Kulttuuri

39 askelta Emma Teatterissa

39 askelta Emma Teatterissa yhteistyössä Emma Teatterin kanssa.

Vihdoinkin se on täällä! Kesä, kärpäset ja tietenkin kesäteatteri! Mitä kesä olisikaan ilman sitä mukavaa kutinaa mahanpohjassa, kun tietää, että illalla pääsee teatteriin? Kesäteatteri on monelle perinne ja mukavampaa viihdettä Suomen kesäiltoihin saakin hakea.

Naantalin Emma Teatteri on tunnettu laadukkaista komedioistaan, joissa pieni näyttelijäjoukko tuo lavalle valtavan määrän hahmoja nopeasti vaihtuvien kohtausten lomassa. Emmassa on nähty monen monta kantaesitystä, mutta myös uusia versioita muualla nähdyistä teoksista. Moni saattaa muistaa Emman suositut Vares-komediat, jotka veivät kesäteatterinkatsojat Vares-dekkarien maailmaan taiteillen draaman ja viihdyttävän komedian kultaisella keskitiellä.

Alfred Hitchcockin elokuvasta teatterilavoille

39 askelta Emma Teatterissa.

Emma Teatteri tekee vauhdikkaan paluun dekkarimaailmaan kesän 2021 teoksella. 39 askelta on dekkarikomedia, joka perustuu John Buchanin vuonna 1915 ilmestyneeseen kirjaan, jonka teki kuuluisaksi Alfred Hitchcock ohjaamalla siitä elokuvan vuonna 1935. Alkuperäisidea on Nobby Dimonin ja Simon Corblen. Teatterisovituksen 39 askeleesta on tehnyt Patrick Barlow ja sen on suomentanut Timo Mikkola.

39 askelta -näytelmä on Turun Kaupunginteatterin ja Emma Teatterin yhteistuotanto ja sen on ohjannut varmoin ottein Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki. Rooleissa nähdään Elviira Kujala, Hannes Suominen, Miska Kaukonen ja Tom Petäjä. Lavastuksesta vastaa Jani Uljas, pukusuunnittelusta Tuomas Lampinen ja äänimaailman on suunnitellut Tuomas Rissanen. Riku Rämä on visioinut valosuunnittelun ja Saara Tawast löytyy naamiointisuunnittelun takaa.

Pienen ja pippurisen näyttelijäjoukon todentuntuiset hahmot hurmaavat lavalla

39 askelta Emma Teatterissa.

Hannes Suomisen esittämä päähenkilö, herra Richard Hannay, joutuu ongelmiin, kun hänen käsissään on yhtäkkiä kuollut nainen ja tämän paljastama suuri salaisuus. Richard pakenee selvittämään mysteeriä Skotlantiin sekä poliisit että gangsterit kannoillaan ja sitten aikamoinen soppa onkin valmis!

Miska Kaukosen, Tom Petäjän ja Elviira Kujalan esittämät sivuhahmot ja lavasteet tuovat teokseen nopeatempoista ja toimivaa dynamiikkaa. On ilo katsoa kuinka taitavat ammattilaiset tuovat jokaiseen hahmoon vivahteikkuutta ja viimeisen päälle hiottua persoonallisuutta.

39 askelta Emma Teatterissa.

Hannes Suominen onnistuu erinomaisesti näytellessään pulaan joutunutta Richard Hannayta, joka kiitää tilanteesta toiseen. Suominen on äärimmäisen hyvin läsnä jokaisessa kohtauksessa ja meistä tuntui kuin olisimme itsekin lennähtäneet penkistä hänen edesottamuksiaan seuratessa.

Miska Kaukonen ja Tom Petäjä ovat ikonisia Emma Teatterin veteraaneja, joita ilman ilta ei olisi täydellinen. Tietäen tämän parivaljakon komedianäyttelemisen taidot, onkin käsittämätöntä miten huikeasti molemmat näyttelijät vievät jälleen kerran taitonsa aivan uusiin sfääreihin. Niin ikään Elviira Kujalan ilmeikkyys ja voimakastahtoista naispäähahmoa, Annabella Schmidtiä, seuratessa meidän teki mieli huutaa yes girl, show’em!

39 askelta Emma Teatterissa: upeasti toteutettu lavastus ja kokonaisuus

Taitava näyttelijäjoukko kuljettaa monia hahmoja soljuvasti eteenpäin vauhdikkaissa juonenkäänteissä.

Annamme huomionosoituksemme myös aivan huikealle lavastus- ja puvustussuunnittelulle. Lavastus toimii erinomaisesti ja se on yhteneväinen linjassaan koko näytelmän ajan. Maukasta lisämaustetta melko pelkistettyyn lavastukseen tuo näyttelijöiden loistava fyysinen näytteleminen. Hyvin yksinkertaisillakin ratkaisuilla on saatu lisätehoa hahmoihin, hahmojen vaihtoihin ja dialogeihin – joita käydään välillä yhden näyttelijän välillä!

Erikoismaininta kuuluu nerokkaasti toteutetuille liikennevälineille junalle, autolle ja lentokoneelle puhumattakaan Skotlannin ylänköjen vaaroista kuten suonsilmäkkeistä, kanjoneista, joista ja vesiputouksista! Kertakaikkisen upeaa seurattavaa!

39 askelta solahtaa erinomaisesti Emma Teatterin tyyliin. Kaiken kaikkiaan näytelmä on ehjä kokonaisuus ja varmuudella toteutettu tyylikäs dekkarikomedia, jonka pieni, mutta sitäkin pippurisempi näyttelijäjoukko saa luotua aidon tunnelman, joka kutkuttelee jokaisen nauruhermoja. Loistosuoritus, tätä kannatti odottaa!

Emma Teatterin 39 askelta liput ovat myynnissä Ticketmasterissa. Viimeinen näytös on lauantaina 14.8.2021. Vielä ehdit siis mukaan!

Vinkki! Käy Emma Teatterin nettisivuilla ja tee leikkimielinen testi, jossa selvitetään, mihin rooliin kuuluisit kesäteatterissa. Me molemmat saimme vastaukseksi, totta kai, ohjaaja, olemmehan sellaisia suurpiirteisen pikkutarkkoja visionäärejä!

ps. Ennen teatteriesitystä, ikään kuin alkulämmittelyksi, sopii kuunneltavaksi Turun Kaupunginteatterin Väliaika-podcast, jossa keskustelemme meille niin kovin rakkaasta kesäteatterista yhdessä Turun Kaupunginteatterin yleisötyönkoordinaattorin Maria Peltoniemen kanssa. Voi miten hauskaa meillä olikaan!

pps. Kuulitko jo, että marraskuussa Turun Kaupunginteatterin päänäyttämö muuttuu Keski-Maaksi kun Hobitti saa ensi-iltansa? Voit lukea Pilvin fiiliksistä pressitilaisuudessa ja kierroksesta tekeillä olevissa kulisseissa: Unelmien täyttymys: Hobitti marraskuussa Turun Kaupunginteatterissa.

Artikkelin kuvat: 39 askelta Emma Teatterissa, Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.