Kulttuuri

Lumikuningatar Åbo Svenska Teaterissa

Snödrottningen / Åbo Svenska Teater / Kuva: Pette Rissanen

Lumikuningatar – Yhteistyössä Åbo Svenska Teaterin kanssa

Lumikuningatar Åbo Svenska Teaterissa tuo H.C. Andersenin rakastetun satuklassikon näyttämöversion koko perheen iloksi. Jouluisen tarinan ovat tuottaneet yhteistyössä Åbo Svenska Teater sekä Aurinkobaletti. Näyttämöllä nähdään puolentoista tunnin edestä vauhdikasta seikkailua, joka vie katsojan musiikin, laulun ja hauskojen sekä dramaattisten kohtausten kautta lumoavien kukkien tarhasta aina lumikuningattaren hyytävän palatsin syövereihin.

Lumikuningatar on kertomus hyvästä ja pahasta, lapsuuden viattomuudesta ja kasvamisesta. Åbo Svenska Teaterin ja Aurinkobaletin sovitus Lumikuningattaresta on toteutettu kekseliäästi. Erityisen ilahduttavaa oli seurata kuinka mutkattomasti suomen- ja ruotsinkieli kulkivat käsi kädessä näytelmän aikana, eikä haittaa yhtään vaikka toista niistä ei osaisikaan. Lisäksi näytelmässä kuullaan saamea sekä nähdään neljättä kieltä, tanssia.

Satuklassikko Lumikuningatar nähdään Åbo Svenska Teaterin päänäyttämöllä.

Lumikuningatar Åbo Svenska Teaterissa
Kuva: Pette Rissanen / Åbo Svenska Teater.

Lumikuningattaren työryhmä luo kiehtovan version klassikkosadusta

Lumikuningattaren Åbo Svenska Teateriin on ohjannut Jukka Aaltonen, musiikin on säveltänyt ja sen esityksestä vastaa Ismo Laakso ja esityksen on koreografioinut Armas Poolamets ja dramatisoinut Tove Appelgren. Lumikuningattaren lavastuksen on suunnitellut Turun Kaupunginteatterin Taru Sormusten Herrastakin tuttu, Teemu Loikas, naamioinut Petriina Suomela ja pukusuunnittelusta vastaa Gerly Tinn. Rooleissa nähdään yhteistyössä Åbo Svenska Teaterin näyttelijät ja Aurinkobaletin tanssijat.

Musiikin, tanssin ja erilaisten hahmojen siivittämänä Lumikuningattaren satu tuodaan näyttämölle. Gerda ja Kai ovat parhaat ystävykset, jotka asuvat kaupungissa. Käy kuitenkin niin, että Kain sydämeen iskeytyy sirpale lumikuningattaren taikapeilistä, joka osaa näyttää vain maailman rumuuden ja pahuuden. Kain persoona muuttuu ja hän lähtee Lumikuningattaren matkaan antaen muiden luulla, että hän on hukkunut läheiseen jokeen. Gerda ei kuitenkaan usko tätä vaan päättää selvittää mitä Kaille oikein tapahtui.

Gerdan seikkailu vie hänet lumottuun puutarhaan, prinssin ja prinsessaan linnaan, ryöväreiden leiriin ja lopulta pohjoisen asukkaiden luo. Gerdan matka, uskollisuus ja hyväntahtoisuus ovat Lumikuningattaren sadun kantava voima. Kyseessä on kasvutarina, jossa lapsen viattomuus kohtaa todellisen maailman.

Snödrottningen Åbo Svenska Teater
Kuva: Pette Rissanen / Åbo Svenska Teater.

Amanda Nyman näyttelee onnistuneesti seikkailuun tempautuvaa Gerdaa, jonka lapsen viattomuus, hyväuskoisuus ja lojaalius ystävää kohtaan saavat hänet jatkamaan sitkeästi eteenpäin. Gerda oppii, että hänessä itsessään on sisäinen voima kohdata Lumikuningatar ja voittaa Kai takaisin. Samuel Karlssonin Kai puolestaan on taustalla, mutta tärkeässä roolissa, sillä hänen ystävyytensä on Gerdaa eteenpäin ajava voima. Päivi Kujansuun hyytävä Lumikuningatar saa vilunväreet kiitämään kropassa erityisesti vaikuttavan ensikohtaustanssin aikana.

Maailmassa tapahtuu paljon kauheuksia, mutta emme silti saa menettää taitoamme nähdä maailman kauneutta.

Amanda Nyman ja Samuel Karlsson
Kuva: Pette Rissanen / Åbo Svenska Teater.

Lumikuningattaren tarinaa viedään eteenpäin näyttelemisen ja tanssin keinoin

Åbo Svenska Teaterin ja Aurinkobaletin yhteistyö pyörittää tarinaa eteenpäin. Lavastus ja puvustus on toteutettu onnistuneesti. Lavan valtaavat hetkessä niin tanssivat kukat, pyörteilevät lumihiutaleet kuin tiheä ryöväreiden metsikkö.

Gerdan kohtaamat ihmiset ja eläimet ovat hienosti tyyliteltyjä. Karrikoiduissa hahmoissa riittää aikuisellekin katsojalle kosketuspintaa ja tuntuu, että näihin on itsekin tullut joskus törmättyä. Mieleenpainuvia ovat erityisesti Gerdan kohtaaman prinssin ja prinsessan absurdinen olemus ja omassa kuplassa elämisen pinnallisuus. Toisaalta tutulta vaikuttaa myös nokkela varis, joka pomoilee lavalla ja melkein piehtaroi omassa erinomaisuudessaan ja tietäväisyydessään.

Hienosti toteutettu on myös luola, jossa soppaansa keittävä tietäjä suorastaan hypnotisoi katsojat leijuvalla olemuksellaan. Ilahduttava yksityiskohta on myös Gerdaa auttava poro, jonka repliikit ovat osittain saameksi. Åbo Svenska Teater onkin onnistunut tuomaan kauniisti esille näytelmään Suomessa puhuttavia kieliä – mikä rikkaus onkaan päästä seuraamaan näin monipuolista näytelmää!

Tarinaa rytmittävät myös Aurinkobaletin tanssijoiden tanssikohtaukset. Lumikuningattaren tarinan kauniisiin kohtausmaailmoihin tanssi sopii erityisen hyvin ja Gerdan seikkailua on saatu korostettua sen avulla onnistuneesti. Itse jäin kaipaamaan ehkä hieman dramaattisempaa musiikkia tanssikohtauksiin, mikä olisi päässyt nostamaan tunnelmaa vielä korkeammalle. Toisaalta kyseessä on perhenäytelmä, joten ehkäpä liiallisen mahtipontisuuden karsiminen on ollut ihan harkittu veto.

Tanssi ja kielet rytmittävät satua ja kuljettavat tarinaa kauniisti eteenpäin.

Lumikuningatar Åbo Svenska Teaterissa
Kuva: Pette Rissanen / Åbo Svenska Teater.

Lumikuningatar Åbo Svenska Teaterissa sopii joulun ajan kulttuurielämykseksi

Voin suositella Lumikuningatarta kaikille satuklassikoiden ystäville. Åbo Svenska Teaterin lahjakkaat näyttelijät sekä Aurinkobaletin taitavat tanssijat ovat tuoneet onnistuneen version Lumikuningattaren aina niin säväyttävästä tarinasta. Maailmassa tapahtuu paljon kauheuksia, mutta emme silti saa menettää taitoamme nähdä maailman kauneutta.

Lumikuningatar on oiva satuklassikko erityisesti näin joulun alla. Näytelmä sopii niin aikuisille kuin lapsille sekä niin ruotsin- kuin suomenkielisille. Muista myös, että Åbo Svenska Teaterin näytelmät on tekstitetty sekä suomeksi että ruotsiksi.

Lumikuningatar Åbo Svenska Teaterissa esitetään vielä muutamia kertoja. Liput voi ostaa Åbo Svenska Teaterin sivuilta.

UnnaDonna

Artikkelin kuva: Pette Rissanen / Åbo Svenska Teater.

P.S. Käy lukemassa myös Primadonnien arvostelu Åbo Svenska Teaterin Kalevalasta.

Seuraa ja tykkää donnista:

Vastaa