Kulttuuri

Meillä on täyttä Turun Kaupunginteatterissa arvio

Meillä on täyttä Turun Kaupunginteatterissa, liput saatu.

Miska Kaukonen tekee uskomattoman roolisuorituksen Turun Kaupunginteatterin Meillä on täyttä -monologiesityksessä. Kaarinan Nuorisoteatterin ja legendaarisen Teatteri Suden kasvatti tunnetaan turkulaisena komedian kameleonttina, joka ilahdutti komediannälkäisiä vuosien ajan Linnateatterissa ja Naantalin Emma Teatterin kesien vakiokasvo tämä freelancer-näyttelijä on ollut jo vuosikaudet. Kaukonen muistetaan vaikuttavasta Klonkun roolista Turun Kaupunginteatterin Taru Sormusten Herrasta ja Hobitti -tuotannoissa, joissa hänen muuntautumiskykynsä pääsi todella oikeuksiinsa. Lisäksi Kaukonen on palkittu Vuoden turkulaisena vuonna 2018 ja tämä tunnustus korostaakin hänen merkitystään paikallisen teatterikentän sekä yleisön keskuudessa. Esiintyjänä Kaukonen on poikkeuksellisen monipuolinen ja hän onnistuu tuomaan näyttämölle intensiivisesti komedian sävymaailman hiottuine yksityiskohtineen.

Linnateatterin ja Emma Teatterin kesäkomedioissa Kaukonen on tullut tunnetuksi nopeiden vaihtojen ja ilmeikkäiden roolihahmojen näyttelijänä, joten ei ihmekään, että Meillä on täyttä -esitys tuntuu kuin hänelle luodulta. Haaste on tosin näyttelijäkonkarillekin melkoinen, sillä Kaukonen onnistuu marssittamaan kahden puoliajan esityksessä lavalle yli 30 hahmoa. Kyllä, luit oikein. Kaukonen aloittaa hahmokavalkadin tykityksen ensi sekunneista ja hänen vauhtinsa ei hyydy missään kohtaa, vaikka roolivaihtoja on kaiken kaikkiaan 122!

Yhden näyttelijän luotsaaman komedian teksti kirjoitettiin 1990-luvun lopussa ja Fully Committed sijoittuu alun perin New Yorkiin ja Becky Moden sekä Mark Setlockin luomiin hahmoihin ison omenan ökyrikkaassa ravintolamaailmassa. Meillä on täyttä -monologin suomennoksen on tehnyt pitkän linjan teatterialan ammattilainen Mikko Koivusalo ja Turun Kaupunginteatterille sen on ohjannut näytelmäkirjailija, dramaturgi ja teatteriohjaaja Satu Rasila. Nappiin osuvan äänimaailman ja sen pirisevien puhelinten takana on huikea Eetu Karioja, joka taiteilee samalla Kaukosen teknisenä vastanäyttelijänä, tuoden lavalle oman ainutlaatuisen lisänsä. Visualisoinnista vastaa Turun Kaupunginteatterin lavastussuunnittelija Jani Uljas, valosuunnittelusta Petri Suominen ja naamioinnista Jasmin Ora.

Meillä on täyttä on taidokkaasti rakennettu monologiesitys

Meillä on täyttä sukeltaa turkulaisen huippusuositun ravintolan pöytävarauksista vastaavan Samin kaaoksen sävyttämään työpäivään. Hänen työpisteensä sijaitsee ravintolan kellarikerroksessa, missä tämä tunnollinen arjen uurastaja jonglööraa yksin hiki hatussa mitä erikoisempien varaustoiveiden, egoististen kollegoiden ja omien unelmiensa pyörremyrskyssä.

Samin tarina on sympaattisen samaistuttava; asiakaspalvelijana hän saa osakseen niin risuja kuin ruusujakin. Hän sukkuloi kirjoittamattomien sääntöjen, kohtuuttomien vaatimusten ja pyyntöjen sekä pomon arvaamattomien mielialojen viidakossa – joutuen toisinaan joustamaan omista periaatteistaankin. On ihana nähdä myös Samin kasvoille leviävä helpotuksen tunne hänen tajutessaan, ettei päivän pahin moka olekaan hänen kontollaan. Huojennuksen hetki ravistelee kiireen keskellä ja kerrankin hän ei ole se, joka joutuu vastaamaan kiusallisista selityksistä tai tuntemaan syyllisyyden painolastia.

Elohopean lailla hahmosta toiseen vaihtava Kaukonen pitää katsojan otteessaan

Kaukosella on ilmiömäinen taito rakentaa pelkät pirisevät puhelimet vastanäyttelijänään monologi-esitys, jossa katsojalle ei todellakaan tule tunnetta, että näyttelijä on yksin estradilla. Kaukonen onnistuu tuomaan jokaiseen hahmoonsa nyansseja ja taustoittamaan heille tarinat, jotka saavat yleisön vakuuttuneeksi. Tarkkuus, jolla Kaukonen on hionut pieniä yksityiskohtia hahmoihin, on taidetta ja katsoja janoaa jokaista juonenkäännettä. Käsikirjoitus on sujuva ja pitää tapahtumineen otteessaan herkeämättä.

Kaukonen liukuu lavalla hahmosta, tilanteesta, asemasta ja lavasteesta toiseen kuin elohopea, ja esityksen rytmi on hengästyttävän vauhdikas. Silti missään vaiheessa ei tule tunnetta, että katsoja tipahtaisi kyydistä – päinvastoin, Kaukonen pitää yleisön lujasti otteessaan jokaisessa käänteessä. Mitä enemmän hänen monologisuoritustaan miettii, sitä uskomattomammalta tuntuu, että hän luo tämän monivivahteisen kokonaisuuden lavalla yksin, tukenaan vain äänimaailma ja sopivan pelkistetty lavastus. Kaukosen mestarillinen läsnäolo ja muuntautumiskyky saavat esityksen tuntumaan siltä kuin näyttämöllä taituroisi kokonainen ensemble – ja juuri tämä tekee hänen suorituksestaan unohtumattoman.

Kaukonen hurmaa ainutlaatuisella näyttämöteoksella

Mietimme jälkeenpäin kuinka yksinäistä monologin näytteleminen voi olla, ja miltä tuntuu, kun on vastuussa yksin jokaisesta dialogista – kuinka näyttelijällä ei ole hetkeäkään aikaa hengähtää tai pysähtyä. Meillä on täyttä ei ole ainoastaan vauhdiltaan ja hahmomäärältään poikkeuksellinen, vaan kyseessä on todellinen kokovartalorooli, joka vaatii niin henkistä keskittymistä kuin fyysistä kestävyyttä ja Kaukonen saa sen näyttämään höyhenen kevyeltä loikkiessaan ympäri lavaa. Liekö olemassa montakaan näyttelijää, joka pystyisi taipumaan Kaukosen kaltaiseen roolisuoritukseen.

Meillä on täyttä -monologi on täynnä herkullisia hahmoja, joita Kaukonen selvästi rakastaa. Rauhallisen Samin keskustelut kiivaan ailahtelevaisen ja krapulaisen pomon kanssa ovat mestarillinen osoitus Kaukosen salamannopeasta kyvystä siirtyä täysin vastakkaisesta roolista toiseen. Hän tuo intensiiviseen dialogiin sekä tarkkuutta että energiaa, välittäen hahmojen statuserot yleisölle kirkkaasti ja vaivattomasti. Myös Samin hovimestari-kollega Antonio on itseriittoisuudessaan ja itsekkyydessään vailla vertaa ja kujerteleva saliemäntä Elina taas taitaa olla ihastunut kollegaansa. Neljäs upea esimerkki kolmen hahmon hulvattomasta keskustelusta on kun Sami soittaa agenttitoimistonsa Kerkolle ja tämän pomolle Tiinalle. Nopeasti etenevä keskustelu soljuu ja on varmasti vaatinut paljon teknistä hiomista, mutta Kaukonen onnistuu kuitenkin täydellisesti luomaan mielikuvan kolmen eri hahmon maailmoista ja mielenliikkeistä.

Meillä on täyttä -monologi haastaa jokaisen pohtimaan omia arvoja ja sitä mitä on valmis tekemään saavuttaakseen unelmansa

Meillä on täyttä Turun Kaupunginteatterissa.

Miska Kaukosen esittämä Sami Polvijärvi haaveilee näyttelijän työstä ja pohtii kaiken sekamelskan keskellä, tekeekö omien arvojensa mukaista työtä. Myös hänen leskeksi jäänyt isänsä toivoo poikansa palaavan jouluksi kotiin. Paineet kasautuvat kaoottisen työpäivän aikana ja Sami pohtii, onko työ ravintolamaailmassa hänen arvojensa ja unelmiensa mukaista, vai pitäisikö hänen keskittyä enemmän näyttelijänuraansa ja perhesuhteisiinsa. Isän ja pojan välinen suhde tuo monologiin inhimillistä lämpöä ja herkkyyttä rauhoittaen esityksen kiihtyvää tempoa juuri sopivalla tavalla.

Hulvattoman hauska yhden näyttelijän show, Meillä on täyttä, irvailee nykypäivän fine dining -maailman turhamaisuuksille ja julkkisten sekä wannabesomebodyjen hulluille päähänpistoille. Kaiken krumeluurin alla esityksen teemat herättävät ajatuksia: mitä me oikeastaan tavoittelemme elämässä ja mitä olemme valmiita uhraamaan unelmiemme puolesta? Samalla kun nauramme monologin absurdiudelle ja liioitelluille hahmoille, nousevat pintaan väistämättä myös kysymykset työn merkityksestä, omasta identiteetistä ja läheisistä ihmissuhteista. Meistä oli ilo huomata, että esitys muistuttaa hienovaraisesti, ettei mikään määrä menestystä korvaa sisäistä suoraselkäisyyttä ja sitä, että oman polun löytäminen vaatii usein rohkeita päätöksiä ja uskallusta katsoa syvälle omaan itseensä.

❤️: Primadonnat

Meillä on täyttä -monologia esitetään Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä 23.5.2025 saakka. Liput ostat kätevästi teatterin lippukassalta tai lippu.fi.

Jos arjen harmaus ahdistaa, palaa ajassa viime kesään ja lue arviomme Kultaranta – komedia presidenttien puolisoista Emma Teatterissa. Miska Kaukonen esitti tuossa kesäkomediassa useampaakin hahmoa.

Follow my blog with Bloglovin

Artikkelin kuvat: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.