Kulttuuri

Unelmien täyttymys: Hobitti marraskuussa Turun Kaupunginteatterissa

Siitä asti, kun haikein mielin Unnan kanssa hyvästelimme Tarun joulukuun lopulla 2018, on mielissämme ollut vahva toivon kipinä siitä, että vielä tulee se aika, kun saamme palata Keski-Maahan. Ja voi että, meidän unelmamme käyvät vihdoin toteen. Kävin Turun Kaupunginteatterin pressitilaisuudessa maanantaina 9.8. ja olin pakahtua onnesta, kun sain kuulla, että fantasiamaailma valtaa jälleen päänäyttämön suurella produktiolla. Odotus on vihdoin ohi ja unelmien täyttymys toteutuu, kun Hobitti saa ensi-iltansa marraskuussa Turun Kaupunginteatterissa.

Sankareista pienin, seikkailuista suurin – Hobitti Turussa tänä syksynä

Turun Kaupunginteatteri hallitsee suvereenisti fantasiamaailman luomisen ja onkin aivan käsittämättömän ihanaa kokea Hobitti ja palata Keski-Maahan tänä syksynä. Taru Sormusten Herrasta -esityksen näin useasti ja tuossa seikkailumaailmassa on jotain hyvin maagista, mahtisormuksen lisäksi, joka vetää puoleensa. Hobitissa tullaan näkemään teoksen ydin, jossa päähenkilön Bilbo Reppulin sisäinen maailma muuttuu hänen tempautuessaan mukaan suureen seikkailuun. Ajat ovat tarinassa kovat, kuten meilläkin tänä poikkeuksellisena aikana. Onkin hienoa päästä vihdoin teatterin ovista sisään ja lähteä eeppiselle matkalle Sumuvuorten luoliin ja Synkmetsän vaaroihin päämääränä vallata takaisin Yksinäinen vuori ja sen sisällä odottava aarre, joka muinoin kuului kääpiöiden kansalle.

Älkööt hänen varpaansa ikinä kaljuuntuko! – Thorin Tammikilpi

Timanttinen työryhmä on työstänyt Hobittia jo puolentoista vuoden ajan

J. R. R. Tolkienin luoma Hobitti on saaga ja maailmankirjallisuuden klassikko ja tämän suurproduktion toteuttaminen on Turun Kaupunginteatterille ilo ja ylpeydenaihe. Tarinan on dramatisoinut Sami Keski-Vähälä ja sen ohjaa Mikko Kouki. Tarunhohtoisen ja visuaalisesti kauniin esillepanon luovat Teemu Loikas (lavastus), Pirjo-Liiri Majava (puvustus) ja Minna Pilvinen (naamiointi).

Unelmien täyttymys: Hobitti marraskuussa Turun Kaupunginteatterissa.
Vasemmalta Teemu Loikas (lavastus), Pirjo Liiri-Majava (puvustus) sekä Minna Pilvinen (naamiointi).

Huikeaa akrobatiaa ja taitavaa lennokkuutta näyttämölle tulevat tuomaan Turun Taideakatemian sirkuslinjalaiset. Teemu Aromaa loistaa sympaattisena Bilbo Reppulina ja Gandalfina nähdään Mika Kujala sekä Klonkkuna Miska Kaukonen. Lohikäärme Smaugille äänensä antaa karismaattinen Eero Aho. Ihan kylmät väreet menevät jo pelkästä ajatuksesta kuvitellessani hänen äänensä kaikuvan Yksinäisen vuoren sokkeloisissa saleissa. Valosuunnittelusta vastaa Janne Teivainen ja projisoinnin on suunnitellut Sanna Malkavaara. Äänimaailman on luonut Iiro Laakso, pyrojen suunnittelusta vastaa Tero Aalto ja taistelukoreografian takaa löytyy Oula Kitti.

Rooleissa tullaan näkemään yllä mainittujen lisäksi mm. Iiro Heikkilä, Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Antti Kyllönen, Kimmo Rasila, Ulla Reinikainen, Markus Ilkka Uolevi, Sakari Saikkonen, Ville Seivo, Janne Sundqvist, Annika Heinonen, Jemina Hyökki, Charlotta Ingraeus, Henri Kannisto, Kira Leppälä, Hanna Närhisalo, Marko Pekkarinen, Helmi Pirkola, Katarina Suviniitty ja Vilma Turku.

Visuaalisesti iso teos tulee antamaan monenlaista ihmettelyn aihetta

Turun Kaupunginteatteri tekee oman versionsa tästä fantasiaklassikosta timanttisen työryhmän voimin. Aiemminkin on ollut huikeaa tajuta se, miten intohimoisesti koko talon väki työskentelee yhteisen päämäärän, täydellisen näytöksen tuomiseen meidän katsojien eteen. Työryhmä tuntee toistensa työskentelytavat ja he inspiroivat toinen toistaan ylittämään itsensä. Tämä oli aistittavissa jo lämpiössä, kun he kertoivat mitä tuleman pitää. Seikkailuista suurin on unelmien täyttymys myös työryhmälle ja vuosien uurastus palkitaan, kun Hobitti saa ensi-iltansa marraskuussa Turun Kaupunginteatterissa.

Turun Kaupunginteatterin Hobitissa tullaan näkemään suuria joukkokohtauksia, pahansisuisia örkkejä, hämähäkkejä sekä peikkoja hobittien ja kääpiöiden lisäksi. On myös hienoa, että Taru Sormusten Herrasta -esityksessä nähtyä on kierrätetty ja uudelleen muokattu Hobittiin sopivaksi.

Unelmien täyttymys: Hobitti marraskuussa Turun Kaupunginteatterissa.
Lavastamossa valmistetaan ja käsitellään huikeita lavasteita Teemu Loikkaan suunnittelun mukaisesti.

Kurkistus Hobitin valmisteilla oleviin lavastuksiin

Istuin ihan muina donnina suuresti arvostamieni teatterintekijöiden seurassa, kun minulle tarjoutui mahdollisuus päästä kurkistamaan tekeillä oleviin lavasteisiin. Hihkuin ilosta laskeutuessani Turun Kaupunginteatterin verkko- ja viestintäkoordinaattori Emmi Kantosen, lavastaja Teemu Loikkaan sekä myynti- ja markkinointipäällikön Veera Westerlundin mukana alakertaan ja kohti lavastamoa. Olin kuin lapsi karkkikaupassa nähdessäni toinen toistaan upeampia lavastuksia, joita työstettiin parhaillaan. Ja taisin nähdä vilauksen myös Smaugista, wow!

Kohtasin kulisseissa isoja kallioita juurakkoineen, kauniita pylväitä sekä Synkmetsän puita. Näitä ihastellessani en voinut kuin huokailla onnesta, niin upea saaga meitä kaikkia odottaa. Voi marraskuu, tule pian!

Kantakoon tuuli siipenne sinne missä aurinko astuu ja kuu kulkee. – Gandalf

Joskus seikkailu valitsee sinut

Elämässä pitää tehdä rohkeita valintoja ja antaa itselleen lupa unohtaa mukavavuudenhaluisuus ja lähteä kohti tuntematonta seikkailua, vaikka se olisikin jännittävää tai jopa pelottavaa. Omalle epämukavuusalueelle lähteminen palkitsee ja siitä saa uutta pontta omien unelmien tavoittelulle. Miten maailma ottaakaan seikkailijan vastaan ja antaa luvan oppia sekä kehittyä. Unelmat on tehty täytettäviksi ja yhden virstanpylvään saavutan syksyllä, kun pääsen istahtamaan rakkaan teatteritalon punaisille penkeille ja antautumaan eeppisen saagan vietäväksi.

Pilvi

Kuuletko sinä Keski-Maan kutsun? Tempaudu mukaan seikkailuun ja ikimuistoiseen retkeen 13.11.2021 alkaen. Liput tulevat myyntiin Turun Kaupunginteatterissa ja Lippupisteessä 10.8.2021 klo 12.00. Tätä et halua missata!

ps. Teemu Aromaa ja Miska Kaukonen tähdittivät marraskuussa 2018 ensi-iltansa saanutta farssia Näytelmä joka menee pieleen. Primadonnien teatteriarvion tuosta hillittömästä teoksesta voit lukea myös näin jälkikäteen.

Artikkelin kuvassa Teemu Aromaa Hobitti Bilbona. Kuva Otto-Ville Väätäinen ja art direction sekä kuvaeditointi Marita Koivisto.