Kulttuuri

Japanilainen päivä Helsingissä Tabi Unelmamatkojen seurassa

Primadonnien skumppalasit pöydällä ylhäältä päin kuvattuna

*Yhteistyössä Tabi Unelmamatkojen kanssa

Kiinnostaako sinua Japani ja japanilainen kulttuuri?

Oletko kenties jo matkustanut nousevan auringon maahan, mutta tuntuu kuin jotain olisi jäänyt kokematta tai et vain saa tarpeeksesi tästä mystisestä ikiaikaiset perinteet omaavasta, mutta modernista saarivaltiosta? Lue eteenpäin ja saat selville miten japanilaiseen fiilikseen pääsee Suomen kamaralla Tabi Unelmamatkojen emännöimänä. Primadonnien päivään kuului Amos Rexin huima teamLab-näyttely, Yasujiron Ozun klassikkoelokuva Ensimmäinen matka ja japanilainen illallinen ravintola Kabukissa.

TeamLabin Vortex of Light Particles -teos Amox RexissaEräänä menneen kesän helteisenä heinäkuun iltana Pilvi tutustui Kaarinassa pop-up kirpputorilla Annamari Konttiseen yhteisen ystävän kautta. Illan aikana shoppailun lomassa hän kuuli ensimmäistä kertaa Tabi Unelmamatkoista ja Annamarin mielenkiintoisesta työnkuvasta.

Annamari eli Tabi on opiskellut ja työskennellyt useaan otteeseen eri kohteissa Japanissa. Työkeikkojen yhteydessä hän alkoi kuitenkin huomata, että aikaa nauttia japanilaisesta kulttuurista ei enää ollut samalla tavalla kuin aikaisemmin. Niin syntyi idea Tabi Unelmamatkat -matkatoimistosta, joka erikoistuu ainutlaatuisiin pienryhmämatkoihin Japaniin – kaukana pois niiltä tallotuimmilta matkareiteiltä.

Tabi Unelmamatkojen konsepti on luotu ajatuksella, että jokainen matka on uniikki ja rakentuu matkalaisten toiveille. Tabi suunnittelee reitit huolellisesti ja hänen syvä tuntemuksensa Japanin kohteista ja kulttuurista mahdollistaakin kosketuksen aitoon japanilaisuuteen. Tabi Unelmamatkat luodaan asiakkaan toiveiden pohjalta ja matkoihin kuuluu täydellinen varaus-, opastus- ja tulkkipalvelu, jonka Annamari hoitaa tarkkuudella. Pienryhmämatkoilla siirrytään materialismista aitoihin kokemuksiin ja tuntuu kuin lähtisit ystäväporukan kanssa matkalle siten, että isosisko on mukana. Kannattaakin käydä lukemassa Tabi Unelmamatkojen ryhmäläisten matkakertomuksia sekä Tabin matkavinkkejä Unelmamatkojen sivuilta.

Primadonnat tutustuvat TeamLabin näyttelyyyn Amos Rexissa

Tabi Unelmamatkat on uniikki sukellus aitoon japanilaisuuteen

Oli sitten mielessä ystäväporukan matka tai soolomatka, syntymäpäiväretki, opintomatka tai jokin yksittäinen kiinnostuksen kohde, kuten kirjan tai elokuvan maisemat, moderni teknologia tai luontokohteet, Tabilla löytyy ehdotuksia matkareiteistä. Esimerkiksi tämän vuoden marraskuun retki on suunniteltu teemalla Modernin ja perinteisen arkkitehtuurin pyhiinvaellusmatka: ikonisimmat rakennukset, ympäristöt ja detaljit. 10-päiväisen matkan aikana retkeläiset tutustuvat temppelimarkkinoihin, tekevät antiikki- ja vintageostoksia, nauttivat kaupunkilomailusta ja kuvataiteesta, yöpyvät historiallisessa kylpylähotellissa, viettävät kahden yön temppeliretriitti vuoristoluostarissa ja kuten aina Tabi Unelmamatkoilla tutustuvat perusteellisesti japanilaiseen ruoka- ja kylpykulttuuriin.

Ensi keväänä puolestaan Tabi vie matkalaiset unelmamatkalle Japanin elämykselliseen kevääseen. Suositut Kirsikankukkamatkat toteutetaan maalis- ja huhtikuussa ja ohjelmassa on tuolloin muun muassa vaellusta ja meditaatiota, vierailuja kuvauksellisiin kukkabongauskohteisiin, tutustumista geisha-kulttuuriin, taide-elämyksiä, ikebanaa ja monipuolisia ruokaelämyksiä. Lisää tietoa tulevista retkistä löytyy Tabi Unelmamatkojen nettisivuilta.

Amos Rexin yksityisopastus ryhmälleTabi Unelmamatkojen tavoite on luoda matkasta Japaniin syvä kokemus, ja pohjustus alkaa jo Suomessa ennen itse reissua. Matka alkaa odotuksesta ja Tabi järjestääkin ahkerasti suunnittelu- ja keskustelutapaamisia, elokuvailtoja, kirjapiirejä sekä esitelmiä, jotta koko porukka on valmiina lähtöön. Primadonnien ekskursio japanilaisuuteen Helsingissä Tabi Unelmamatkojen kanssa oli juuri yksi tällainen valmisteleva tilaisuus.

Tapaamme pirteän Annamarin sekä ekskursion muut osallistujat raikkaana sunnuntaiaamuna Turun tuomiokirkon pysäkillä. Iloinen porukka esittäytyy toisilleen ja odottavin tunnelmin nousemme Helsinkiin menevään bussiin. Pilvin on päivän teeman mukaisesti pukeutunut isältään lahjaksi saamaansa kotobuki-merkillä koristeltuun (onnea, pitkää ikää) juuban-kimonoon ja Annamari lainaa myös Unnalle kauniin mustavalkoisen kimonon päivän ajaksi. Nyt on tunnelmaa kerrakseen!

Annamari jakaa osallistujille materiaalia retkestä ja pienen kuvauksen iltapäivän elokuvasta, Ensimmäinen matka. Matka kuluu joutuisasti ja Helsinkiin saavuttuamme kipaisemme Kampista Lasipalatsiin teelle ennen Amos Rexin näyttelyä. Lasipalatsin ulkopuolella kiemurtelee pitkä jono museon ovelle – ihmiset ovat tulleet jonottamaan pääsyä näyttelyyn jo hyvissä ajoin. Tabin ekskursiolaiset kuitenkin pääsevät ohittamaan koko letkan ja meidät ottaakin museon aulassa Annamarin meille varaama yksityisopas.

Primadonnat ja Tabi Unelmamatkojen Annamari Konttinen

Visuaalinen ja interaktiivinen modernin installaatiotaiteen ilotulitus – Amos Rex & teamLab

Uusi Lasipalatsin alla sijaitseva Amos Rexin museo on jännittävä tila, jonka avajaisnäyttely on teamLab: Massless. Näyttely koostuu suuret tilat täyttävistä digitaalisista installaatioista. TeamLab on 500 henkilön muodostama taitelijaryhmä, johon kuuluu taiteilijoita, koodareita, matemaatikkoja, arkkitehteja, graafisia suunnittelijoita, animaattoreita ja kirjailijoita.

Annamari on varannut ryhmälleen yksityisopastuksen ja oppaanamme on ihastuttava Midori, jonka rauhallinen tapa kertoa museon suunnittelusta ja avajaisnäyttelystä on kerta kaikkiaan miellyttävä kokemus. Massless-näyttelyn teokset on tehty noin kahdenkymmennen teamLabin jäsenen ryhmissä ja teoksia on kierrätetty ryhmien välillä niin, että seuraavat jatkavat edellisten työtä. Projisointi ja interaktiivisuus ovat merkittävässä osassa näyttelyä ja tuovatkin kokemukseen ainutlaatuisen säväyksen – vastaavaa emme ole kokeneet missään aikaisemmin.

Pilvi Primadonna tutustuu Black Waves -teokseen Unna Primadonna tutustuu Black Waves -teokseen

Näyttelyssä on useita teoksia, joista ensimmäisen kohtaamme jo aulassa. Enso-teos on huikea digitaalisesti syntyvä zen-ympyrä. Seuraavassa huoneessa meidät vastaanottaa usealla seinustalla myrskyävä Black waves -teos. Nämä pimeän huoneen seinillä kuohuavat valoaallot puhuttelevat meitä ja jäämme lumoutuneena seuraamaan merta ja kuuntelemaan sitä tukevaa harmonista musiikkia. Näyttelyn pääteoksessa Vortex of Light Particles valoista muodostuva vesi valuu seiniä pitkin ylöspäin ja muodostaa pyörteen kattoikkunaan. Kuulemme, että kyseessä on yksi isoimmista digitaalisista teoksista Euroopassa. Sen aikaansaamiseksi tarvitaan 51 projektoria. Tämän mahdollistaa yhteistyö maailman suurimman projektorivalmistaja Epsonin kanssa. Graffity Nature: Lost, Immersed and Reborn -teokseen voi osallistua piirtämällä oman taidonnäytteen ja jonkin ajan päästä huomaat perhosesi lentelevän teoksessa. Sekä meistä että lapsista on hauskaa jahdata gekkoja ja isompiakin matelijoita lattialla. Interaktiivinen taideteos ihastuttaa, mutta kävijämäärän ja hälinän ollessa kovin suuri, jätämme omat piirustukset tekemättä.

Crows are Chased and the Chasing Crows are Destined to be Chased as well, Transcending Space -teos on vaikuttava videoinstallaatio huoneessa, johon katsojat pääsevät pienissä ryhmissä. Teos visuaalinen tykitys ja huumaava musiikki upottaa katsojan muutamaksi minuutiksi ympärillään tapahtuvaan tarinaan.

Amos Rexin teamLab: Massless -näyttely on moniaistinen ilotulitus ja uskomme, että se avautuu katsojalle lisää vielä toisella katselukerralla. Näyttely on avoinna 6.1.2019 asti ja aikaa siellä kannattaa viettää n. 2-3 tuntia. Primadonnat suosittelevat lämpimästi varaamaan kierrokselle oppaan, jolloin näyttelystä saa enemmän irti ja ymmärtää paremmin sen monivivahteisia teoksia.

Jono TeamLabin -näyttelyyn Helsingissä on pitkä

Bio Rex – Ensimmäinen matka

Seuraavaksi Annamari johdattelee ryhmän BioRexiin ja luvassa on kulttimaineessa oleva Yasujiron Ozun ohjaama elokuva Tokyo Story (suom. Ensimmäinen matka). Tämä elokuva on valmistunut 1953 ja se kertoo sukupolvien välisestä kuilusta Japanissa. Teema on hätkähdyttävän lähellä myös nykypäivän elämää ja tarinankerronta on raadollisen koskettavaa. Ensimmäistä matkaa leimaa aikakautensa omaisesti myös se miten länsimaalainen ja japanilainen kulttuuri kohtaavat.

Kontrasti nykyaikaisesta ja nopeatempoisesta näyttelystä rauhalliseen Ozulle omintakeiseen elokuvakerrontaan on huomattava. Hätkähdyttävää on myös huomata katsojana, kuinka hidastempoinen elokuva hektisessä elämänmenossa kaahottavalle ihmiselle voi tuntua suorastaan nukuttavalta. Kuitenkin elokuvan kiinnostava väre tempaa mukaansa ja on jännittävää havainnoida, miten japanilainen kulttuuri ilmentyy ja miten Japanissa elokuvan mukaisesti eletään, istutaan, syödään, nukutaan, matkustetaan, ollaan läsnä ja vietetään hautajaisia.

Kun elokuvan alun hidastempoiseen rytmiin tottuu ja kipeät teemat, joita elokuvassa käsitellään alkavat todella vaikuttaa, vie elokuva mennessään. Pilvillä taisi jopa tirahtaa muutama kyynelkin. On rikkaus päästä näkemään vaihteeksi muuta kuin länsimaista elokuvaa ja saada sitä kautta kurkistaa erääseen ilmentymään japanilaisesta kulttuurista. Tätä elokuvaa jääkin pohtimaan eri tavalla pitkäksi aikaa jälkeenpäin.

Ravintola Kabukin alkupaloja

Ravintola Kabuki

Ravintola Kabuki sijaitsee Kampin kaupunginosassa. Kabuki on yksi Helsingin vanhimmista perinteisistä japanilaisista ravintoloista. Se on pieni japanilaistyylinen rouheahko ravintola, jossa on n. 20 asiakaspaikkaa. Tabi on varannut ryhmällensä pöydät ja Primadonnat laskeutuvat tietenkin niin sirosti kuin länsimaalaiset vain voivat, tatamille nauttimaan japanilaisen keittiön herkuista matalan pöydän ääressä. Annamari tarjoaa koko ryhmälle sake-maistiaiset. Hän opettaa asiantuntevasti kuinka sake tai mikä tahansa juoma tarjoillaan kaksin käsin toisen ojennettuun sake-kuppiin. Juoma tulee aina tarjoilla Japanissa toiselle, itse ei omaa juomaa kuuluu kaataa. Kanpai!

Kabukin ruokalista on täynnä japanilaisia herkkuja kuten miso-keittoa, sushia, sashimia, tuoretta tonnikalaa ja muita mereneläviä. Ensikertalaiselle suosittelemme tilaamaan jonkin Kabukin ateriakokonaisuuksista, johon kuuluu alkupaloja ja pääruoka. Alkupalaksi nautimme herkullista miso-keittoa, merilevällä höystettyä salaattia sekä friteetrattua jokiravunpyrstöä sekä sashimia. Pääruoaksi tilaamme hieman eri variaatiolla pääruoaksi mureaa häränlihaa, joka kokataan omatoimisesti pöydän keskellä porisevassa pannussa mehevien kasvisten ja nuudeleiden seassa. Liha on mureaa ja kypsyy hetkessä maukkaassa liemessä, minkä jälkeen dippaamme sen raakaan kananmunaan ja nautimme riisin sekä soijakastikkeen kera.

Ruokailun aikana Annamari huolehtii vieraistaan ja kertoo tarinoita Japanista sekä siitä mistä sai inspiraation Tabi Unelmamatkojen perustamiseen. Hänen puheestaan huokuu rakkaus japanilaiseen kulttuuriin, ylpeys omasta tietotaidosta sekä aito ilo siitä, että hän pystyy tarjoamaan kosketuksen Japaniin. Koko seurueemme on iloisella mielellä ja herkullinen ruoka saa aikaan ravintolassa kaikuvia naurunremakoita. Tabi Unelmamatkat Japaniin menevät Primadonnilla ehdottomasti matkakohdelistalle!

Käy tsekkaamassa Primadonnien tallennetuista Instagram-stooreista päivän fiiliksiä (mukana mm. otteita Amos Rexistä ja Kabukista). Japanin matkaa suunnittelevien kannattaa pistää Tabi Unelmamatkat seurantaan Facebookissa, Instagramissa sekä vierailla nettisivuilla inspiroitumassa matkavinkeistä. Mikäli vielä vain haaveilet matkasta Japaniin ja kulttuuri kiinnostaa, kannattaa myös tsekata Tabin tulevat tapahtumat. Sieltä löytyy inspiroivia ekskursioita ja illanistujaisia mielenkiintoisella japanilaisilla teemoilla.

Oletko sinä päässyt jo käymään Japanissa? Entä oletko koskaan harkinnut lähtöä Tabi-konseptin tyyppiselle pienryhmämatkalle?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *