Kulttuuri

Suurenmoista! Teatteri Maneerissa

Suurenmoista! Teatteri Maneerissa Turussa

*yhteistyössä Teatteri Maneerin kanssa

Teatteri Maneerin sisäänkäynti Turun Maariankadulta johdattaa kulkijan rappusia pitkin pienen teatterisalin pehmeän punaisille istuimille. Tästä, jo vuodesta 1986 toimineesta harrastajateatterista on muodostunut vakiintunut osa Turun teatteriskeneä ja pikkuinen teatteri tuottaakin vuosittain 3-4 näytelmää. Teatteri Maneerin syksyn 2019 näytelmä kantaa nimeä Suurenmoista!

Syksyllä 2019 Teatteri Maneerissa sai ensi-iltansa näytelmä Suurenmoista! Tämä tositapahtumiin perustuva komedia laulutaidottomasta sopraanosta sijoittuu vuoden 1944 New Yorkiin. Näytelmä polkaistaan käyntiin näytelmän itseoikeuteun tähden, Florence Foster Jenkins, lukaalista, jossa hän haastattelee uutta pianistia säestämään sopraanon omien sanojen mukaan loisteliasta laulua. Pianistin järkytys on suuri kun käykin ilmi, että Florencella ei ole suurista luuloistaan huolimatta mainittavaa laulutaitoa, sävelkorvaa eikä rytmitajua.

Suurenmoista! Teatteri Maneerissa Turussa
Kuva: Ikaros Ainasoja

Liukuvien skaalojen first ladyna ihastuttaa Erica Selin, jonka heittäytyminen säveltaidottomiin laulusuorituksiin on ensiluokaista nähtävää (ja kuultavaa).

Näytelmä kuljettaa tarinaa muutaman kuukauden matkan, minkä aikana seurataan Florencen edesottamuksia, harjoituksia ja lopulta suurta näytönpaikkaa Carnegie Hallissa. Suurenmoista! onkin puhutteleva kertomus itseensä uskomisesta ja kuinka rakastamien asoiden toteuttaminen tekee tekijänsä onnelliseksi – arvosteluista huolimatta.

Osaava työryhmä toteuttamassa unelmia vahvalla duurilla mollia unohtamatta

Suurenmoista! -näytelmän on ohjannut ja sovittanut Mikko Rantanen, joka vastaa myös teoksen äänisuunnittelusta. Hänen pitkäaikaisena unelmana on ollut toteuttaa tämä suurenmoinen näytelmä. Teoksen suomennoksesta vastaa Pentti Järvinen. Puvustukseen tuo glamouria Kirsi Vaara ja lavastuksen sekä valosuunnittelun on toteuttanut Ville Salminen. Lauluvalmentajana Erica Selinille on toiminut Minna Laukkanen / Ääniräätäli.

Teatteri Maneerin Suurenmoista! näyttelijäjoukko heittäytyy

Suurenmoista tähdittää viiden näyttelijän joukko. Liukuvien skaalojen first ladyna Florence Foster Jenkinsinä ihastuttaa Erica Selin, jonka heittäytyminen säveltaidottomiin laulusuorituksiin on ensiluokaista nähtävää (ja kuultavaa). Florencen äimistyneenä ja kaiken kestävänä pianistina Cosmé McMoonina roolin tekee Tom Flinkman. Florencen miesystävää St Clairia näyttelee Ismo Reunamo ja Dorothy-ystävätärtä Irma Reunamo. Sivurooleissa nähdään kiivasta espanjaa solkenaan sylkevä Maria (Petra Lähde) sekä Florencen laulutaitoa ja konsertteja sydämensä pohjasta inhoava seurapiirirouva Verindah -Gedge (Sirpa Rinne).

Suurenmoista! Teatteri Maneerissa Turussa
Kuva: Ikaros Ainasoja


Kyllä minä olen tietoinen, että täällä on ihmisiä joiden mielestä en osaa laulaa. Olkoon vaan, mutta täällä ei ole ainuttakaan joka voisi sanoa, että minä en olisi laulanut!

–Florence Foster Jenkins

Teatteri Maneerin Suurenmoista! on erinomaisesti roolitettu ja näyttelijöiden omistautumista rooleilleen on ilo seurata. Erityisesti Selinin heittäytyminen Florencen korviaraastaviin, mutta täydessä itseuskossa suoritettuihin soololauluosuuksiin usealla kielellä saa yleisön hihkumaan naurusta. Selin on onnistunut tuomaan rooliinsa asialleen omistautunutta paatosta ja samalla herkkyyttä, joka pilkahtelee itsevarman ulkokuoren alta aika ajoin.

Uskaltaako vaiko eikö?

Suurenmoista! saa miettimään uskaltamista ja prioriteetteja. Florence on erinomainen esimerkki siitä kuinka tärkeää itseensä uskominen on. Cosmé McMoon toteaakin Florencelle tarinan edetessä ”Tärkeintä on, miltä teistä itsestänne tuntuu”. Oman intuition seuraaminen ja sellaisten asioiden tekeminen, joista itse nauttii onkin Florencen motiivi lauluun, jota hän kuvailee tärkeimmäksi asiaksi. Hän on tietoinen, että kaikki eivät hänen laulutaidostaan perusta, mutta ei anna arvostelijoiden estää häntä laulamasta. Tässä olisi opittavaa itse kullakin – miksi antaisimme toisten mielipiteiden estää meitä tekemästä asioita, joita rakastamme.

Suurenmoista! Teatteri Maneerissa Turussa
Kuva: Ikaros Ainasoja

Ei se mitään osaa, mutta se on vaan niin pirun innokas.

Suurenmoista! on lavastuksellisesti toteutettu toimivasti Teatteri Maneerissa. Näyttelijäkaarti kuljettaa tarinaa eteenpäin varmaotteisesti. Peter Quilterin käsikirjoitus on kuitenkin aavistuksen poukkoileva erityisesti toisessa näytöksessä ja hienoon liitoon kasvatettu tunnelma tuntuu aavistuksen laskevan. Käsikirjoituksessa olisi siis kenties ollut parannettavaa, jotta näytelmän rytmi toimisi paremmin.

Florencen tarina huipentuu Carnegie Hallissa järjestettävään konserttiin. Näytelmä viedään upeaan ja koskettavaan päätökseen Florencen laulun jälkeen kuultavaan kauniin aarian voimin. Liekö laulu heijastuma siitä, miten Florence itse kuulee laulunsa tai osoitus Florencen suuresta rakkaudesta musiikkiin.

Suurenmoista! esitetään Teatteri Maneerissa 5.12.2019 asti ja kannattaa olla nopea jos haluaa päästä näkemään (ja kuulemaan) tämän esityksen. Osa näytöksistä on jo loppuunvarattuja, lippuja voi varata Teatteri Maneerin nettisivujen kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *