Kulttuuri

Huumaava Hamlet Turun Kaupunginteatterissa

Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri

Taju on melkein kankaalla. Niin upea tykitys oli Turun Kaupunginteatterin Hamletin toiseksi viimeinen näytös päänäyttämöllä.

Taju on melkein kankaalla.

Kevät on pyörittänyt mennessään ja niin vain alkaa teattereiden esityskaudetkin olla paketissa. Primadonnat havahtuivat kauheaan todellisuuteen kun älysivät, että Turun Kaupunginteatterin Hamlet oli vielä näkemättä. Tämän saman oivalluksen oli tehnyt moni muukin ja päänäyttämön katsomo olikin täynnä kulttuurinnälkäistä yleisöä.

Tunnelmaa niin, että lava melkein tärisee

Hamlet on Shakespearen klassikkoteos ja se on saanut kautta aikojen ajankuviensa mukaisia tulkintoja. Halmet kertoo hulluudesta, kostosta ja epätoivosta. Siinä yhdistyvät riipivä yksinäisyys ja valintojen tekemisen vaikeus.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri
Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri

Turun Kaupunginteatteri Hamletin nimikkoroolissa nähtiin Jussi Nikkilä, Claudiuksena Eero Aho, Gertrudena Kirsi Tarvainen, Poloniuksena Carl-Kristian Rundman, Ofeliana Pia Andersson, Laertesina Markus Järvenpää ja Horationa Severi Saarinen.

Hamlet on erinomainen esimerkki kuinka Turun Kaupungiteatteri vie teoksensa aina vaan uusille tasoille.

Hamletin Turun Kaupunginteatteriin on ohjannut Paavo Westerberg ja täytyy kyllä sanoa, että vastaavanlaista spektaakkelimaista tulkintaa klassikosta on tuskin kukaan aikaisemmin nähnyt.

Hamlet on erinomainen esimerkki kuinka Turun Kaupungiteatteri vie teoksensa aina vaan uusille tasoille. Jäätävällä ammattitaidolla toteutetut lavastukset, puvustukset, maskit ja valaistus repivät rikki pölyttyneet raamit ja katsojalle tarjoillaan jotain ennennäkemätöntä.

Olimme pysytelleet mediapimenossa Hamletin osalta aika täydellisesti, jotta pääsisimme näkemään tulkinnan mahdollisimman neutraalilla mielenlaadulla. Miten sitä hetkeä sanoin kuvailisikaan kun istuu odottamassa jännityksellä minkä suunnan oma teatteri-ilta ottaakaan?

Hamletin yllättävyys lumoaa ja loihtii teatteri-illasta elämyksen

Täytyy sanoa, että Turun Kaupunginteatterin Hamlet ylitti odotukset yllättävyydellään, sykkivällä energiallaan sekä taidokkaalla tasapainnottelulla hyytävän trillerin ja jopa koomillisia piirteitä saavan hulluuden kuvan välillä. Hamletin kosketuspinnat nykyhetkeen kirmaavaat Star Wars -viittauksista solariumiin ja avaavat Hamletin tarinaa aivan uudella tavalla.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri
Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri

Tämä tulkinta Hamletista on varmasti jakanut mielipiteitä – joko siihen ihastuu tai vihastuu. Sitä ei kuitenkaan käy kiistäminen kuinka tyylikkäästi tämä kolme tuntinen spektaakkeli on saatu Turun Kaupunginteatterin päänäyttämön lavalle luotua otteessaan pitäväksi jännitysnäytelmäksi, jossa pohditaan perustavanlaatuisia kysymyksiä elämästä ja kuolemasta. Vihasta, kateudesta, rakkaudesta, satuttamisesta, luottamuksen menettämisestä, uskon menetyksestä.

Hamletin kosketuspinnat nykyhetkeen kirmaavaat Star Wars -viittauksista solariumiin ja avaavat Hamletin tarinaa aivan uudella tavalla.

Teoksen yllättävyys ja kiehtovuus rakentuu nerokkaasti käytettyjen audiovisuaalisten tehosteiden sekä nykyteknologian avulla. Kameralla kuvatut pätkät tuovat taitavan näyttelijäjoukon jotenkin lähemmäs ja on ilo katsoa heidän ilmeitään sekä eleitään. Heidän silmistään heijastuu heidän hahmojensa ristiriitaisuus ja epätoivo.

Nikkilän tulkinta Hamletista on äärimmäisen voimakas. Hän kuljettaa repliikkinsä sellaisella paatoksella ja ajatuksella läpi teoksen, että katsoja meinaa hengästyä. Eero Aho pahana murhaajasetäkuninkaana on vangitsevaa katseltavaa. Siis ei herramunjee, Ahon lavakarisma on kertakaikkisen käsinkosketeltavissa ja hänen vähäeleistä, mutta samalla kytevän räiskähtelevän hahmonsa tulkinta on varmasti yksi parhaista Claudiuksen tulkinnoista ikinä. Ei sillä, että niitä olisi monta tullut nähtyä, but that is not the point. Bravo Aho ja Nikkilä!

Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri
Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri

Myös koko muu näyttelijäkaarti on huolella valittu ja jokainen sopii rooliinsa erinomaisesti. Erityisesti Ofeliaa esittävän Pia Anderssonin vahva tulkinta rakastuneetsa neidosta, joka syöksyy omaan epätoivoonsa rakkaansa näennäisen hulluuden myötä, jäi mieleen.

Kiitos Turun Kaupunginteatterille upeasta teatterielämyksestä. Hamlet piirtyi verkkokalvoille värikkäänä tulkintana, joka jää mieleen pitkäksi aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *