Kulttuuri

Vaikuttavaa tanssin juhlaa Tanssiteatteri ERIssä

*yhteistyössä Tanssiteatteri ERIn kanssa

Gaalat ERI30 on kunnianosoitus rohkealle ja monitaiteelliselle tanssiteatterille, jota seurasin vaikuttuneena, sydän pamppaillen.

Pitkän työviikon jälkeen on voimaannuttavaa lähteä teatteriin. Perjantai-illalla pääsin nauttimaan teknisesti erittäin korkeatasoisesta ja tunteita herättävästä tanssiteatterista, kun Tanssiteatteri ERIn, Suomen suurimman tanssiteatterin, Gaalat ERI30 tempaisi mukaansa. Koin vaikuttavaa tanssin juhlaa Tanssiteatteri ERIssä ja se lumosi minut täysin. Oli upeaa seurata tanssijoiden tunteenpaloa rakastamaansa taidemuotoa kohtaan.

Saavuin hieman ennen iltaseitsemää tutulle Yliopistonkadun alussa sijaitsevalle teatteritalolle, jossa on alunperin toiminut Turun yhteiskoulu ja sen jälkeen vanha lasinpuhaltamo. Sisäpihan hämärässä iltavalaistuksessa talo näytti jo ilakoivan ja kutsuvan minutkin sisään ikkunoista tulvivalla valolla.

Jätin takkini narikkaan ja silmäilin minulle lipunmyynnistä ojennettua käsiohjelmaa. Ilmassa oli juhlan tuntua, sillä olihan edessä gaala ERIn kolmekymmenvuotisen taipaleen kunniaksi. En muista milloin olisin ollut teatterissa itsekseni ja se tuntui äärimmäisen hyvältä. Valitsin reunapaikan sympaattisen pienen katsomon neljänneltä riviltä ja istuuduin.

Tarinoiden helmiä ja vaikuttavaa tanssin juhlaa menneiltä vuosikymmeniltä

Vanhat näyttämöhelmet heräsivät eloon kun ERIn ensemble toi lavalle vauhdikkaasti poimintoja aiempien vuosien teoksista. Todellinen tanssin ilo huokui katsomoon Laura Alhon, Toni Laakkosen, Tiina Lindforsin, Karoliina Lummikon, James McNamaran, Lassi Sairelan ja Eeva Soinin vahvasta presenssistä olla läsnä ja antaa lavalla kaikkensa niin ammattitanssijoina kuin vaikuttavina ja herkkinä tulkitsijoina.

Vaikuttavaa tanssin juhlaa Tanssiteatteri ERIssä

Tanssiteatteri ERIn Gaalat ERI30 – Siivoojat. Vasemmalta Toni Laakkonen, James McNamara, Lassi Sairela ja Laura Alho. Kuva Jari Laurikko.

Tiina Lindfors juonsi illan ja vahva ensebletyöryhmä esitteli laajaa ja monipuolista tuotantoaan pilke silmäkulmassa, vakaviakaan aiheita unohtamatta. Läpileikkaus historiallisiin teoksiin Ritual, Finnhitit, Romani Gili, Zirkkeli, Duck You ja Omasi, rakkaani oli vaikuttava ja hyvin intensiivinen.

Tanssiteatteri ERIn arvomaailma on aina ollut rohkea ja kantaaottava ja juuri sellaista taiteen pitääkin olla.

Tanssin ja musiikin keinoin Tanssiteatterin ERI on vuosien mittaan käsitellyt ohjelmistonsa taidokkaissa teoksissa mm. ihmisoikeuskysymyksiä sekä naisten, homoseksuaalien ja etnisten vähemmistöjen oikeuksia. Tärkeä teema on ollut myös vanhojen ihmisten oikeus rakkauteen.

Vaikuttavaa tanssin juhlaa Tanssiteatteri ERIssä

Tanssiteatteri ERIn Gaalat ERI30 – Jumppapojat. Vasemmalta James McNamara, Karoliina Lummikko ja Toni Laakkonen. Kuva Jari Laurikko.

Vahva tekninen osaaminen ja harjoittelu arjen keskiössä

Suurten teemojen äärellä illan juontava Tiina Lindfors avasi myös tanssijoiden arkipäivää ja sitä mitä se pitää sisällään. Tanssijoilta vaaditaan korkeaa teknistä osaamista ja harjoitellessaan he käyttävätkin tanssitekniikoita monipuolisesti. Ensemblen vahva usko omaan tekemiseensä näkyi lavalla kun tuokiot baletin, lattareiden, nykytanssin ja jazzin pauloissa kaappasivat otteeseensa. Todella inspiroivaa ja hienoa, että tämäkin puoli oli tuotu mukaan tähän historialliseen matkaan. Arjen pienistä palasista kun tämä juhlagaala on periksiantamattomalla yhteistyöllä syntynyt.

Vaikuttavaa tanssin juhlaa ja ainutlaatuisia syntymäpäivälahjoja Tanssiteatteri ERIssä

Jokaisessa juhlagaalassa on mukana ERIn taipaleella tavattu taiteilijaystävä. Tällä kertaa lahjan ERI:lle ja meille katsojille antoi tanssija Anneke Lönnroth yhdessä parinsa Marcus Björkbomin kanssa. Anneke tulkitsi
Julia Capuletin roolin ERIssä 2014 baletissa Julia & Julia.

Tanssin pyörteisiin taitava kaksikko vei yleisön venäläissyntyisen nykyaikaisen taidemusiikin säveltäjän Igor Stravinskyn Scherzo à la Russen tahtiin. Parin kemia toimi hyvin yhteen ja Anneken rooli nukkena ja Marcusin hurmaavana Keninä saivat hymyn huulille. Hienoa, että ERIn työryhmä on halunnut gaala-illoissaan tuoda estradille alan huippuja yhteiseltä matkalta.

Omasi, rakkaani -duetto nosti vedet silmiini. Tunteisiin vetoavaa ja eheyttävää.

Tanssin voima on valtava ja nautin suuresti ammattilaisten taidonnäytteistä. Olen taiteen katsojana hyvin herkkä ja tempaudun helposti tarinaan mukaan. Taidemuotona tanssi antaa katsojalle aikaa peilata koettua omaan elämään ja kyynel vierähti poskelleni Eeva Soinin ja Lassi Sairelan hellän kauniissa Omasi, rakkaani -duetossa, joka käsitteli rakkauden voimaa ja luopumisen tuskaa omaishoitajan näkökulmasta. Viimeinen joutsenlaulu oli täydellinen.

Tanssiteatteri ERIn kantaesitys Seita vyöryi lavalle dramaattisena 

Vaikuttavaa tanssin juhlaa Tanssiteatteri ERIssä

Tanssiteatteri ERIn Gaalat ERI30 – Seita. Vasemmalta James McNamara, Tiina Lindfors, Toni Laakkonen ja Eeva Soini. Kuva Jari Laurikko.

Toisen puoliajan läpi meitä katsojia piti tiukassa otteessaan Tiina Lindforsin kantaesitys Seita, jonka vaativa ja dramaattinen koreografia haastoi koko ensemblen antamaan kaikkensa ja ylittämään itsensä. Teoksen musiikkina huumasi Kalevi Ahon rytmikäs lyömäsoitinkonsertto Sieidi.

Vaikuttavaa tanssin juhlaa Tanssiteatteri ERIssä

Tanssiteatteri ERIn Gaalat ERI30 – Seita. Lassi Sairela ja Laura Alho. Kuva Jari Laurikko.

Seita puhuu luonnonkansojen puolesta

Saamen kielellä Seita on Sieidi ja se tarkoittaa luonnossa olevaa pyhää uhripaikkaa. Suuren kiven lisäksi Sieidi voi olla myös pyhä lähde ja viitteet tähän löytyvät saamelaisesta shamanismista. Tiina Lindforsin koreografiassa naishahmoinen Seita virittää tanssijat ympärillään sekä kuvaamaan että kunnioittamaan kesyttömän luonnon arvoa ja voimaa.

Rytmiikka ja nerokas lyömäsoitinkonsertto yhdistettynä akrobatiaan ja kaikkensa antavaan hurjaan tanssiin oli häikäisevää.

Vaikuttavaa tanssin juhlaa Tanssiteatteri ERIssä

Tanssiteatteri ERIn Gaalat ERI30 – Seita. Karoliina Lummikko ja James McNamara. Kuva Jari Laurikko.

Teos valtasi lavan alusta asti sellaisella voimalla, että itseänikin hengästytti. Rytmiikka ja nerokas lyömäsoitinkonsertto yhdistettynä akrobatiaan sekä kaikkensa antavaan hurjaan tanssiin oli häikäisevää. Vaikuttavaa tanssin juhlaa Tanssiteatteri ERIssä loi myös ensemblen rohkeus heittäytyä. Tanssi kulki soljuen musiikin mukana ja tämä yhdistelmä oli mahtipontisinta ja komeinta mitä olen koskaan ERIn teoksissa nähnyt.

Rohkeasti teos otti kantaa luonnonkansojen olemassaolon puolesta. Vuorosanojen puute antoi mielikuvitukselleni siivet ja näin lavalla myös vesipisaroita, puita ja tulta. Näin koin teoksen myös hätähuutona luonnon hyvinvoinnin puolesta.

Vaikuttavaa tanssin juhlaa Tanssiteatteri ERIssä

Tanssiteatteri ERIn Gaalat ERI30 – Seita. Toni Laakkonen ja Eeva Soini. Kuva Jari Laurikko.

Tanssiteatteri ERI on jo vuosikymmenten ajan kierrättänyt ja tuunannut vanhoista puvuista uusia. Seita-teoksen yksinkertaisen kauniit puvut ja kankaiden värimaailma sekä niiden runsas käyttö ihastuttivat suunnattomasti, hienoa työtä Tuula Bergqvist. Ilman Mari Aggen taidokasta valosuunnittelua ja valoajoja ei teos olisi yltänyt niihin svääreihin mitä se nyt teki.

Vaikuttavaa tanssin juhlaa Tanssiteatteri ERIssä

Tanssiteatteri ERIn Gaalat ERI30 – Seita. Kuva Jari Laurikko.

Tanssiteatteri ERI luo tanssin keinoin kaunista, taidokasta ja koskettavaa taidetta.

Jo kolmen vuosikymmenen ajan kunnianhimoinen ja sisäistä valoa hehkuva Tanssiteatteri ERIn työryhmä on luonut toinen toistaan upeampia teoksia, joissa on vahva tunnelataus. Mitä mahdammekaan nähdä seuraavaksi?

Tanssiteatteri ERIn Gaalat ERI30 vielä 21. ja 23.11.2019. Osta lippusi ERI:stä tai Lippu.fi.

PilviDonna

Lue myös Hymyssäsuin Tanssiteatteri ERIn Baila Afrika -kyläjuhlassa

Artikkelin kuva Jari Laurikko. Tanssiteatteri ERIn Gaalat ERI30 – Seita, edessä Tiina Lindfors.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *