Star of Wonder -konsertti Turun konserttitalossa: tunnelmia ja muistoja vuosien takaa
Ensimmäinen adventtini alkoi tänä vuonna taivaallisten sävelten saattelemana päästessäni rakkaan ystäväni ja anoppini kanssa syventymään Turun Musiikkijuhlien Star of Wonder -konserttiin Turun konserttitalossa.
Ihmisiä virtasi paikalle mukavaa tahtia saapuessamme Aninkaistenmäellä ja Puutorin pohjoispäässä sijaitsevalle vuonna 1952 valmistuneelle konserttitalolle. Tämä funktionalistisen tyylisuunnan ajankuvana toimiva rakennus on minulle erityisen rakas, sillä juhlin siellä valmistujaisjuhlaani keväällä 2002.
Star of Wonder -konsertti Turun konserttitalossa: valovoimaiset tulkitsijat Maria Ylipää ja Alexander Lycke
Star of Wonder -konsertissa taituroi antaumuksella Maria Ylipää & Ystävät -yhtye. Jouluinen konserttikattaus sekoitti suvereenisti uusia ja vanhoja suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä sävelmiä kotimaasta ja maailmalta, heijastaen kokoonpanon monipuolista osaamista laidasta laitaan.
Valovoimaisen upeaääninen näyttelijä-laulaja Maria Ylipää sai tällä musiikkimatkalla vieraakseen karismaattisen kollegansa Alexander Lycken. Ylipää on tullut monelle tutuksi useista elokuvista ja tv-sarjoista vuosien mittaan. Itse tutustuin tähän monipuoliseen tulkitsijaan kesällä 2018 Naantalin Musiikkijuhlien konsertissa Piazzolla – Tango Nuevo!, jossa hurmasi Marzi Nymanin, Niko Kumpuvaaran ja Ville Herralan lisäksi myös edesmennyt musiikin maisteri Jaakko Kuusisto. Astor Piazzollan rakastetut sävellykset ja argentiinalaisen tangon sielukkaan tulinen tulkinta tekivät minusta välittömästi Ylipään ja tämän ystävien fanin. Muistan myös, miten ilahduin Marian puolesta marraskuussa 2019, kun hänelle myönnettiin Alfred Kordelinin säätiön kulttuuripalkinto suomalaisen kulttuurin hyväksi tehdystä merkittävästä työstä.
Euroopan kirkkaimpiin musikaalitähtiin lukeutuvaa, pitkän linjan ammattilaista, ruotsalaista Alexander Lyckeä on kuultu monissa produktioissa niin maailmalla kuin Suomessakin. Hurmioiduin hänen äänestään ensimmäistä kertaa Åbo Svenska Teaterin Tiljanissa, kun saimme Turun matkailu- ja kulttuuriväen kanssa syksyllä 2010 esimakua teatterin toistaiseksi suurimmasta menestysmusikaalista Les Misérables, jossa Lycke otti suvereenisti haltuunsa Jean Valjeanin roolin. Kun musikaalin Bring him home kajahti ilmoille tuossa tilaisuudessa, muistan kyynelten vierineen poskilleni. Huh, miten taitavaa äänenkäyttöä ja samaan aikaan niin vahvaa ja herkkää tulkintaa se olikaan. Ei Sweden Rock Magazine turhaan valinnut tätä virtuoosia vuonna 2016 Ruotsin parhaaksi laulajaksi!
Huikeat instrumenttiensa mestarit Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara ja Ville Herrala
Ylipään ja Lycken kanssa Star of Wonder -konsertissa musisoivat aivan huikeat instrumenttiensa mestarit, Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara ja Ville Herrala. Nämä ammattimuusikot antoivat parastaan ja heidän luoma konserttisalin tunnelma oli vaikuttavan herkkä ja samaan aikaan rennon letkeä.
Säveltäjä ja musiikin monitoimimies Marzi Nyman on mielestäni maamme kitaristien ykkönen ja olen ilolla kuullut hänen revitteleviä kitarasoolojaan useissa konserteissa (mm. Tarja Turunen ja Harus Turun tuomiokirkossa 2011, video omasta arkistosta) vuosien saatossa. Star of Wonder -konsertissa tyyli oli herkempää ja taituruus näkyi myös pianon soitossa lisäten entisestään konsertin monipuolisuutta. Oli hienoa nähdä, että Nymanin heittäytyminen, into sekä rakkaus musiikkia kohtaan on säilynyt vahvana.
Palkittu harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara hallitsee soittimensa täydellisesti ja kuljetti sormiaan näppäimillä välillä aivan hengästyttävää vauhtia. Monipuolisten melodioiden luojana hän on kantaesittänyt suomalaisten säveltäjien teoksia sooloista konserttoihin. Kumpuvaaran käsissä harmonikka taipuu myös rytmisempään musiikkiin ja tässäkin konsertissa oli vaikutteita yli genrerajojen, miten hienoa!
Musiikin maisteri Ville Herrala taitaa kontrabasson soiton. Kookkaan soittimen ääni kaikui salissa syvänä ja täyteläisenä. Nuorena musiikin parissa aloittanut lahjakkuus on soittanut pianoa, klassista kitaraa ja sittemmin siirtynyt bassokitarasta kontrabassoon. Herralan laaja musiikillinen osaaminen ja taito sopeutua erilaisiin tyyleihin hakee vertaistaan. Voi kun joskus näkisin lähempää (kuin nyt riviltä 9) miten helposti tuo jousella soittaminen ja rytmikkäiden näppäilyjen luominen ammattilaiselta käykään.
Star of Wonder -konsertti Turun konserttitalossa johdatti kohti joulua
Tyylillisesti Star of Wonder -konsertissa vaihteli tempo juuri kuten pitikin. Oli mukavaa, että solistit Ylipää ja Lycke avasivat hieman kappaleiden taustoja ja sitä miksi juuri kyseinen kappale oli valittu mukaan. Harrastunnelmaiset kappaleet vaihtuivat käden käänteessä svengaaviksi joululauluiksi, jotka jäivät hyvin mieleen.
Kahden tunnin konsertin starttasi oikeutetusti Topeliuksen kirjoittama En etsi valtaa loistoa, joka sopi hyvin tähän aikaan, sillä siinä rukoillaan maailman pimeyteen taivaan valoa ja onnellista joulun aikaa. Betlehems stjärna – Gläns över sjö och strand jatkoi harrasta tunnelmaa, samoin Taivas sylissäni ja Jul, jul, strålande jul, jotka antoivat aikaa hiljentymiseen ja oman elämän pohdiskeluun tunnelmallisten tulkintojen kaikuessa äärimmäisen kauniisti.
Maria Ylipään Aasi ja timpurin muija oli minulle uusi tuttavuus ja ihastuin siihen ensi kuulemalta ja se onkin soinut kotona useasti konsertin jälkeen. Oli piristävää kuulla Marian ja Joosefin tarinan kertojana Mariaa, joka pohtii kappaleen edetessä pariskunnan yhteiskunnallista asemaa ja sitä, miten he nukkuvat tuulten ja tähtien alla rohkeampien tanssiessa majataloissa. Muutenkin tässä kappaleessa käsitellään parisuhdetta ja osapuolten rooleja raikkaalla tavalla. Kappaleen sävellys on Jukka Leppilammen ja oivaltavan tekstin on kirjoittanut Heimo Hatakka. Ensimmäisellä puoliajalla kuulimme myös kappaleet Mitt hjärta vandrar alltid, Ave Maria ja I väntan på julen, joiden tunnelmissa sekä artistit että kuulijat olivat kuin kotonaan.
Toisella puoliajalla kuulimme myös konsertin nimikkokappaleen Star of wonder. Erilaisiin joulutunnelmiin meidät veivät myös peräjälkeen esitetyt kappaleet I got my love to keep me warm ja Fairytale of New York. Nämä kaksi hyvin erilaista sävelmää olivat samanaikaisesti svengaavia ja herkkiä ja miten hienosti Ylipään ja Lycken äänet sopivatkaan toisiinsa. Konsertin lopussa kuullut Santa Claus is coming to town ja Jouluyö, juhlayö siivittivät ajatukset joulun aikaan.
Mieleenpainuva konsertti voimaannutti ja antoi inspiraatiota
Star of Wonder -konsertti oli tunnelmallinen ja ehjä kokonaisuus. Tuntui kuin olisin ollut keikalla hyvien ystävien olohuoneessa, niin rennon tunnelman he saliin taiteilivat. Solistien ja bändin läsnäolosta huokui hyvä olo ja se, että he todella nauttivat tekemästään työstä. Soitto ja laulu yhdistyivät herkän voimakkaasti lumoavaksi musiikilliseksi matkaksi. Tämän konsertin tulen muistamaan aina. Kiitos!
Pilvi
ps. Tiesitkö, että Alexander Lycke esiintyy Åbo Svenska Teaterissa 21.3.2024? Hopi hopi lippukaupoille, nähdään Turussa!
Ja mikäli musiikilliset nojatuolimatkat kiinnostavat, käyhän lukemassa arvioni Reino Nordinin Meidän valo -konsertista tai Ylioppilaskunnan Laulajien Pohjois-Karjalasta.
Kaikki artikkelin kuvat Juliana Harkki: Maria Ylipää ja Alexander Lycke. Maria Ylipää, Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara ja Ville Herrala.