Kulttuuri

Hirveän hauska The Addams Family Kaarinan Nuorisoteatterissa

Kuva: Mika Nurmi / Kaarinan Nuorisoteatteri

The Addams Family – Yhteistyössä Kaarinan Nuorisoteatterin kanssa

On synkkä ja myrskyinen ilta saapuessamme Kaarinan Nuorisoteatterille, joka sijaitsee mäen päällä aivan Kaarinan keskustan tuntumassa. Piskuinen rakennus on valaistu ulkopuolelta dramaattisin punaisin valoin, teemaan sopivasti – olemmehan viimein menossa katsomaan Kaarinan Nuorisoteatterin syksyn 2019 suurtuotantoa The Addams Familya.

Charles Addams loi The Addams Familyn (suomeksi Addamsin perhe) 1960-luvulla. Fiktiivinen perhe esiintyi ensin nimettömänä The New Yorker -lehden sarjakuvana ja myöhemmin he esiintyivät tv-sarjoissa ja elokuvissa. Lopulta tästä omintakeisesta perheestä tehtiin musikaali, joka on saanut kantaesityksensä Suomessa Tampereella vuonna 2013.

Addamsin perhe on, kuten sanottua, hieman omaperäinen. Perhe asuu kartanossaan keskellä New Yorkin Central Parkia ja he ovat kaikin tavoin yhteiskunnan normien mukaan ”epänormaaleja”. Perhe on kuitenkin hyväsydäminen, lojaali ja heidän arvonsa ovat kohdallaan. Addamsin perhe pistääkin miettimään mikä oikeasti on normaalia.

Ollaanko hetki normaaleita?

The Addams Family (c) Mika Nurmi / Kaarinan Nuorisoteatteri
Kuva: Mika Nurmi / Kaarinan Nuorisoteatteri

Kaarinan Nuorisoteatteri muotoutuu Addams Familyn kotikartanoksi

The Addams Familyn on käsikirjoittanut Marshall Brickman ja Rick Elise, musiikki ja sanoitukset ovat Andrew Lippan ja musikaalin on suomentanut Tiina Puumalainen ja laulujen sanat on suomentanut Ilpo Tiihonen.

Kaarinan Nuorisoteatterin The Addams Familyn on ohjannut ja koreografioinut Anna Hellstén. Musiikivastaava ja kuoron kapellimestari on Saila Strikwerda ja lavastuksesta sekä pukusuunnittelusta vastaa Pirita Lindén. Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu on Turun Kaupunginteatteristakin tutuksi tulleen Minna Pilvisen käsialaa.

Addamsin perheeseen kuuluu isä Gomez (Kari Rantanen), äiti Morticia (Alina Kilpinen) ja heidän tyttärensä Wednesday (Petra Myllyperkiö) sekä pikkuveli Pugsley (Eemeli Heiniö). Heidän lisäkseen perheeseen kuuluvat Gomezin veli Fester (Toni Kerttula), Mumma (Tuula Keränen), Lurkki (Leo Lindén), Serkku Se (Amos Lindén). Tämän lisäksi näyttämöllä nähdään Wednesdayn ihastuksen kohdeLucas (Joona Krusberg) sekä hänen äitinsä Alice (Sarianne Sormunen, varalla Mimmi Merla, joka esiintyi meidän näkemässämme esityksessä) sekä isänsä Mal Beineke (Antti Ainola) . Addamsin ja Beinekenien lisäksi lavalla vilistää Addamsin esivanhemmista koostuva ensemble-kuoro ja musiikista vastaa viiden henkilön orkesteri.

Kuva: Mika Nurmi / Kaarinan Nuorisoteatteri
Kuva: Mika Nurmi / Kaarinan Nuorisoteatteri

The Addams Family -musikaalin sovittaminen Kaarinan Nuorisoteatterin huoneteatteriin on epäilemättä ollut valtava projekti ja jonka lopputulos on laadukas. Tästä kertoo jo sekin, että kaikki The Addams Familyn näytökset ovat loppuunvarattuja. Teatterin pientä tilaa on käytetty tehokkaasti hyödyksi ja voi vain ihailla näyttelijöiden sekä muusikoiden työtä ja ketteryyttä. Niin vain paljastuu pienestä paketista aivan valtavan kokoinen musikaali täynnä lahjakkuuksia läpi koko työryhmän.

Kaarinan Nuorisoteatteri on koristeltu päästä varpaisiin teemaan sopivasti. Odotustila on tunnelmallisesti sisustettu kuin Addamsien olohuoneesta. Kulku katsomoon on teatterin näyttämön poikki ja katsomo onkin hyvin lähellä näyttämöä. Tämä tekee illasta erityisen spesiaalin – ihan kuin olisimme itsekin vieraana Addamsien kartanossa.


Niin vain paljastuu pienestä paketista aivan valtavan kokoinen musikaali täynnä lahjakkuuksia läpi koko työryhmän

Kuva: Mika Nurmi / Kaarinan Nuorisoteatteri
Kuva: Mika Nurmi / Kaarinan Nuorisoteatteri

Kaarinan Nuorisoteatterin monilahjakkuuden loistavat The Addams Familyssa

Kaarinan Nuorisoteatterin The Addams Familyn näyttelijäjoukko on roolitettu erinomaisesti. Jokaisella roolihahmolla on vahva presenssi ja yhteislaulukohtaukset saavat vaikutusväristykset kirmailemaan selkärankaa pitkin aina päälaelle asti. Erityisen suuren vaikutuksen tekee Wednesdayta esittävä Myllyperkiö, jonka soololauluosiot ovat esityksen mieleenpainuvimpia. Hänen kirkas äänensä tuo mieleen Lontoon ja Disneyn musikaalit.

Myös Gomez-isää esittävän Rantasen sekä Kilpisen (Morticia) sekä Sormusen (Alice) laulut menevät nappiinsa ja kajahtavat komeasti pienessä tilassa. Heiniö (Pugsley) suoriutuu roolistaan myös hienosti ja oman kiekaisevan lisänsä ansioituneesti lurauttaa Kerttula (Fester). Lurkkia näyttelevä Lindén on myös hionut roolinsa tulkinnan huippuunsa ja katsojasta tuntuu kuin hänet olisi repäisty suoraan Mary Shelleyn romaanista. Lurkilla on ehkä vähän roolisanoja, mutta ne tuotetaan sitäkin painokkaammin – jopa sujuvasti ranskaksi!

Beinekenin perhettä näyttelevät Krusberg, Ainola ja Merla onnistuvat myös onnistuneella tavalla välittämään kaavoihinsa kangistuneen perheen syvän järkytyksen kun he joutuvat pois omalta mukavuusalueeltaan. Perheen yhteentörmäys uuteen ja erilaiseen maailmaan saa heidät aukaisemaan silmänsä ja arvioimaan omia arvojaan sekä sitä keitä he todella syvällä sisimmässään ovat.

Addamsin esivanhemmat laulavat ja tanssivat kohtauksissa ja luovat pieneen tilaan suurmusikaalin tunnelmaa. Koko esityksen maskeeraus ja puvustus ovat upeasti toteutetut ja huoneteatterin tilaa on nokkelasti osattu hyödyntää lavastuksen avulla moneen tasoon.

Musikaalit ovat haastava taiteenmuoto ja nostan aidosti hattua kuinka hienosti Kaarinan Nuorisoteatteri on onnistunut tuomaan The Addams Familyn pienelle näyttämölleen tasapainoisena ja nautittavana esityksenä. Koko työryhmä puhaltaa tiukasti yhteen hiileen ja hitsautunut työskentely sekä omistautuminen näkyy, tuntuu ja kuuluu katsomoon. Erityisihailu menee isolle orkesterille tarkoitetun musiikin sovittamisesta viiden henkilön bändille, joka ehdottomasti nostaa illan vinksahtaneen perheen kodissa aivan uusille leveleille.

Yhteislaulukohtaukset saavat vaikutusväristykset kirmailemaan päästä varpaisiin

The Addams Family (c) Mika Nurmi / Kaarinan Nuorisoteatteri
Kuva: Mika Nurmi / Kaarinan Nuorisoteatteri

Kaarinan Nuorisoteatterin The Addams Family pohtii normaaliutta

Addamsin perheen näennäisesti epänormaali elämäntyyli ja heidän kohtaamisensa näennäisesti normaalien ihmisten kanssa on tarinan kantava voima, joka puhuttelee yhä tänä päivänäkin. The Addams Family -musikaalissa Wednesday-tytär ihastuu Lucas Beinekeniin, jota hän luonnehtii perheelleen ”normaaliksi”. Lucas vanhempineen on kutsuttu Addamsien kotikartanoon illalliselle, mikä aiheuttaa perheessä kuohuntaa ja tarvetta suoriutua illasta kunnialla, epäilyksiä herättämättä. Lopulta kuitenkin paljastuu, että pinnan alla on salaisuuksia itse kullakin.

Kuva: Mika Nurmi / Kaarinan Nuorisoteatteri
Kuva: Mika Nurmi / Kaarinan Nuorisoteatteri

Addamsien tarina on kutkutteleva, sillä katsojaa haastetaan miettimään, mikä todella on normaalia. Toisen normaali on toiselle epänormaali, joten kenellä on loppujen lopuksi oikeus määrittää mikä on sopivaa ja mikä ei? Onko se yhteiskunta tai ympäröivä laumamme, jossa normimme muotoutuvat ja joista poikkeavat koetaan oudoiksi tai epämiellyttäviksi?

Addamsin perhe pysyy rehellisenä itselleen ja toisilleen, he ovat lojaaleja ja tyytyväisiä kuten kuka tahansa. Tarinassa kuvataan ajatuksellisesti kuinka taas tiettyyn normaaliuden muottiin asettuneet ihmiset taas saattavat menettää yhteyden aitoon minäänsä. Kosketus löytyy kuitenkin uudestaan kun heidän maailmankuvaansa ja käsityksiään arvoista ravistellaan.

Toisen normaali on toiselle epänormaali

The Addams Family (c) Mika Nurmi / Kaarinan Nuorisoteatteri
Kuva: Mika Nurmi / Kaarinan Nuorisoteatteri

Kaarinan Nuorisoteatterin The Addams Family tuo piristysruiskeen vuoden pimeimpään aikaan

Kaarinan Nuorisoteatterin The Addams Family -kauhumusikaali oli viihdyttävää seurattavaa. Intiimi huoneteatteri ja upeasti toteutettu musikaali loistavine näyttelijöineen ja muusikoineen antoivat energiaa synkkään ja myrskyisään iltaan. Jään mielenkiinnolla seuraamaan Kaarinan Nuorisoteatterin tulevaa tuotantoa ja suosittelen käymään lämpimästi tutustumassa tähän nuorta ja taidokasta energiaa pursuavaan nuorisoteatteriin.

The Addams Familyn näytökset Kaarinan Nuorisoteatterissa päättyvät 13.12. ja näytökset ovat loppuunvarattuja. Kaarinan Nuorisoteatterin Facebook -sivuilla ilmoitellaan mahdollisista peruutuspaikosita.

UnnaDonna

P.S. Musikaalien ystävät! Käyhän lukemassa myös Primadonnien teatteriarvio Åbo Svenska Teaterin Kalevasta (esityskausi 2019-2020).

Artikkelin kuva: Mika Nurmi / Kaarinan Nuorisoteatteri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *