Förlorarna Åbo Svenska Teaterissa -arvio, liput saatu.
Åbo Svenska Teaterin Förlorarna eli ”Häviäjät” on mielenkiintoinen, osallistavan urheiluhenkinen näytelmä, jossa pohditaan voittojen ja häviöiden tasapainoa niin urheilussa kuin elämässä. Esityksessä sydämet hakkaavat kiivaasta kilpailusta, hiki virtaa, ja tunteet kuohuvat laidasta laitaan – riemun kiljahduksista pettymyksen huokauksiin. Suomalaisethan ovat tunnetusti henkeen ja vereen urheilukansaa ja Åbo Svenska Teaterin Förlorarna tuokin lavalle urheilumaailman intensiiviset kontrastit, joissa kilpailuhenki on käsinkosketeltavaa ja voittajien sekä häviäjien roolit piirtyvät terävinä. Sininen urheilulattia ja loisteputkien viileä valo luovat lavalle tunnelmaa, jossa intohimo ja kunnianhimo kohtaavat häviäjien tunteman häpeän ja epäonnistumisen.
Esitys tarttuu rohkeasti kysymyksiin, jotka usein jäävät urheilumaailman kiiltävän pintakerroksen alle. Mitä häviäminen todella merkitsee suoritusyhteiskunnassamme, jossa voittaminen on lähes pakkomielle? Onko häpeä oikeastaan häviämisen väistämätön varjo, vai voisimmeko nähdä sen toisin? Förlorarna kutsuu meidät pohtimaan, miksi mikään, mitä teemme, ei tunnu riittävän ja mistä täydellisyyden tavoittelun paine oikein kumpuaa.
When we all give the power, we all give the best. Every minute of an hour, don’t think about the rest.
Förlorarna – Daniela Franzell ja Jerry Wahlforss. Kuvat Pette Rissanen, Åbo Svenska Teater.
Förlorarna -esityksen työryhmä on onnistunut luomaan urheiluhenkeä sykkivän teoksen
Työryhmä on luonut teoksen yhteistyössä islantilaisen ohjaajan Hallveig Kristín Eiríksdóttirin johdolla. Näytelmän muusta taiteellisesta toteutuksesta vastaavat lavastaja Riku Suvitie, äänisuunnittelija Tuuli Kainulainen ja dramaturgi Per Ehrström sekä teatterin ensemble Jerry Wahlforss, Ingemar Raukola, Daniela Franzell, Julia Korander ja Samuel Karlsson.
Förlorarna Åbo Svenska Teaterissa on visuaalinen ja rytminen kokonaisuus, joka rikkoo perinteistä teatterin katsomisen kulttuuria ja kutkuttelee katsojan mieltä huumorilla, tarkkanäköisyydellä ja yhteiskunnallisella syvyydellä. Se tuo urheilukentän hierarkiat selkeästi ja ajoittain jopa nöyryyttävästi esiin ja muistuttaa, että todellista kilpailua ei ole ilman ajoittaista häviämistä. Se haastaa pohtimaan, kenen säännöillä peliä lopulta pelataan, ja millä hinnalla.
Förlorarna – Ingemar Raukola, Jerry Wahlforss, Julia Korander, Samuel Karlsson, Sarianna Sormunen ja Daniela Franzell. Kuva Pette Rissanen, Åbo Svenska Teater.
Förlorarna on myös kutkuttelevan osallistava teos. Yleisön ei anneta passiivisesti vain istua ja tarkkailla, vaan se on oleellinen osa urheilutunnelman nostattamisessa. Tämä tuo uudenlaista raikasta dynamiikkaa ja on kokemuksena varsin virkistävä. Lavastuksen puolesta on rohkeaa ja kekseliään oivaltavaa sijoittaa osa katsomosta lavalle, josta toisessa näytöksessä osalle katsojista tarjoutuu uudenlainen näkökulma seurata esitystä. Tämä ainutlaatuinen ratkaisu tekee katsomiskokemuksesta intiimin ja elämyksellisen, sillä se hämärtää rajoja yleisön ja esityksen välillä. Katsoja ei vain seuraa peliä sivusta, vaan kokee olevansa keskellä tapahtumia, osa joukkuetta, jossa voittamisen ja häviämisen tunteet yhdistävät.
And you call when it’s over, you call it should last. Every minute of the future, is a memory of the past.
Förlorarna – Daniela Franzell, Ingemar Raukola ja Samuel Karlsson. Kuvat Pette Rissanen, Åbo Svenska Teater.
Förlorarna Åbo Svenska Teaterissa – Urheiluhuumaa ja tahdonvoimaa
Åbo Svenska Teater onnistuu vuodesta toiseen luomaan näyttämölleen vaikuttavia teoksia. Esityksen alkukohtaus on suorastaan hypnoottista seurattavaa ja se imaisee mukaan välittömästi. Förlorarna tuo käsinkosketeltavasti esille urheilusuoritukseen valmistautumisen absoluuttisen keskittymisen, voimabiisien sykettä yhdistävän energian ja joukkueen yhteisen rytmin rakentumisen. Ensemblen keskittynyt tunnelma välittyy katsojalle ja se on täynnä odotuksia ja mahdollisuuksia.
Kauniissa teatterisalissa väreilee odottava tunnelma valojen kiertäessä klassista kattokruunua kuten jää- ja urheiluhalleissa konsanaan. Seinille muodostuvat liikkuvat heijastukset ja aika ajoin korviin kantautuva teknopoppi nostattaa urheiluhuumaa entisestään. Ihanan mukaansatempaavaa teatteri-ilmaisua!
Förlorarna onnistuu tuomaan lavalle useita erilaisia kohtauksia, siirtyen taitavasti tunnelmasta toiseen, yhdistäen fyysisen energian, huumorin ja emotionaalisuuden. Yksi suosikkikohtauksemme oli olympialaisvivahteita henkivä Mokkamamma -kohtaus, joka pureutuu osuvasti junnu-urheilun kulisseissa tapahtuvaan kovaan kilpailusuoritukseen: perinteisten mokkapalojen leipomiseen. Kommentaattorien vauhdikkaasti selostama kohtaus on hulvaton, joskin myös aidon samaistuttava tulkinta siitä, miten kilpailuhenkisyys ja suorittaminen hivuttautuu kaikkeen tekemiseen, jota voi verrata toisiin. Aina pitää yltää pikkuisen parempaan ja deluxempaan suoritukseen kuin kilpakumppani. Hienoa yksityiskohtaisuutta Åbo Svenska Teaterilta on myös väliaikatarjoiluiden tuunaaminen urheilutyyliin.
Förlorarna – Samuel Karlsson ja Julia Korander. Kuvat Pette Rissanen, Åbo Svenska Teater.
Åbo Svenska Teaterin Förlorarna leikittelee ja improvisoi – ehkä vähän liikaakin
Åbo Svenska Teater on ruotsinkielinen teatteri ja se on onnistuneesti tuonut esityksiään lähemmäs myös niitä katsojia, joilla toinen kotimainen ei ole niin vahva. Teatterissa on käytössä lavan sivuilla ja yläpuolella olevat tekstitysruudut ja tekstityksen saa myös ladattua puhelimen sovellukseen. Tämä on mielestämme loistava keino houkutella myös suomenkielistä yleisöä ruotsinkielisten esitysten pariin.
Ehkä tästä syystä meitä hieman harmitti ja hengästyttikin, koska Förlorarna sisälsi useita improttuja pätkiä, jolloin tekstitystä ei ollut ja esityksen seuraaminen vaikeutui kielimuurista johtuen. Pienissä määrin improvisaatio ei varmasti olisi haitannut, mutta ajoittain kohdat olivat niin pitkiä ja nopeatempoisia, että suomenkielinen katsoja väistämättä tipahti vaihtopenkille. Ratkaisu ihmetytti myös siinä mielessä, että pitkä ja oleellinen, Samuel Karlssonin tähdittämä, monologipätkä ensimmäisessä näytöksessä oli improvisoitu ja niin täynnä tunteen paloa, että tuntui kuin olisimme missanneet jotain todella oleellista kun emme saaneet kiinni aivan kaikesta.
Mietimme jälkeen päin, olisiko sitä voinut käsikirjoittaa tarkemmin, jotta sen olisi voinut tuoda myös ei-ruotsinkieliselle katsojalle ymmärrettäväksi tekstitysten muodossa varsinkin, kun seuraavan kohtauksen dialogi niin oleellisesti siihen liittyi. Toisaalta, voiko Åbo Svenska Teaterin teosten taiteellista ilmaisua vaatia rajoitettavaksi vain siksi, että osa yleisöstä saattaa tarvita esityksen seuraamisen tueksi tekstitystä? Ehkä se ei ole kuitenkaan teatterin tekemisen ydin, vaan siellä luovuuden, improvisaation ja tulkinnan pitääkin antaa löytää erilaisia muotoja – katsojan toisen kotimaisen tasosta riippumatta.
’Cause we all gave the power, we all gave the best. And everyone gave everything, and every song everybody sing. Live is life.
Förlorarna – Samuel Karlsson, Julia Korander, Daniela Franzell, Ingemar Raukola ja Jerry Wahlforss. Kuva Pette Rissanen, Åbo Svenska Teater.
Förlorarna Åbo Svenska Teaterissa – Urheilumaailman lainalaisuudet ja ihmisyyden merkitys
Förlorarna Åbo Svenska Teaterissa laittaa miettimään urheilumaailman lainalaisuuksia ja sitä, miten kilpailuhenki usein vie voiton, erityisesti silloin, kun pelissä on menestys huipulla. Kurinalainen maailma ja siellä pelaavien unelmat tuodaan katsojan eteen kaunistelematta, kovine paineineen, mutta myös inhimillisine säröineen. Samalla esitys käsittelee urheilun taustalla piilevää vallankäyttöä ja ihmisyyden merkitystä.
Näytelmän syvällisempiä teemoja pohtiessa mieleen nousee kysymyksiä siitä, mitä arvomme ja identiteettimme todella ovat, ja miten ne voivat heikentyä tai vahvistua, kun voittaminen ei olekaan itsestäänselvyys. Kuinka hauras itsetunto voikaan olla, mutta miten vahvaksi se toisaalta pystyy kasvamaan, kun kohtaamme epäonnistumisen ja joudumme käsittelemään sen – on kyseessä sitten mikä tahansa osa-alue elämässämme.
❤️: Primadonnat
Förlorarna Åbo Svenska Teaterissa vielä 28.12.2024. Osta lippusi Åbo Svenska Teaterilta.
Jos kaipaat lisälukemista, voit tutustua myös muihin artikkeleihimme Åbo Svenska Teaterin näytöksistä. Halutessasi pääset näytelmän voimabiisitunnelmiin muun muassa itävaltalaisen Opus-yhtyeen vuonna 1984 julkaiseman pop rock -kappaleen Live is Life kautta.
Artikkelin kuva: Förlorarna – Samuel Karlsson. Kuva Pette Rissanen, Åbo Svenska Teater.