Kulttuuri

Mies ja mikrofoni – Jukka Puotila Turun Kaupunginteatterissa

 

Huikea näyttelijä, imitaattori ja koomikko jo 40 vuoden ajan suomalaisten sydämissä.

Esko Ruusunen. Pertti Mäkimaa. Uuno Turhapuron poika. Legendaarinen Jukka Puotila. Ruusun ajan, Kotikadun ja Uunon pojan rooleista muistan lapsuudestani parhaiten tämän useiden äänten ja kasvojen miehen, Jukka Puotilan. Huikea näyttelijä, imitaattori ja koomikko on ollut meidän kaikkien suomalaisten sydämissä jo usean vuosikymmenen ajan. Eikä suotta.

En ole, jostain ihmeen syystä, koskaan nähnyt Jukka Puotilaa teatterin lavalla näyttelemässä (osasyynä varmasti se etten ole juuri käynyt Helsingin teattereissa), mutta Naantalin Emma Teatterin uniikilla kesäteatterilavalla näin hänen huippusuositun stand up- ja imitaatioshown heinäkuun alussa 2017. Tämä ulkoilmakiertue ulottui pohjoisesta etelään ja lähes ainoastaan sellaisille paikkakunnille, joissa Puotilaa ei oltu aiemmin nähty.

PUOti kiinni ja TILA myyntiin – Jukka Puotilan viimeinen iso valtakunnallinen kiertue

Nyt Puotilan imitoimat klassikkohahmot tarinoineen rantautuvat jälleen yleisön eteen. Ei tarvinnut siis kahdesti miettiä, että lähdenkö katsomaan hänen kiertuettaan PUOti kiinni ja TILA myyntiin Turun Kaupunginteatteriin 4.3. Jotain hänen suosiostaan kertoo sekin, että myös 5.3. näytös Turun Kaupunginteatterissa oli loppuunmyyty.

Saavun ystäväni kanssa teatterille hyvissä ajoin ja hieman jopa jännittyneenä. Nautimme ennen esitystä leivokset ja lasilliset kuohuvaa, se kuuluu tähän kulttuuri-iltaan. Sitten soi tuo maaginen kello, joka kehottaa meitä siirtymään päänäyttämölle. Olemme varanneet paikat aivan ykkösrivin keskeltä, täydellistä. Iik, kun olemme liki lavaa ja ihailemaamme Jukkaa. Meidän lisäksemme katsomossa istuu muutamia nuorempia seurueita, mutta suurin osa yleisöstä on hieman varttuneempaa väkeä, taitaa katsojien keski-ikä kohota reilusti yli kuudenkymmenen.

Kello lyö 19.00. Puotila saapuu muutamalla juoksuaskeleella lavalle oikeanpuoleisen sivuoven kautta aplodien saattelemana, kuten kuuluukin. Show alkaa samantien ja tempaa mukaansa.

 

Klassikkohahmot astuvat lavalle yksi toisensa jälkeen.

Puotilan shown aikana ääneen pääsee mm. rahahuolia poteva Kimi Räikkönen, rallienglannin taitaja Markus Grönholm, rock-kukko Andy McCoy ja naisseikkailuistaankin tunnettu Hjallis Harkimo. Vesa-Matti Loiria kuulemme sekä nuorena Turhapurona että nykyhetken viihdetaiteilijana. Jorma Uotinen hurmaa minut jo pelkällä olemuksellaan.

Politiikan syövereihin meidät saattelee Seppo Kääriäinen, Matti Vanhanen, Paavo Väyrynen, Esko Aho, Martti Ahtisaari, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö. Erityisesti Niinistön imitaatio on huikea. Puotila ottaa hahmon haltuun nopeasti – otsa rypylle, vasen silmä koholle ja jokerihymy paikalleen niin edessämme seisoo maamme entinen valtiovarainministeri muutamassa sekunnissa. Ihan käsittämättömän taitavaa. Kun ensimmäiset sanat “Ehkä sittenkin…” kajahtavat mikrofoniin niin yleisö repeää, minä jo noista alun maneereista. Kun Niinistö saapuu toisen kerran lavalle niin nauran eturivissä niin lujaa ja hersyvästi, että Jukallakin hieman pettää pokka kun kuulee tarttuvan nauruni. Olen otettu. Tämä kuvastaa hyvin sitä, että esitys elää vahvasti hetkessä ja yleisön reaktioissa.

 

Olen otettu kun tarttuva nauruni saa Jukan pokan pettämään.

Tämän puhetyöläisen imitointi on niin luontevaa, että ei voi kuin ihmetellä hänen taidokkuuttaan. Hahmoja syöksyy lavalle sellaisella vauhdilla, että huh huh. Repertuaari on todella laaja ja Puotila antaa äänen myös Marja-Liisa Kirvesniemelle, Teemu Selänteelle ja Timo Jutilalle. Värikkäästä kielenkäytöstään tunnettu urheiluselostaja Antero Mertaranta ja jääkiekon sekä koulutusten ammattilainen Juhani “Tami” Tamminen ovat kerrassaan loistavia. Hillitöntä on myös kun sinivalkoinen ääni, Paavo Noponen, selostaa Aira Samulinin treffeille saapumisen.

Puotila johdattelee tarinaa hyvin soljuen ja taukoja ei juurikaan tule, väliaikaa lukuun ottamatta. Hän kertoo imitoinnin lomassa omasta elämästään ja mm. lasten muutosta pois kotoa, vaimon kuorsaamisesta ja omista yöllisistä vessareissuistaan.

Itse olisin kaivannut showhun kuitenkin lisää uutta, sillä kahden vuoden takainen esitys on vielä hyvin muistissani. Uusista hahmoista mieleeni jäävät hyvin Jari Sarasvuo ja Donald Trump, joiden imitointia en ole aiemmin kuullut.

 

Komiikan ja äänenkäytön mestari.

Imitointi lähtee tarkasta havainnoinnista ja Puotilan pitkän uran aikana taito on hioutunut timantiksi. Suomen imitaattoreista Jukka Puotila on ehdottomasti kovimpia. Tämän alan grand old man on niin hyvä puhuja ja esiintyjä, että hän ei tarvitse rooliasua tai rekvisiittaa saattaakseen hahmonsa lavalle täydellisinä.

PUOti kiinni ja TILA myyntiin -kiertue jatkuu 13.4. asti, joten vielä ehdit mukaan. Kiertuepaikkakunnat www.jukkapuotila.fi.

PilviDonna

Artikkelin kuva: Jukka Puotila, Elfhill Oy.

 
 
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *