Kulttuuri

Mysteerio Buffo Turun ylioppilasteatterissa

*yhteistyössä Teatteri Kollektiivin kanssa

Teatteri on mahtava taiteenmuoto, sillä sen valtavasta tyylilaji-repertuaarista löytyy jokaiselle jotakin – niin katsojalle kuin tekijälle. Teatteri Kollektiivin Mysteerio Buffo Turun ylioppilasteatterissa tarjoilee taidokkaasti toteutetun kattauksen keskiaikaisia narritarinoita kaikille monologeista kiinnostuneille.

Teatteri Kollektiivi on kesällä 2019 perustettu ryhmä, joka haluaa tuoda kansantajuista ja ajatonta näyttämötaidetta katsojien iloksi. Työryhmä koostuu teatterialan ammattilaisista ja heidän tavoitteenaan on tuoda teatteria sellaisten katsojien luokse, jotka eivät tavallisesti käy teatterissa. Mysteerio Buffo on Teatteri Kollektiivin ensimmäinen näytelmäproduktio ja se sai ensi-iltansa Turun ylioppilasteatterissa 27.11.2019.

Mysteerio Buffo tuo keskiaikaiset narritarinat katsojan iloksi

Mysteerio Buffo on sarja monologinäytelmiä, jotka on käsikirjoittanut
vuonna 1969 hyvin satiirinen ja yhteiskuntakriittinen italialainen Dario Fo (1926-2016). Sana Mysteerio tarkoittaa näytelmää, jonka aiheena ovat raamatulliset tekstit ja Buffo puolestaan on italiaa ja tarkoittaa hauskaa tai koomista. Mysteerio Buffon aiheet on poimittu keskiaikaisten kiertävien teatteriseurueiden näytelmistä, joiden ilveily Raamatun kustannuksella raivostutti aikanaan katolista kirkkoa niin paljon, että se yritti kitkeä toimintaa jopa teloittamalla esiintyjiä. Osaksi Fo käytti Mysteerio Buffossa tehokeinona nykyaikaisia asioita, joita viljellään kiitettävästi myös Teatteri Kollektiivin versiossa.

Juokaa ihmiset, olkaa iloisia! Humaltukaa, älkääkä odottako ikuisuutta! Ilo irti elämästä!

Mysteerio Buffo, Teatteri Kollektiivi.

Hannu Rantala, Kaanaan häät. Kuva Markus Kaustell.

Mysteerio Buffo on neliosainen monologikokoelma, jonka suomennoksesta vastaa Aira Buffa. Ensimmäinen osa on nimeltään Kaanaan häät, jossa hyvin humaltunut irvokas mies kertoo tarinaansa hääjuhlasta häiriten käyttäytymisellään arvokasta ja isolla egolla varustettua arkkienkeliä, joka yrittää samaan aikaan pitää pyhän näytelmän esipuhetta. Ilveilijän synty puolestaan kertoo ilkeän isännän kiusaamasta maanviljelijästä, joka menettää aivan kaiken, mutta auttaessaan Jeesusta saa kiitokseksi esiintymisen ja puhetaidon lahjan. Kolmannessa osassa, Lasaruksen kuolleista herääminen, on kohtaus, jossa kerrotaan siitä mitä yleisössä tapahtuu kun he ovat kokoontuneet katsomaan Lasaruksen kuolleista herättämistä. Tuntuu kuin tässä osassa käsitys kuolemasta muuttuisi kokonaan. Ihminen elää silloin, kun hän on yhteydessä Jeesukseen, vaikka hän ulkoisesti olisikin kuollut. Asian voi nähdä myös toisin päin. Ihminen voi olla kuollut, vaikka hän fyysisesti näyttäisikin olevan elävien kirjoissa. Bonifacius VIII, on näytelmä, jossa läpimätä paavi tapaa Jeesuksen kirkon ja paaviuden ottaessa ylivallan.

Sinä olet köyhä, talonpoika ja moukka, ei sinulla ole varaa ajatella kunniaa ja omanarvontuntua. Ne ovat herroja varten, aatelisia.

Mysteerio Buffo, Teatteri Kollektiivi.

Mysteerio Buffo, Hannu Rantala. Kuva Markus Kaustell.

Hannu Rantala veistelee ja viiltelee Mysteerio Buffon one-man-show’ssa

Teatteri Kollektiivin Mysteerio Buffo on alusta loppuun yhden miehen show. Näyttelijä Hannu Rantala pistää itsensä likoon näytelemällä lukuisaa joukkoa hahmoja liki kahden tunnin ajan. Esitys on suorastaan stand up
-henkinen ja Rantalan hahmojoukko käsittelee monipuolisesti valtaa ja sen väärinkäyttöä. 

Mysteerio Buffo, Teatteri Kollektiivi.

Mysteerio Buffo, Hannu Rantala. Kuva Markus Kaustell.

Rantala tekee valtavan työn, myös fyysisesti, pitkän monologin kanssa ja on ilmeikkyydessään loistava valinta Mysteerio Buffon ilveilijäksi. Hän vie suurella energialla ja vaikuttavalla lavakarismalla monologia eteenpäin suorastaan hengästyttävällä vauhdilla. Lavalla nähdään sulassa sovussa humalaisia, enkeleitä, kaltoin kohdeltuja, jeesuksia ja jeesustelijoita, vallan väärinkäyttäjiä ja itse paha paavikin. Toimivan lisän monologin äänimaailmaan tuo Rantalan taidokkaasti käyttämä loop pedal -äänentoistaja, jolla esitykseen saadaan moniulotteisia tehosteita.

Rantalan ilmaisuvoima on taidokas ja hänen tunneskaalansa vaihtuu hetkessä herkkyydestä jopa voimakkaaseen uhoon.

Mysteerio Buffo, Teatteri Kollektiivi.

Mysteerio Buffo, Hannu Rantala. Kuva Markus Kaustell.

Hannu Rantalan ilveilijä pilkkaa kansan yläpuolelle asettuneita päättäjiä

Rantala osaa hienosti tuoda Mysteerio Buffon monologien tekstit katsojalle pureskeltavaksi. Hän heittäytyy hahmosta ja tunnetilasta toiseen salamannopeasti ja voi vain kuvitella, millainen työ esityksen hienosäätämisessä on ollut, vaikka hänellä onkin taustaa monologin taitajana (mm. Koulukiusaamismonologi Luuseri). Erityisen mieleenpainuvasti Rantala esittää Lasaruksen kuolleista herääminen -pienoisnäytelmän kohtauksessa useaa eri hahmoa, joiden vaihdot ovat nopeita, mutta eroavaisuuksissaan vaivatonta sekä viihdyttävää seurattavaa. Kohtaus saa välillä jopa urheiluselostusmaista huutoa, ”Hellurei nyt huudetaan”, josta tulee elävästi mieleen Suomen jääkiekon maailmanmestaruus vuonna 1995. Mahtavaa millä keinoin Teatteri Kollektiivin versio Fon Mysteeri Buffosta tuo nykyajan keskiajan rinnalle. Ilveilijän synty ansaitsee erityiskiitoksen mm. lauseesta ”Anna se minulle”, jolla on meille tarufaneille ihan erityinen merkitys (Teatteriarvio: Taru Sormusten Herrasta – matkalla Keski-Maahan Turun Kaupunginteatterissa).

Minä olen varma, että hän onnistuu kumminkin; hän on sitä lajia pyhimys, joka pystyy saamaan miehen henkiin vaikka tämä olisi mädäntynyt jo kuukaudenkin.

Milja Nordström vastaa Mysteerio Buffon ohjauksesta, lavastuksesta, puvustuksesta ja maskeerauksesta. Monologi on lavastuksellisesti hyvin niukka ja tämä antaakin katsojalle mahdollisuuden keskittyä näyttelijään täysillä. Tämä saattaa olla mahdollisuuden lisäksi myös uhka, sillä keskittymisen herpaantuminen kostautuu nopeasti. Mimiikka ja klovneria ovat taidemuotona haastavia ja niitä pitää opetella katsomaan, jotta saa kaiken irti ja pysyy kärryillä alusta loppuun.

Mysteerio Buffo, Hannu Rantala. Kuva Markus Kaustell.

Mimiikkaa apunaan käyttävä monologi onkin loistavaa ajanvietettä joulu- tai arkistressin kanssa kamppaileville. Tarinat vievät mukanaan moneen maisemaan ja nostavat selkeästi esille sen, miten tärkeä rooli yhteiskuntakriittisellä tarinankerronnalla on kautta aikain ollut. Hyvä tarina tempaa mukaansa ja kun kahden tunnin ajan keskityt sataprosenttisesti Mysteerio Buffoon, tuntuu kuin olisit ollut matkalla toiseen todellisuuteen.

Teatteri Kollektiivin Mysteerio Buffo Turun ylioppilasteatterissa 27.11.-18.12.2019 ja 10.-12.1.2020. Liput tähän tarinalliseen aikamatkaan voit ostaa Turun ylioppilasteatterilta.

Mikäli mimiikka ja klovneria kiinnostaa lue myös LION – niin merkillinen, niin taianomainen Abracadabra Circus Show Turun Kaupunginteatterissa.

Artikkelin kuva Mysteerio Buffo, Hannu Rantala. Kuva Markus Kaustell.

Vastaa