Kulttuuri

Främlingen –Muukalaisrakkautta ja -vihaa Åbo Svenska Teaterissa

Främlingen Åbo Svenska Teaterissa

*yhteistyössä Åbo Svenska Teaterin kanssa

Främlingen (suom. Muukalainen) esityskausi Åbo Svenska Teaterin päänäyttämöllä alkaa 15.2.2019. Komedia kiertää myös lähimaakunnissa (katso tarkemmat tiedot Åbo Svenska Teaterin sivulta).

Tarina potkaistaan käyntiin kun jossain päin USA:n Georgiaa sijaitsevaan rähjäiseen majataloon saapuu kaksi matkalaista. Toinen heistä, sotilasvirassa oleva Froggy, on houkutellut mukaansa ystävänsä Charlien, joka on ujo, omiin sanoihinsa kompasteleva science fiction -tarinoiden oikolukija. Hän on suostunut lähtemään Froggyn matkaan ainostaan siksi, että saisi olla rauhassa ja puhumatta kenellekään ja kauhistuukin suunnattomasti kun käy ilmi, että syrjäisessä majatalossa on muitakin vieraita. Froggy keksii pikaisesti suunnitelman ja esittelee Charlien ulkomaalaisena, joka ei osaa sanaakaan kieltä. Charlie, alun vastentahtoisuudestaan huolimatta, ajautuu muukalaisen rooliin ja huomaakin, että sen tarjoaman suojan alla hän saa uudenlaista itseluottamusta. Tämä taas saa tunteet kuohumaan muukalaista kohtaan – niin hyvässä kuin pahassa –  ja hallitsematon tapahtumaketju on valmis.

Främlingen on komedia, joka tasapainottelee muukalaisrakkauden
ja -vihan välillä.

Främlingen Åbo Svenska Teaterissa

Främlingen on päivitetty versio Åbo Svenska Teaterin menestyskomediasta Kom igen, Charlie. Näytelmän on kirjoittanut Larry Shue vuonna 1983 ja se on teemoiltaan hätkähdyttävän koskettava ja edelleen erittäin ajankohtainen tässä maailmanajassa. Näytelmä tulee toden teolla iholle, kun majatalon televisiosta nähdään pätkiä, jossa länsimaailman mahtavin johtaja puhuu ja tämä osoittautuu oikein karmivan tehokaaksi kytkökseksi nykypäivään.

Jerry Whalforssin esittämä Charlie Baker on ujo ja sulkeutunut henkilö, joka saa uutta voimaa muukalaisrakkaudesta. Huolimatta siitä, ettei hän näennäisesti osaa kieltä, hän kohtaa avosydämisyyttä, uteliaisuutta ja avuliaisuutta. Hänestä pidetään, vaikka hän ei sanoisi mitään. Tämä kuorii Charliesta esiin uuden, vahvan puolen ja hän tuntee suunnatonta yhteenkuuluvuuden tunnetta ihmisten ystävällisyyden ansiosta. Whalforssin ammattitaito näkyy ja kuuluu niin repliikeissä kuin myös olemuksessa ja hänen täydellinen antautuminen roolilleen sai meidät nauramaan välillä vedet silmissä. Tack så mycket Jerry!

Samuel Karlssonin esittämä Ellard on lippalakkiaan tiuhaan tahtiin vaihtava teini-ikäinen ja käytökseltään hieman outo. Hän on aidon utelias ja kiinnostuu muukalaisesta. Ellard ottaa myös asiakseen opettaa tälle uusia sanoja ja tapoja. Whalforssin ja Karlssonin välisiä kohtauksia seuraa ilolla, sillä näinhän me muukalaisia tulisi kohdata – huolimatta yhteisen kielen puuttumisesta, keinot kommunikoimiseen löytyvät kyllä. Ellard saa suitsutusta siskoltaan Catherinelta kun on opettanut Charlieta ja se jos mikä nostaa itsetuntoa. Ellard saa, Charlien opastuksella, olla suuressa roolissa näytelmän loppupuolella.

Främlingen Åbo Svenska Teaterissa

Ingemar Raukolan esittämä, jossain määrin hermostunut, pastori David Lee Marshall kosiskelee Catherine Simmsiä, Amanda Nyman, joka on juuri saanut perinnön. He haluavat yhdessä ostaa majatalon halvalla kunhan ovat ensin menneet naimisiin. Catherine on niin rakastunut, ettei näe sitä, että Davidilla ei ole lainkaan puhtaat jauhot pussissaan. Hyvä roolisuoritus Raukolalta näytellä sekä hyvistä että pahista.

Rakennustarkastajaa Owen Musseria näyttelee Anders Slotte. Hän on luonteeltaan kiivas ja muukalaisvastainen ja pastori Davidin kanssa samassa juonessa. Slotten rooli on näytelmässä suhteellisen pieni, mutta sitäkin merkittävämpi. Salaisen seuran johtajana hänen roolisuorituksensa on hyvin uskottava ja aika ajoin jopa ahdistava kun hänen silmissään välkkyy suoranainen kiihkeä hullun kiilto.

Främlingen Åbo Svenska Teaterissa

Muissa rooleissa nähdään Monica Nyman, majatalon pitäjä leskirouva Betty, joka ei ole koskaan tavannut ulkomaalaista ja haluaa kovasti tietää mitä muualla maailmassa tapahtuu. Bror Österlundin tähdittämä “Froggy” Le Sueur toimii armeijan palveluksessa työkomennuksella. Koko näyttelijätiimi on hitsautunut hyvin yhteen ja näytelmä eteneekin rytmikkäästi.

Främlingen on kiehtovan ajankohtainen esitys muukalais-tematiikallaan yhdistellen farssia ja komediaa.

Charlie on muukalainen ja kuulee tahtomattaan salaisuuksia kun kukaan ei usko hänen ymmärtävän kieltä. Toisaalta hänelle on juuri sen takia helppo puhua ja vuodattaa tunteita. Niin kauan kuin hän on hiljaa, hän on vaaraton, mutta kun hän juopuu muukalaismaskistaan ja sen tuomasta roolista, hänestä kuoriutuukin rohkeita mielipiteitä laukova värikäs persoona, joka pitää itsestään meteliä. Muukalainen kiehtoo erikoisuudellaan, erilaisuudellaan ja uutuudenviehätyksellään. Muukalaiseen on helppo ihastua.

Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa.

Främlingen tuo esiin ihmisissä kytevän muukalaisvihan. Vaikkakin sitä lähestytään komedisin keinoin, sen pimeä yleisväre ja kytkökset ihmiskunnan historiaan ovat selvästi esillä. Kumpuaako muukalaisviha ihmisissä sen takia, että me pelkäämme tuntematonta? Kun joku meistä poikkeaa joukostamme – oli se kulttuurin, ihonvärin, taustan, uskonnon tai kielen perusteella – hänet on helppo leimata vaaralliseksi rauhan rikkojaksi, tasapainon häiritsijäksi. Pelko aiheuttaa vihaa, viha aiheuttaa väkivaltaa ja tällä käyttäytymismallilla on täplitetty koko ihmiskunnan historia ja onhan se kipeästi esillä myös nykypäivän siirtolaiskeskusteluissa. Keskusteluissa, joissa osapuolet ovat toisilleen muukalaisia.

Främlingen Åbo Svenska Teaterissa

Primadonnat antavat vahvan suosituksen Främlingenille. Näytelmän aiheet tulevat iholle ja ovat hätkähdyttävän ajankohtaisia. Muukalaisvihaa ja -rakkautta on nähtävissä joka puolella ympärillämme. Vaikka muut ihmiset ovatkin outoja, emmekö voisi oppia menneisyyden virheistä ja uskaltaa rakastaa niitä toisenlaisiakin. Muukalaisia?

Främlingen Åbo Svenska Teaterissa 15.2.-30.4.2019.

Artikkelin kuvat: Pette Rissanen / Åbo Svenska Teater

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *