Aamuvirkku, Kulttuuri, Lifestyle, Matkailu

Zakinthos – Joonianmeren helmi

Turkoosi meri ja jylhät vuoristomaisemat kohtaavat toisensa vehreällä Zakinthosilla.

Vuonna 2006 aloitin mieheni kanssa Kreikan pirstaleiseen saaristoon tutustumisen legendaariselta Santorinilta ja se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Tästä eteenpäin olemmekin matkustaneet Välimeren turkoosin veden äärelle vähintään kerran vuodessa, viimeisimpinä vuosina jopa kahdesti.

Zakinthosin tuliaisia: bougainvillean kukkia, simpukoita, Navagio-rannan kortti, oliiviöljyä ja oliiveja.

Syyskuussa varasimme Apollomatkojen matkan Joonianmeren saariin kuuluvalle Zakinthosille ensimmäistä kertaa. Tämä vehreä saari sijaitsee Manner-Kreikan länsipuolella lähellä Peloponnesoksen niemimaata ja sillä on rantaviivaa reilut sata kilometriä. Saari on erityisen kuuluisa Navagion rannasta (Shipwreck Bay), jonka mataliin vesiin Skotlannissa rakennettu Panagiotis laiva haaksirikkoutui 1980-luvun alussa.

Auto alle – roadtrip kutsuu

Auton vuokraaminen on kätevä tapa tutustua paikkoihin ja viikon aikana meillä olikin auto käytössä viiden päivän ajan. Vuokrasimme Toyota Yariksen Famozo Car & Moto Rentalsilta ja hintaa sille tuli täysine vakuutuksineen 35 euroa päivässä. Hotellimme Cavo Orient sijaitsi rauhallisella paikalla Tragakin kylässä ja tästä oli helppo lähteä seikkailemaan.

Zakinthosin roadtrip on paras tapa tutustua tähän vehreään saareen.

Uuden oppimista Zakinthosin merikansallispuistossa

Zakinthosin merikansallispuisto (N.M.P.Z.) perustettiin vuonna 1999 suojelemaan ja säilyttämään eläin- ja kasvilajeja sekä niiden elinympäristöjä, jotka muodostavat tärkeän luonnonperinnön. Käytännön suojelutoimiin kuuluu muun muassa, että Zakinthosin yölentojen määrä on minimoitu ja rantarakentamista sekä valaistusta on rajoitettu.

Zakinthosin Laganas-lahden rannoilla pesii valekarettikilpikonnia.

Zakinthosin Laganas-lahden rannat ovat Välimeren valekarettikilpikonnien tärkein pesimäalue. Uhanalainen valekarettikilpikonna on uljas eläin, joka voi saavuttaa 60 vuoden iän ja kasvaa yli metrin pituiseksi. Painoa sille saattaa kertyä yli 100 kiloa.

Merikilpikonnien ravintoa ovat simpukat, levät, meriruohot, meduusat ja kalat.

Zakinthos – Joonianmeren helmi.
Zakinthosin Gerakasin rannalla on kyltti, jossa kerrotaan miten paljon kilpikonnia on syntynyt tähän mennessä kesällä.

Öisin, toukokuun puolesta välistä elokuun loppuun, kilpikonnanaaras saapuu 3-4 kertaa rannalle munimaan, kaivettuaan ensin 40-50 senttimetriä syvän kuopan. Pehmytkuorisia ping-pong-palloa muistuttavia munia on keskimäärin 120 kappaletta. Munat kehittyvät hiekkapesässä 42-70 päivän ajan ja noin 60-70 prosenttia niistä kuoriutuu.

Valekarettikilpikonnan sukupuoli määräytyy hiekan lämpötilan mukaan.

Zakinthos – Joonianmeren helmi.

Minulle oli aivan uusi tieto, että hiekan lämpötila määrittää kilpikonnan sukupuolen. Kun lämpötila on yli 29°C syntyy pääasiassa naaraita ja kun se on tämän alle syntyy koiraita. Kuun ja tähtien valossa kuoriutuneet viiden senttimetrin mittaiset poikaset löytävät tiensä sisäisen kompassinsa avulla mereen. Saman kompassin avulla sukukypsiksi saakka eläneet palaavat kotirannalleen munimaan.

Asioita, jotka saivat sydämeni lyömään nopeammin

Zakinthos on ollut monen vallan alla ja saari on kokenut useita maanjäristyksiä, joista tuhoisin sattui 1953, jolloin 94 prosenttia saaren rakennuksista tuhoutui. Monivaiheinen historia herättää tuntoja ja huomasin matkan aikana miettiväni niitä ihmisiä, jotka ovat tämän kaiken kokeneet ja luonnonvoimista selvinneet.

Aamukävelyt auringonnousun aikaan ✔️

Olen aamuihminen, myös lomalla. Mikä onkaan ihanampaa kuin lähteä tutustumaan uuteen ympäristöön heti kukon kiekuessa. Ilma on vielä viileä ja luonto herää uuteen päivään yhdessä auringonsäteiden kanssa. Aamut ovat minulle omaa aikaa ja nautin niistä suunnattomasti. Löysin sattumalta viljelyksen ja viehättävän oliivipuulehdon (kävelin sellaisessa ensimmäistä kertaa ikinä) ja halasin noita muhkuraisia ikivihreitä puita.

Zakinthos – Joonianmeren helmi.
Zakinthosin Bougainvillea eli Ihmeköynnös on ihastuttava ja samanvärinen kynsien kanssa.
Zakinthosin saarella on viljelyksiä, joissa kasvatetaan vesimeloneja.
Zakinthos – Joonianmeren helmi.

Agios Sostis – Cameo Island ✔️

Laganasin rannan länsipäässä sijaitsee Agios Sostis ja Cameon saari, jonne hotelliltamme oli hieman reilun puolen tunnin ajomatka. Tämä pieni saari oli kiinni pääsaaressa aina vuoteen 1633, jolloin maanjäristys erotti ne toisistaan. Saarelle vie kaunis puusilta ja kävellessä voi ihastella merisiilejä ja meren puhtautta. Saarella on yksityinen ranta ja baari, jonne pääsee viiden euron sisäänpääsymaksulla. Cameon saari onkin romanttinen paikka järjestää häät.

Zakinthos – Joonianmeren helmi.
Zakinthos – Joonianmeren helmi.
Zakinthos – Joonianmeren helmi.

Monenlaiset eläinystävät ✔️

Zakinthosilla, kuten muillakin Kreikan saarilla, tapaa toinen toistaan ihastuttavampia eläimiä. Lomaviikkomme aikana kohtasimme kissoja, koiria, vuohia, lampaita, hevosia, kanoja ja riikinkukkoja. Tällä kertaa eniten ihastutti Mariesin kylän tiineenä oleva aasi, joka poseerasi minulle kauniisti kun hetken huuliani hänelle maiskuttelin. Sydämeni aivan pakahtui onnesta.

Zakinthosin Mariesin kylän lipeillä asuu näin hurmaava aasi.

Keri Lighthousen huikea maisema ✔️

Saaren lounaisosassa sijaitsee Kerin kylän majakka ja läheisestä ravintolasta aukeaa huikeat maisemat turkoosille Joonianmerelle. Täytyy myöntää, että ”hippasen” hirvitti seistä näköalatasanteella.

Zakinthos – Joonianmeren helmi.

Kreikkalainen ruoka ✔️

Ikivanha kreikkalainen keittiö elää edelleen kukoistuskauttaan ja yhä useammat matkaavatkin Kreikkaan nimenomaan herkullisen ruoan vuoksi. Tämän reissun parasta antia olivat ehdottomasti Volimesin kylän Kaminaki ravintolan lampaankyljykset.

Zakinthosin Volimesin kylän Kaminaki-ravintolassa sai syödäkseen näin herkullisia lampaankyljyksiä.
Kreikan lippu liehuu salossa Agios Sostiksen satamassa Zakinthosilla.

Päävientituotteista mainittavin on oliiviöljy, kuten monilla muilla Kreikan saarilla. Saarella viljellään myös Zante-viinirypäleitä, joita kuivaamalla saadaan korintteja. Englanniksi saarta kutsutaankin myös nimellä Zante. Nimitys juontaa juurensa venetsialaisten vallan ajalle.

Zakinthosin saarella viljellään Zante-rypäleitä, joista saadaan korintteja. Kuva Volimesin kylästä.

Äärettömiin jatkuvat hiekkarannat ✔️

Hienohiekkaisiin ja kilometrien pituisiin rantoihin tutustuimme saaren itä- ja eteläosassa. Eniten meihin teki vaikutuksen Kalamaki (pilli kreikaksi) -ranta, jossa sai kahlata reilut 100 metriä, että oli uintisyvää. Täällä tunsimme myös pienten kalojen näykkäisyt jaloissamme. Sulassa sovussa rannalla oli myös kilpikonnien pesiä. Hauska yksityiskohta oli bongata rannan ylitse lentäviä koneita, sillä Zakinthosin kansainvälinen lentokenttä (Dionysios Solomos) on aivan lähellä.

Zakinthosin Kalamaki-rannalla kelpaa paistatella päivää ja käydä välillä viilentymässä Joonianmeressä.
Joonianmerellä kelpaa purjehtia ja nauttia upeasta säästä.

It’s not about the destination,

it’s about the journey.

En malta odottaa meidän seuraavaa saarikohdetta mikä se sitten ikinä onkaan. Siihen asti on mukava muistella menneitä seikkailuja ja kasvattaa matkakuumetta.

PilviDonna – Sýnnefo (pilvi kreikaksi)

Zakinthos – Joonianmeren helmi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *