Kulttuuri, Lifestyle

Brahen Kellari – helmi Turun keskustassa

Olin testaamassa tammikuun lopulla mieheni kanssa Gift4Youn Romanttista illallista kahdelle. Maittava ruoka ja juoma sekä tunnelmallinen miljöö ovat niitä aineksia, joista syntyy unohtumaton ilta. Gift4You on hyvä palvelukonsepti, jonka valikoimaan kuuluu erilaisia elämyspaketteja. Turun seudulla ravintolapalveluita tällä tuotteella tarjoavat Naantalin ja Ruissalon Kylpylät, Panimoravintola Koulu sekä Brahen Kellari.

Ravintolan valinnan helppous

Näistä neljästä ravintolasta Brahen Kellarin valinta oli hyvin helppo. Kaikki muut ravintolat kehottavat Gift4You -sivustolla vierailemaan nettisivuillaan, mutta Brahen Kellarin “Romanttinen illallinen kahdelle” tuotesisältö on kerrottu. Luvassa on metsäsienikeittoa (g), talon pippuripihvi, kasvispaistosta ja kermaperunaa (l, g) sekä suklaamoussea ja tuoreita marjoja (g).

Turun vanhin, vuodesta 1967 asti toiminut kellariravintola tunnetaan korkeatasoisesta keittiöstään ja huomaavaisesta palvelustaan. Näin ravintola mainostaa itseään nettisivuillaan. Hyvältä kuulostaa. Olen viimeksi käynyt ravintolassa lapsuudessa, joten onkin jo korkea aika.

Tulee hyvä fiilis kun otetaan vastaan henkilökohtaisesti ja hymyillen.

Brahen Kellari sijaitsee aivan ydinkeskustassa Puolalankadulla. Asiakaspaikkoja on 114 ja kabinetteja kolme. Ulko-oven takaa paljastuu tiiliverhoiltu ravintola, jossa meidät otetaan hyvin vastaan ja takkimme laitetaan narikkaan. Tulee hyvä fiilis kun otetaan vastaan henkilökohtaisesti ja hymyillen.

Huomaan sisääntulon ja narikan yhteydessä kyltin Vartijavuorenkatu ja kysyn siitä tarjoilijalta. Hän kertoo kadun aiemmin sijainneen ravintolan lähistöllä ja että se liittyy Taidemuseonmäkeen. Kiva yksityiskohta tarinan kanssa. Tätä lisää!

Ihastelemme maisemaa ja taustalla kuuluvan bossanovan sävelet vievät ajatuksemme kesään.

Ravintolan baari on hyvin perinteinen ja verhoiltu punaisella tiilellä. Näemme ravintolasalin seinällä upean kuvan jostain etelän rantakaupungista. Kysyn mistä kuva on ja kuulen tarjoilijalta sen olevan Manarolan kaupunki Italiassa. Ihastelemme maisemaa ja taustalla kuuluvan bossanovan sävelet vievät ajatuksemme kesään.

Olemme varanneet pöydän klo 18 arkipäivänä ja ravintolassa on hyvin tilaa. Vain muutama muu seurue illallisella ja kabinetin puolella. Meidät ohjataan pöytään, jossa kynttilä luo tunnelmaa. Nuori tarjoilijatar kertoo meille illallisen sisällön ja kysyy millaisena haluamme pihvimme. Kysyn punaviineistä suositusta jostain helposta viinistä ja hän suosittelee minulle toscanalaista D’Abruzzo Montepulcianoa. Hän kertoo sen olevan Italiasta alueelta, joka on aika lähellä Manarolan kaupunkia. Päätös on hyvin helppo, juuri tuota ajatukset kesään vievää viiniä haluan maistaa.

Saamme juomat ja skoolaamme yhteiselle illalle. Muistelemme mm. miten seurustelumme alkuaikoina, liki 20 vuotta sitten, kävimme kerran viikossa ulkona syömässä. Nyt sitä tapahtuu harvemmin. Sovimme, että pyrimme käymään kerran kuussa Turku cityssä dinnerillä, se tekee arkenakin hyvää.

Suomalaisen menun makujen sinfoniaa

Saamme nauttia alkuun kermaista metsäsienikeittoa, jonka kanssa on tarjolla patonkia. Samettinen keitto maistuu oikein hyvälle ja onkin oivallinen alkuruoka. Tämä annos löytyy myös ravintolan uudelta, helmikuun alussa julkaistulta a la carte -listalta.

Pääruokana on pippuripihvi, kasvispaistosta ja kermaperunaa. Hyvin perinteinen pääruoka, mutta ah niin hyvä. Kyllä pihvi on aina pihvi. Paistoksessa maistuu erityisen hyvälle parsa ja herkkusienet. Kermaperunaa on omaan makuuni hivenen liikaa, mutta erittäin hyvää sekin. Annoksen kruununa on todella maukas konjakki-pippurikastike, jota on runsaasti. Tämän makunautinnon täydentää Montepulcianon punaviini Abbruzzon alueelta.

Hyvin perinteisten alku- ja pääruuan jälkeen odotamme myös perinteikästä jälkkäriä, joka on suklaamoussen sijaan suklaabrownie ja mansikkavaahtoa. Mutta siis wow miltä tuo jälkkäri näyttääkään kun saamme ne eteemme. Täydet pisteet keittiöön esillepanosta ja annoksen visuaalisuudesta. Brownien koristeena on mansikkaa, vadelmaa ja mustikkaa. Hyvä kokonaisuus, joka hivelee makuhermoja. Annos kokoaa tämän suomalaisen menun hyvin yhteen. Minua, intohimoista teenjuojaa, lämmittää kovasti se, että vihreänä teenä on tarjolla Pauligin korkealaatuista Just T -teetä, jossa on käytetty raaka-aineena vain korkealla kasvaneista teepensaista poimittuja suuria lehtiä. Tämän luomuviljellyn vihreän teen maku on hento, kevyt ja tasapainoinen.

Ilta on oikein onnistunut ja olemme saaneet roppakaupalla luksusta arjen keskelle. Katselemme vielä ravintolasalin yksityiskohtia, joista mieleen jää hyvin taulu, jossa on Italian rekisterissä oleva Alfa Romeo.

Teemme lähtöä ja paikan päälle sattuu itse ravintoloitsija Heikki “Hessu” Martikainen, joka on menestyksekkäästi luotsannut ravintolaa vuodesta 1997 lähtien. Rupattelemme hetken ja kiitämme häntä ja muuta henkilökuntaa upeasta illasta. Nykyään Turun ravintolatarjonta on niin laaja, että asiakaspalvelun laatu määrää meillä usein paikan valinnan. Brahen Kellariin palaamme mielellämme uudelleen.

Brahen Kellari on Turun ravintoloiden kunniakas vanha rouva.

Brahen Kellari on Turun ravintoloiden kunniakas vanha rouva, jossa voi nauttia hyvästä ruuasta ja juomasta huomaavaisen henkilökunnan huomassa.

PilviDonna

Oletko sinä testannut Brahen Kellarin, joka on mukana Visit Turun Food Walkissa?

Tutustu myös Primadonnien testissä Visit Turun Food ja Museum Walkit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *