Kulttuuri

Et sää mittä Heirekeinil oo syntyny?

*yhteistyössä Emma Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin kanssa

Heideken – turkulaisuuden ydintä etsimässä Emma Teatterissa

Naantalin Emma Teatterissa sai kantaesityksensä toukokuussa 2019 kesäkomedia Heideken #aitoturkulaine kesäkomedia. Näytelmän ovat käsikirjoittaneet Miska Kaukonen ja Satu Rasila. Miska on totuttu näkemään Emma Teatterin kesäkomedioiden vakiokasvona jo usean vuoden ajan. Näyttelijä-käsikirjoittajan kokemus lavasta sekä Emmassa toimivasta huumorista ja sen mahdollisuuksista näkyykin hyvin Heidekenissä.

Miskaa ei tänä vuonna Emman lavalla nähdä, vaan Heidekeniä tähdittävät Teemu Aromaa, Iikka Forss, Hilma Kotkaniemi ja Tom Petäjä. Teemu ja Iikka on nähty viimeksi Turun Kaupunginteatterin Näytelmä joka menee pieleen -komediassa. Teemu ja Tom tekevät paluun muutaman vuoden tauon jälkeen Emma Teatterin lavalle. Heidekenin on ohjannut Pentti Kotkaniemi.

Heideken Emma Teatteri_Otto-Ville Väätäinen_2
Kuva: Turun Kaupunginteatteri / Otto-Ville Väätäinen


Heideken #aitoturkulaine kesäkomedia on vauhdikas reilu kaksituntinen näytelmä, jonka aikana selvitetään mitä se aito turkulaisuus oikeastaan on.

Villiä menoa Emma Teatterin lavalla

Emma Teatterissa riittää vauhdikkaita tilanteita kun Ilkka Forssin esittämä Pekka päätyy legendaarisen turkulaisen synnytyssairaalan syövereihin etsimään turkulaisuuden ydintä. Ulkopaikkakuntalainen Pekka ajautuu yhä syvemmälle Heidekenin sokkeloisilla käytävillä, jossa erilaiset kohtaamiset avaavat hänelle turkulaista kotiseuturakkautta ja käyttäytymismalleja. Pekan seikkailut syvimmän turkulaisuuden äärellä aikaansaavat hulvattomia kohtauksia ja näytelmä nauraakin hyväntahtoisesti turkulaisten omituisuudelle ja menneille kömmähdyksille.

Emma Teatterin Heideken tarjoilee taattua laadukasta kesähauskaa koko esityksen pituudelta. Rooleja ja vaihtuvia tilanteita piisaa ja näyttelijä-nelikon kemiat pelaavat yhteen äärettömän hyvin. Katsojalle välittyy tunne, että näyttelijöillä on itselläänkin ihan pirun hauskaa ja hyväntuulisen rento näytelmä vauhdikkaine kohtauksineen naurattaa. Parasta antia näytelmässä on myös huomata miten tiimin jäsenet itsekin välillä repeilevät ja eivät voi katsoa toisiaan silmiin, vaikka pitäisi.

Kuva: Turun Kaupunginteatteri / Otto-Ville Väätäinen

Toimiva käsikirjoitus ja vitsiniekkailua

Erityisesti mieleen jää pyörivän lavatehosteen avulla vauhdikkaasti vaihtuvat kohtaukset. Aromaan, Petäjän ja Kotkaniemen värikäs hahmorepertuaari pistää naurattamaan samoin kuin Forssin hahmo, joka epäuskoisena, hämmästyneenä ja huvittuneena oppii askel askeleelta enemmän turkulaisuudesta.

Heideken tarjoilee osuvaa vitsiä niin turkulaisesta yrittäjähengestä, asenteesta, huumorintajusta, veljeilystä ja murteesta sekä sen ymmärtämättömyydestä. Täydet propsit Petäjälle mukaansatempaavasta Kakolan kola-automaatin aikaansaamasta räpistä, joka jäi pidemmäksi aikaa soimaan korvamatona päähämme. Näyttelijäkaarti on kokonaisuudessaan nappiosuma ja jokainen pääsee näyttämään taitojaan sekä pistämään itseään likoon mitä moninaisemmissa rooleissa. Yhtenä hauskimmista kohtauksista mainittakoon Forssin ja Aromaan saapuminen lavalle ilkeinä sisarpuolina Helunana (Aromaa) ja Tamarana (Forss). Täydellistä liikehdintää ja murteilla ilottelua!

Kuva: Turun Kaupunginteatteri / Otto-Ville Väätäinen


Heideken naurattaa varmasti kaikkia suomalaisia, joiden mielestä turkulaiset ovat hieman hassuja tai outoja.

Rakkaudella Turusta ja Turkuun

Heidekeniä katsoessa jonkinlainen syvempi paikkakuntatietämys on kieltämättä eduksi, sillä Heideken revittelee häpeilemättä turkulaisilla sisäpiirivitseillä. Kaukonen ja Rasila ovat onnistuneet käsikirjoittamaan hyväntahtoisen kotiseutukomedian, joka vaalii rakkaudella turkulaisia ominaispiirteitä.

Ja tämän näytelmän nähneenä taatusti jokainen katsoja on oppinut jotain uutta rakkaasta, suomalaisia hauskuuttavasta turkulaisuudesta. Ehkäpä jopa oivaltanut sen todellisen ytimen.


Et sää mittä teatteri lähtis?

Primadonnat suosittelevat Heidekeniä hyväntuulista ja naurutakuuta etsivälle teatterinkävijälle. Esityksiä on enää kourallinen jäljellä, joten lippukaupoille kannattaa käydä kipinkapin, jottet missaa mahdollisuuksiasi nauraa turkulaisuudelle, hyvässä ja pahassa.

Kahta en vaihda, toinen on Turun sinappi ja toinen on?

Iikka Forss Heideken näytelmässä Emma Teatterissa
Kuva: Turun Kaupunginteatteri / Otto-Ville Väätäinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *