Kulttuuri

Carmen Tanssiteatteri ERIssä – Intohimoa ja Kohtalon voimaa

Carmen Tanssiteatteri ERIssä yhteistyössä Tanssiteatteri ERIn kanssa.

Huh huh – syksy 2022 tuo tullessaan suurien tunteiden myrskyä ja voimakasta tanssin kieltä Tanssiteatteri ERIssä, kun viekoitteleva, sensuelli ja selkäpiitä hivelevä Carmen tanssii lavalle. Valmistautukaa, nyt on luvassa suitsutusta!

Carmen on yksi maailman tunnetuimpia oopperoita, jonka on säveltänyt George Bizet vuonna 1875. Rodion Štšedrin puolestaan sovitti oopperasta musiikkisovituksen Ballet Suite jo yli 50 vuotta sitten. Tämä sama musiikkisovitus siivittää myös Tanssiteatteri ERIn visuaalisesti ja koreografisesti timanttiseksi hiotun esityksen Carmenista, joka on täynnä intohimoa ja kohtalon voimaa alusta loppuun asti.

Carmen Tanssiteatteri ERIssä tuo Sevillan hekumallisen auringon Turkuun

Tanssiteatteri ERIn Carmenin on ohjannut ja koreografioinut Tiina Lindfors. Hän myös esittää tanssiteokseen kirjoitetun Kohtalon roolin. Carmenin roolissa nähdään upea Anneke Lönnroth ja rakkauden huumassa piehtaroivaa Don Joséta esittää James McNamara. Escamillan linjakkaassa ja korskeassa roolissa loistaa Eeva Soini. Teoksen viihteellisimpiä rooleja on Luutnantti, jota tähdittää Lassi Sairela ja tämän rakastettua puolestaan esittää Laura Alho. Muissa rooleissa nähdään tupakkatehtaan tyttöjä ja sotilaita sekä toreadoreja, joista vastaavat Tanssiteatteri ERIn ensemble eli Toni Laakkonen, Nea Vuorinen sekä Soini, Sairela ja Alho.

Tanssiteatteri ERIn koreografia on kiehtova yhdistelmä klassista tanssin kieltä ja modernia sekä oivaltavaa tarinallista liikeilmaisua. Vaikuttava valaistus (Esa Kyllönen), askeettinen lavastus (Teppo Järvinen, Tiina Lindfors) sekä ihastuttava puvustus (Pirjo Liiri-Majava, Tuula Bergqvist) luovat puitteet visuaalisesti lumoavalle esitykselle. Carmenin kaunis, mahtipontinen ja tuttu musiikki kohtaa voimakkaan, erilaisen ja kiehtovan tanssin, mikä siivittää katsojan tunnetilasta ja kohtauksesta toiseen.

Carmen on lumoava yhdistelmä musiikkia ja tanssillista kerrontaa

Carmen Tanssiteatteri ERIssä – Intohimoa ja Kohtalon voimaa.
Vasemmalta Nea Vuorinen, Toni Laakkonen ja Eeva Soini. Keskellä Anneke Lönnroth, taustalla Tiina Lindfors ja oikealla Lassi Sairela sekä Laura Alho. Kuva Jari Laurikko.

Carmenin tarina voi olla ehkä tutumpi oopperana, mutta Tanssiteatteri ERIin kannattaa mennä avoimin mielin ja antaa vain tanssin avautua ja kertoa omaa tarinaansa. Tuttuja elementtejä löytyy ja voimakkaat tunteet ilmentyvät niin tupakkatehtaan tyttöjen ja toreadorien tanssissa, luutnantin mahtipontisessa marssissa kuin myös Don Josén rakkauden, sydänsurun ja kateuden kärsimyksessä.

Mahtipontinen musiikki on yhdistetty Lindforsin nerokkaaseen koreografiaan. Tanssijat tulkitsevat roolinsa mielenkiintoisella tanssillisella kerronnalla. Katsoja etenee hurmioituneena kohtauksesta toiseen, odottaen malttamattomana mitä seuraavaksi tapahtuu. Musiikin iskut ja tanssin liikekieli kohtaavat tarkkuudella, joka pistää jalat vispaamaan.

Tanssiteatteri ERIn Carmen vie tunnetilasta toiseen luottaen vahvaan tanssilliseen tulkintaan

Carmen Tanssiteatteri ERIssä – Intohimoa ja Kohtalon voimaa.
Tanssiteatteri ERI Carmen, Anneke Lönnroth. Kuva Jari Laurikko.

Tanssiteatteri ERI tuo lavalle lumoavan ja vahvan tulkinnan Carmenista. Erityisen lähestyttävän siitä tekee ehkäpä juuri se, että musiikki on tuttua ja sydäntäriipaisevan kaunista. Klassinen tarina on tuotu rohkeasti tähän päivään ja Lindforsin esittämä Kohtalo pitää katsojaa herkeämättä hyppysissään antaen teoksen kasvaa täyteen mittaansa.

Kauniin Carmenin kasvoilla viipyy koko esityksen ajan puoleensavetävä hymy. Ailahteleva, oikukas nainen tanssii viekoittelevasti ja kietoo punaisen huivinsa kahden miehen sydämen ympärille. Lönnrothin upeat tanssilliset osuudet ovat lumoavaa seurattavaa ja katsoja kieroutuneen kiehtoutuneena seuraa kuinka hän viettelee, rakastaa sekä unohtaa ja tuhoaa miehen toisensa jälkeen.

Nykybaletin taiten hallitsevat McNamara ja Lönnroth ovat sensuelleine tansseineen ja ilmeineen kerrassaan voimaannuttavan liikuttavia. Tanssiteatteri ERIn huikea ensemble on aina ottanut rohkeasti kantaa ajan kuvaan ja tälläkin kertaa nais- ja miesroolit kietovat pauloihinsa. Carmen puhalletaan henkiin Tanssiteatterin ERIn lavalla karismaattisen vaikuttavalla tanssilla, johon kastanjetit ja huumaava musiikki valoineen sekä hulmuavine helmoineen antavat juuri oikean tunnelatauksen ja katsoja jää janoamaan lisää. Bravo, bravo, bravo!

ps. Mikäli epäilet, ettei nykytanssi tai tanssiteatteri ole sinun juttusi, kannustamme lämpimästi lähestymään tätä taidemuotoa Tanssiteatteri ERIn esitysten parissa. Carmen on tämän syksyn must-see, josta löytyy tuttua musiikkia, visuaalista väriloistoa ja koukuttavaa tanssia.

Tanssiteatteri ERIn Carmenin esityskausi jatkuu 26.11.2022 asti. Osa näytöksistä on jo loppuunmyytyjä, joten kannattaa toimia nopeasti, mikäli haluat nähdä tämän syksyn visuaalisesti ja tanssillisesti tajunnanräjäyttävän teoksen.

Jos haluat tutustua lisää yli kolmekymmenvuotiseen Tanssiteatteri ERIin, lue Pilvin muutama vuosi sitten kirjoittama artikkeli Vaikuttavaa tanssin juhlaa Tanssiteatteri ERIssä. Ja kaikkein parasta on tietenkin mennä itse paikan päälle ja antaa tanssin taian viedä. Hanki liput Tanssiteatteri ERIn verkkosivuilta.

Follow my blog with Bloglovin

Artikkelin kuva Jari Laurikko. Tanssiteatteri ERI Carmen, Tiina Lindfors.