Kulttuuri

Kuutamo näyttää kuun Gastropub Hiivarissa

Kuutamo näyttää kuun

Kuutamo näyttää kuun Gastropub Hiivarissa tuo tuulahduksen Andalusian tunnelmaa Turun helmikuisiin lauantai-iltoihin. Esitys tarjoilee espanjalaisen illan Federico García Lorcan seurassa vieden katsojan naiivin sadun, romantiikan ja rosoisten totuuksien äärelle.

Federico del Sagrado Corazón de Jesús García Lorca (1898-1936) oli espanjalainen runoilija, näyttämötaiteilija, taidemaalari, pianisti ja säveltäjä. Tämä taiteen monitaiturin lyriikoita päästään nyt kuulemaan helmikuun lauantai-iltoina Käsityöläiskadulla sijaitsevassa tunnelmallisessa kellari-gastropub Hiivarissa. Kuutamo näyttää kuun – Espanjalainen ilta Federico García Lorcan seurassa on ohjannut Mikko Rantanen ja musiikin García Lorcan lyriikoihin on säveltänyt Martti Lappi. Lappi myös esiintyy esityksessä yhdessä Tuomo Norvasuon ja Pasi Varjuksen kanssa. Tekstien suomennoksista ovat vastanneet Kirsi Kunnas, Jukka Kemppinen, Brita Polttila ja Matti Rossi.

Taiteen monitaituria tulkitaan Turussa

García Lorcan ensimmäinen runokokoelma ilmestyi vuonna 1921 ja hänen tekstiensä aiheisiin kuuluivat muun muassa rakkaus, usko, eristäytyminen sekä kuolema. Nämä teemat näkyvät ja kuuluvat vahvasti Garcían proosan pohdiskeluissa. García Lorcalla on ollut merkittävä rooli Espanjan taidekentällä ja hänen tuotantonsa inspiroi yhä vielä tänä päivänäkin.

Esityksen käsiohjelmassa kerrotaan mielenkiintoisesti García Lorcasta ja valoitetaan taiteilijan värikkäästä ja lopulta traagista elämää. García Lorca on läheinen muun muassa taiteilija Salvador Dalín kanssa ja Dalín kerrotaankin ihailleen ystävänsä teoksia. García Lorcan elämä päättyi dramaattisesti Espanjan sisällissodan aikana, jolloin kansallismieliset kuolemanpartiot teloittivat hänet yhtenä uhreistaan.

Kuutamo näyttää kuun, katoavat maat…

Espanjalainen ilta Gastropub Hiivarissa

Tunnelmallinen ilta Federicon seurassa

Kuutamo näyttää kuun Gastropub Hiivarissa eli espanjalainen ilta Federico García Lorcan seurassa -esitys on tunnelmallinen yhdistelmä García Lorcan lyriikoita, joita Lapin säveltämä musiikki säväyttää aitoudellaan. Musiikkikappaleet ja lyriikat valoittavat Federicon sielunelämää ja katsojasta tuntuu melkein kuin vaipuisi unenomaiseen transsiin. Jonnekin syvälle Federicon kielikuviin, jotka avautuvat jokaiselle omalla tavallaan. Varjuksen vahva tulkinta ja ote teksteihin musiikkikappaleiden välissä tuo ilahduttavaa dynamiikkaa esityksen kulkuun.

Federicon teksit ovat ehkä aavistuksen haastavia ja täynnä metaforia ja kärryillä pysyminen vaatii keskittymiskykyä. Lyriikoiden polvelevaisuus ja tulkinnanvaraisuus eivät pääse kuitenkaan turhauttamaan, sillä ne ovat sopivan pituisia. Esiintyjät virittävätkin taidokkaasti illan tunnelman mielenkiintoisella tavalla, eikä haittaa vaikka aivan kaikkea ei teksteistä osaisikaan tulkita. Jokainen maalaa García Lorcan sanoista omat tulkintansa.

Musiikki rytmittää esitystä ja muusikko-trio pitää yleisöä otteessaan. Esityksessä soivat kitara, viulu, banjo sekä muutama eksoottisempikin soitin. Yhdistelmä on yksinkertaisuudessaan toimiva ja täydentää García Lorcan tekstien tulkintaa tasapainoisesti. Tuntuukin kuin olisi saapunut tunnelmalliseen tarinahetkeen, joka kiidättää ajatukset pitkälle Andalusian kuutamon alle.

Kuutamo näyttää kuun – espanjalainen ilta Federico García Lorcan seurassa -esitys on suomenkielinen ja sen kesto on noin 45 minuuttia. Esityksiä kuultavissa 8.-29.2.2020 klo 19.00 Gastropub Hiivarissa. Esitykseen on vapaa pääsy.

Käy kurkkaamassa ohjaaja Mikko Rantasen nettisivut sekä Kuutamo näyttää kuun -traileri Youtubesta.

UnnaDonna

Tunnelmalliseen tarinahetki, joka kiidättää ajatukset pitkälle Andalusian kuutamon alle.

Kuutamo näyttää kuun -esitys
Seuraa ja tykkää donnista:

Vastaa