Helppo ero -näytelmän harjoitusten läpimenoa ja täytyy kyllä sanoa, että mielekästä eteenpäin vievää koomisen hyökyaallon pyörrettä on jälleen luvassa Lindan, Miskan, Teemun ja Tomin taitavassa johdatuksessa. Onko olemassa helppoa eroa? Tätä jäimme pohtimaan ja täytyy sanoa, että ero ei ole ollut helppo näistä tyypeistä. Emme maltakaan odottaa, että pääsemme katsomaan tämän kesän teoksen valmiina. Teatteriarviokin tästä kesäkomedista on siis luvassa.

Helppo ero -kesäkomedian voit nähdä 2.7.-22.8.2020 ja näytöksen liput ovat ostettavissa ennakkoon Ticketmasterista. Lue etukäteen myös ohjeet turvalliseen teatterikäyntiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *