Kulttuuri

Amélien onnenkipinöitä Turun Kaupunginteatterissa

Amélie – Yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin kanssa

Mielikuvituksen ja positiivisen ajattelun voima on suuri. Perhoset lentelivät vatsassamme kun lähdimme Amélien matkassa Pariisiin, rakkauden kaupunkiin.

Koe Amélien onnenkipinöitä Turun Kaupunginteatterissa kun päänäyttämö on muuntautunut syksyllä 2019 romanttisen Pariisin kaduiksi Eiffel-tornin maisemiin kun elokuvista tuttu Amélie on saapunut kaupunkiin. Hassutteleva ja hyväntahtoinen musikaali on piristysruiske eteläisen Suomen joulukuun pimeyteen ja aiheellinen muistutus siitä kuinka hyvien asioiden kylväminen ympärilleen maksaa itsensä takaisin.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Ympäri maailmaa valloittanut musikaali tuo Pariisin Turun Kaupunginteatterin lavalle

Amélie (Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain) sai ensi-iltansa valkokankailla ympäri maailman vuonna 2001 Jean-Pierre Jeunetin ja Guillame Laurentin käsikirjoittamana ja se onkin yksi rakastetuimpia ranskalaisia romanttisia komedioita. Elokuvaan pohjautuva musikaali sai kanta-esityksensä Berkley Repertory Theatressa Yhdysvalloissa vuonna 2015. Parin vuoden päästä musikaali jatkoi matkaansa Broadwaylle. Libretosta vastaa Craig Lucas ja sanoituksista Daniel Messé sekä Nathan Tysen. Myös sävellykset ovat Messén käsialaa. Amélien on suomentanut Turun Kaupunginteatterille maamme ahkerimpiin näytelmien ja musikaalien suomentajiin kuuluva Mikko Koivusalo. Teoksen on ohjannut ja koreografioinut Reija Wäre, jonka taidonnäyte oli myös Tom of Finland -musikaalin ohjaus.

Amélien onnenkipinöitä Turun Kaupunginteatterissa.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Amélien Suomen kantaesitys vie tarinan äänimaisemineen eurooppalaiseen suuntaan

Amélien musiikin sovitus ja harjoitus ovat monessa musikaalissa lusikkansa soppaan laittaneen kapellimestari Jussi Vahvaselän käsialaa. Suomen kantaesitys Améliesta vie tarinan äänimaisemineen eurooppalaiseen suuntaan ja on mahtavaa huomata, että Vahvaselkä on ottanut mukaan teokseen myös haitarin, jota on itsekin soittanut. Tämä musikaalinen elementti kuuluu mielestämme ehdottomasti pariisilaiseen elämään ja tunnelmaan. Orkesterin muodostaa oktetti, joka taiten vie katsojan unohtumattomalle matkalle Pariisin kapeille mukukakivikaduille. Kokoonpanossa soittavat Markus Länne (kapellimestari, piano), Ville Vihko (koskettimet), Marko Valtonen (haitari, koskettimet), Juha Keskinen (kitarat), Ari Kataja (bassot), Taneli Korppinen (rummut), Katariina Sallinen (viulu) ja Matti Moilanen (sello).

Amélien onnenkipinöitä Turun Kaupunginteatterissa.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Maagisen, sadunomaisen ja elämänmakuisen ilmeen toteuttaminen

Karusellin lailla pyörivät Pariisin kadut sekä loistavasti toimivat kaksi- ja kolmiulotteiset lavasteet on luonut Turun Kaupunginteatterin päänäyttämölle Jani Uljas. Mittakaavoilla on leikitelty kekseliäästi ja meidän mieleemme jäikin erityisesti metro, joka vie katsojan leikkisään maailmaan muiden omintakeisten yksityiskohtien ohella. Kalle Ropponen on valosuunnittelun ammattilainen ja Pariisi herää henkiin hänenkin käsittelyssään. Romanttista kaupunkia rakennetaan myös yli 500 vanhanaikaisen hehkulampun voimalla ja ne ovatkin yksi kulmakivi Pariisin iltavalaistusta luodessa. Eiffel-tornikin nähdään lavalla vaikuttavana lähes seitsemänmetrisenä maamerkkinä. Iiro Laakso on jo vuodesta 2008 asti vastannut teatterin äänisuunnittelusta ja sitä hänen onkin hienoa toteuttaa uudistuneessa teatteritalossa yhdessä Eero Auvisen, Jaakko Savelan ja Mika Hiltusen kanssa. Tekniikka on huippuluokkaa ja äänenlaatu hyvin tasaista ja hallittua. Amélien äänimaailma ympäröi katsojat täysin ja siitä vastaa näiden äänen ammattilaisten ja näyttelijöiden ohella muun muassa lähes neljäkymmentä surround-kaiutinta.

Amélien onnenkipinöitä Turun Kaupunginteatterissa.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Taidokas naiskolmikko puku- ja videonsuunnittelun sekä naamioinnin takana

Amélien onnenkipinöitä tuo katsojien eteen Turun Kaupunginteatterissa suuri työryhmä, jonka tavoite on kerta toisensa jälkeen toteuttaa upea ja ehyt näytös. Kansallisoopperan pukusuunnittelija Erika Turunen tekee toisen vierailunsa Turun Kaupunginteatteriin. Hänen suunnitteleman puvustuksen inspiraationa ovat olleet punaiset tanssikengät, joilla Amélie nähdäänkin liitelevän pitkin Pariisin katuja. Puvut ovat kokonaisuudessaan klassisen elegantteja ja niissä näkyy Turusen pikkutarkka kädenjälki. Valaistusmestari Sanna Malkavaara vastaa teoksen videosuunnittelusta tuoden tarinaan uusia ulottuvuuksia. Hieno yksityiskohta on esimerkiksi Amélien spraylla suihkuttama teksti talon seinään, joka tuodaan katsojien silmien eteen videoprojisoinnin kautta. Innostavaa nähdä miten luovuus on mielikuvitus on päästetty valloilleen. Kampaaja-maskeeraja Minna Pilvinen tuo ammattitaitonsa teokseen käyttämällä omaa mielikuvitustaan toteuttaen värikylläisen ja kauniin naamioinnin, joka luo teokseen kerroksellista herkkyyttä.

Amélie antaa hyvän kiertää.

Amélien onnenkipinöitä Turun Kaupunginteatterissa.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Mielikuvitus ohjaa Amélien hyväntekijäksi

Amélie Poulain on nuori ja ujo nainen. Hän roolinsa on ollut lapsesta asti elää hissukseen ja huomiota herättämättä. Vaiteliaan lääkäri-isän ja jokseenkin neuroottisen opettaja-äidin vaikutus nuoren elämään heijastuu selvästi Amélien kasvutarinassa. Onneksi Amélie omaa äärettömän vilkkaan mielikuvituksen, joka auttaakin häntä pikkuhiljaa päästämään irti arkuudestaan. Amélien maailma mullistuu toden teolla kun hän kuulee prinsessa Dianan ennenaikaisesta kuolemasta Pariisin onnettomuudessa. Esikuvansa innoittamana hän saa idean alkaa tehdä hyviä tekoja muille ihmisille nimettömänä hyväntekijänä.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Kun muilla on hyvä olla niin voi itsekin hyvin, vai voiko?

Rankkoihin ja elämääravisuttaviin tapahtumiin on helppo samaistua, sillä kenelläpä meistä ei olisi ollut maailmaamullistavia ahaa-elämyksiä elämänsä aikana. On hyvin helppoa unohtaa ja jättää käsittelemättä omia tuntojaan sekä vaikeita asioita keskittyen hyvän fiiliksen luomiseen muille. Mutta onko sen valmis tekemään omantunnonarvonsa hinnalla? Améliessa kaikki hänen kokemansa potkaisee käyntiin intensiivisen tapahtumasarjan, joka pitää tiukasti otteessaan ja lennättää katsojan musikaalin läpi.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Enseble laittaa itsensä likoon moninaisilla rooleillaan

Pääroolissa Améliena ihastuttaa Marketta Tikkanen ja Nino Quincampoixia sekä Elton Johnia näyttelee useista musikaaleista tuttu ja ensi keväänä Freddy Mercuryn roolin Show must go on -musikaalissa tähdittävä Mikael Saari. Muissa rooleissa nähdään Jouni Innilä (Julien Dufayel), Jere Jääskeläinen (salaperäinen mies, hömelö, Pörri), Stefan Karlsson (sokea kerjäläinen, Collignon, Collignonin isä, Bretodeau), Riia Kivimäki (Nora), Ulla Koivuranta (Sylvie, Collignonin äiti), Mika Kujala (Raphael Poulain), Matti Leino (Lucien, Adrien Wells, tontun ääni), Lasse Lipponen (Hipolito, mies kellotornissa, puutarhatonttu), Pihla Maalismaa (Gina Wells), Etel Röhr (Philomene), Pauliina Saarinen (Georgette), Kirsi Tarvainen (Amandine Poulain, Suzanne) ja Aaro Wichmann (Joseph, Pörrin ääni). Lisäksi nuorena Améliena vuorottelevat Iida Honkanen, Alisa Kujala ja Tilda Mäkimattila.

Amélien onnenkipinöitä Turun Kaupunginteatterissa.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Roolityöskentelyä suurella sydämellä upealla areenalla

Marketta Tikkasen tulkinta Améliesta on raikas ja hänen kirkas äänensä tuo lauluihin mahtavuutta. Hän tulkitsee kauniisti Amélien muutosta ja hänen lauluosuutensa saavat tämän tästä väristyksiä kirmailemaan pitkin selkärankaa. Hänen rinnallaan loistaa Nino, upeaääninen ja karismaattinen Mikael Saari, jonka ehdottomasti päräyttävin kohtaus on ensimmäisen puoliajan päättävä räiskyvin show-elementein kuorrutettu laulu Hyvästi Amélie, Goodbye Amélie. Saari näyttää myös akrobaatin kykynsä keinuessaan korkealla ja kajauttaen samalla upeita säveliä. Ei ole mitään parempaa kuin seurata musikaalia, jossa lahjakkaat ja vahva-ääniset näyttelijät nostavat tunnelman kattoon.

On parempi auttaa ihmisiä kuin puutarhatonttuja.

Suomen ykkösartistienkin kanssa työskennellyt tanssija ja tanssinopettaja Jere Jääskeläinen tekee huikean roolisuoristuksen ihastuttavana kultakala Pörrinä. On silminnähden vaativaa tanssia painavassa puvussa, mutta Jääskeläiseltä homma näyttää sujuvan leikiten. Tanssija-näyttelijä Lasse Lippinen on hauska ilmiömäinen puutarhatonttu, joka lähtee matkustamaan ympäri maailmaa kyllästyessään pönöttämään Amélien isän puutarhassa. Hatunnosto koko ensemblelle roolien tulkinnasta, sillä työskentely on kokonaisuudessaan taiturimaista. Meistä jotenkin silti tuntui, että hieman isompi ensemble olisi ollut hyvä, sillä musikaalin näyttelijäjoukko tuntuu aavistuksen häviävän näyttämön massiivisuuteen.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Amélien voimakas mielikuvitus ja sen säveltämät kohtaukset on toteutettu Turun Kaupunginteatterissa luovasti. On hienoa nähdä miten näyttämötaiteella pystytään luomaan erilaisia mielenmaisemia ja värittämään kohtauksia. Lavastuksessa on vahva linja läpi näytelmän. Ympyränmuotoiset lavarakennelmat pariisilaistaloineen ja aikuisviihdekauppoineen toimivat, vaikkakaan kaikki keskiaukon tapahtumat eivät sivussaistuville katsojille täysin näykään.

Ennakko-odotukset Améliesta ovat uhka tai mahdollisuus

Amélien elokuvaversio on rakastettu ja ikoninen romanttinen komedia ja on ilahduttavaa, että Turun Kaupunginteatteri on tuonut näyttämöversion suomalaisten iloksi. Amélie-elokuva erikoisuudessaan ja tarinankerrontakieleltään on ollut joko pidetty tai sitten se ei ole vain kolahtanut. Amélien tarinan tuominen valkokankaalta näyttämölle on toteutettu Turun Kaupunginteatterissa onnistuneesti ja näytelmää seuraa hymy huulilla.

Vannoutuneille elokuvaversion faneille kerrottakoon, että kaikki elementit ja juonen käänteet ovat mukana, mutta näyttämöversioon on saatu tuotua lisäksi omaleimaisuutta sekä uudenlaista raikasta fiilistä. Elokuvan vahva ja tunnistettava musiikki ei ole läsnä, vaikkakin Vahvaselän sovitus toimii ja tuo eittämättä myös mieleen pariisilaiset korttelit ja Montmartren kukkulat.

Valkokangasversio on aina erilainen ja sanottakoon, että on turhaa edes yrittää verrata kahta erilaista taiteenmuotoa. Suosittelemmekin lämpimästi unohtamaan ruudun ja katsomaan ihmistä Turun Kaupunginteatterissa. Amélien tarina nouseekin uusille leveleille kun Tikkanen ja Saari laulavat ja laittavat parastaan yhdessä isosti haaveilevana parina.

Amélie antaa uskoa huomiseen ja kanssaihmisiin.

Amélien onnenkipinöitä Turun Kaupunginteatterissa.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Halu tehdä maailmasta kauniimpi ja mukavampi paikka elää

Turun Kaupunginteatterin Amélie musikaali laittaa mielikuvituksen lentämään ja uskomaan siihen, että ihminen pystyy mihin vain kun oikein haluaa. Meidän elämämme pienet yksityiskohdat kasvoivat suuriksi kun tulimme valituiksi Turun Kaupunginteatterin Kotikriitikoiksi (meidän hymyn huulille nostattavan hakemusvideon voit katsoa tästä) reilut kaksi vuotta sitten. Uskoimme silloin ja uskomme edelleen vahvasti omaan visioomme ja annamme kaikkemme, jotta voimme osaltamme olla tekemässä maailmasta kauniimman ja mukavamman paikan elää. Upea, elämänmullistava matka vie meitä eteenpäin kohti uusia seikkailuita ihan kuten Amélietakin.

Uskalla unelmoida ja anna Amélien viedä sinut Pariisiin. Näytöksiä on vielä kevätkaudella 2020 ja liput voit ostaa Turun Kaupunginteatterin Lippikseltä tai lippu.fi.

Erityiskiitokset Otto-Ville Väätäiselle upeista kuvista, joista viestinnän ammattilaiset Emmi Kantonen ja Marita Koivisto loivat ah niin ihanan sammalenvihreän käsiohjelman, johon uppoutua monta kertaa ennen ja jälkeen näytöksen.

Romanttisiin tunnelmiin pääset kun vierailet Turun upella Teatterisillalla, jolle Amélien ilmeen ovat antaneet Turun Kaupunginteatterin Jani Uljas ja Kalle Ropponen. Silta valoineen, kuusineen ja sävelineen on koettavissa kevätkuukausiin saakka.

Mikäli mielit nähdä täysin Amélien maailmasta poikkeavan näytelmän, suosittelemme tutustumaan blogipostaukseemme Ravisuttava Riivaajat Turun Kaupunginteatterissa.

Artikkelin kuva: Amélie, Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *